Sanatate

Vitamina D – izvor de sănătate ce combate depresia?

Studiile recent realizate au arătat că există o legătură directă între depresie şi deficienţa de vitamina D.

Studiile recent realizate au arătat că există o legătură directă între depresie şi deficienţa de vitamina D.

Ce este vitamina D?

Înainte de toate, trebuie menţionat că vitamina D nu este chiar o vitamină, ci mai degrabă un hormon şi un nutriment esenţial pentru sănătatea oaselor. Se pare că vitamina D, prezintă o relaţie biochimică aflată în strânsă legătură cu creierul, şi de aceea oamenii de ştiinţa consideră că o terapie bazată pe aceasta poate ameliora simptomele depresiei.

Vitamina D ajută de asemenea corpul să absoarbă cât mai bine calciul şi fosforul. Ţinând cont de faptul că avem nevoie de calciu şi de fosfor mai multe decât orice alt mineral, Vitamina D joacă un rol vital pentru sănătatea umană.

Putem obţine vitamina D prin două modalităţi: sintetizată natural de piele prin expunerea la soare sau prin administrarea ca şi supliment alimentar prin pastile sau injecţii.

Ce avantaje prezintă vitamina D?

Aşa cum am menţionat şi mai sus, vitamina D ajută la absorbţia şi fixarea calciului în oase. În urma unui studiu efectuat în 2012, s-a observat că aceasta poate trata unele cazurile serioase de depresie.

Lipsa de vitamina D a fost asociată cu apariţia obezităţii extreme la adolescenţi şi creşte riscul de apariţie a diabetului de grad 2 în rândul adulţilor.

Ce riscuri prezintă vitamina D?

Prea multă vitamina D, favorizează apariţia unei afecţiuni medicale grave ce duce la acumularea calciului în sânge (hipercalcemie), manifestată prin greaţă, stări de vomă, slăbiciune şi probleme cu rinichii.

Aşadar este obligatoriu ca o doză mărita de vitamina D, să se administreze sub strictă supraveghere medicală, pentru a vă asigura că vă vindecaţi corect şi nu vă creaţi complicaţii din punct de vedere mental şi fizic.

Concluzie:

Depresia este una dintre cele mai dificile boli, tocmai datorită stării oscilante de gândire pe care o provoacă: acum eşti plină de optimism şi îţi pui toată încrederea în ceva (de exemplu, în această vitamină) şi într-un minut cazi în deznădejde, şi te gândeşti că dacă atâtea metode nu au funcţionat până acum, de ce ar merge tocmai aceasta, pentru care nu există nici o bază solidă, ci doar studii.

Important este următorul aspect: rezultatele acestor studii au fost unele ce oferă o speranţă aşa că dacă suferiţi de depresie, includeţi vitamina D în regimul zilnic de viaţă.

Fiecare caz de depresie diferă de la o persoana la alta, aşa că şi tratamentul trebuie personalizat. Dacă aveţi lipsă de vitamina D, atunci apelaţi la suplimente, la alimente ce conţin vitamina D sau staţi mai mult la soare pentru a ajuta corpul să o sintetizeze. Consultaţi-vă medicul de familie pentru o doză corectă şi în acest fel veţi observa nişte schimbări notabile de dispoziţie şi sănătate.

Surse art.: www.tomcorsonknowles.com

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.