Ingrediente aluat:
- 1 kg făină tip 000 sau speciala pentru cozonaci (sa aiba proteina mai mare de 11%)
- 50 g drojide proaspata
- 5 gălbenușuri
- 250 g zahăr tos sau 12 linguri
- 500 ml lapte foarte putin călduț
- 100 g unt topit și răcit
- coaja rasă de la o lămâie netratată
- 1 lingura esenta vanilie
- 1 lingura esenta rom
- sare
- putin ulei pentru a unge blatul
Ingrediente umplutură:
- 400 g nucă măcinată
- 5 albusuri
- 80 g g zahăr vanilat sau 4 linguri pline
- 20 g cacao sau 2 linguri nu foarte pline
- 2 palme de stafide hidratate in apa cu rom
Mod preparare:
Punem drojdia peste laptele usor caldut si amestecam.
Intre timp cernem faina. Folosim faina de tip 000 sau pentru cozonaci cu un procent mare de proteina. Eu folosesc de la Raftul Bunicii, categoria pentru cozonaci si sunt multumita de ea.
In continuare punem putina sare peste galbenusuri si le amestecam bine.
Punem apoi peste faina zaharul, esenta de vanilie, esenta de rom si coaja rasa de la o lamaie netratata.
Punem apoi peste ele laptele amestecat cu drojdia si amestecam putin dupa care punem 100 g de unt topit si racit. In continuare amestecam ingredientele cat sa se omogenizeze. La final vom obtine un aluat foarte lipicios.
Il lasam asa, pentru ca este un aluat fara framantare si il transferam intr-un bol curat uns cu ulei. Ii punem folie de plastic si il lasam sa creasca.
Eu ii pun in cuptorul preincalzit la 40 de grade Celsius, pe care il opresc dupa ce pun aluatul la crescut si pe care il mai pornesc ocazional.
Dupa primele 20 de minute de dospire, transferam aluatul pe blatul uns cu putin ulei. Il intindem in forma de dreptunghi. Apasam cu pumnii pentru a-l netezi cat mai uniform, apoi il rulam strangand bine de aluat. Ruloul format il apltizam si apoi il impaturim.
Punem din nou aluatul la crescut inca 20 de minute. Dupa ce timpul a trecut repetam procedura de dinainte, deci il intindem bine, rulam si pliem. Acum ca s-a mai detensionat il trantim energic de blat de vreo 15 ori. Asta a fost tot!
Prin aceste tehnici scapam de framantare, si obtinem la final un aluat care creste frumos, nu se crapa sau se sfarma la feliat.
Punem din nou aluatul la dospit pana isi dubleza volumul. La mine a durat 40 de minute dospirea finala. Deci, timpul total de dospire cu tot cu impachetari, este de aproximativ o ora si jumatate.
Pentru umplutura amestecam nuca macinata cu zaharul pudra, cacaua, stafidele hidratate in apa cu roma si albusurile. Amestecam totul foarte bine pana la omogenizare. Daca doriti, puteti bate albusurile spuma ca de bezea, insa cozonacii tind sa se sparga atunci cand se coc pentru ca se umfla bezeaua in ei.
Intre timp a crescut aluatul asa ca il impartim in 4 bucati egale. Luam o bucata din aluat si o intindem bine cu un sucitor, pe blatul uns cu putin ulei. Punem un sfert din umplutura pe care o intindem cu lingura sau cu mana. Rulam apoi si strangem bine pentru a nu ramane goluri in cozonaci. Procedam la fel si cu cea de-a doua bucata. Intoarceti bucatile pe ambele parti si lasati-o cu partea pe blat pe cea care arata mai neted pentru a iesi ruloul frumos.
Dupa ce este gata si cea de-a doua bucata, formam primul cozonac pe care il punem apoi in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Eu am folosit tavi mari de paine, de 30 cm, care sunt si foarte inalte pentru a avea loc cozonacii sa creasca.
Procedam la fel si cu cel de-al doilea cozonac si ii dam apoi la crescut pana isi dubleaza volumul. La mine a durat cam 40 de minute pana au crescut. Dupa ce cozonacii au crescut ii ungem cu galbenus amestecat cu apa si ii dam la copt in cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius timp de 50-60 de minute sau pana cand iese un bat de frigaruie curat.
Eu i-am pus in cuptor pe prima sina de jos si i-am copt static, treapta sus si jos (fara ventilatie). Dupa ce sunt gata ii lasam sa stea in tavi 5 minute dupa care ii asezam culcati pe un grilaj. Ii intoarcem din cand in cand si cozonacii sunt gata.
Aici gasiti si reteta video pas cu pas:
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂