Ingrediente maia:
- 50 g drojdie
- 1 lingura zahar
- 1 lingura faina
- putin lapte caldut
Ingrediente aluat:
- 1 kg faina tip pentru cozonaci sau tip 000
- 300 g zahar
- 450 ml lapte usor cald la atingere
- 125 g unt topit si racit
- 8 galbenusuri (de la temperatura camerei)
- putina sare
- 1 lingura esenta de rom
- coaja de portocala (pentru ca nu am gasit cu coaja comestibila am folosit cumparata, la plic)
- 50 ml ulei
Ingrediente umplutura:
- 8 albusuri
- 100 g zahar pudra
- putina coaja de portocala
- 2 linguri esenta de rom
- 500 g nuca
- 150 g stafide
Extra:
- 500 g rahat
Mod de preparare:
Maruntim drojdia peste care punem lingura de zahar, faina si putina lapte caldut. Amestecam si o dam deoparte la loc cald sa creasca.
Intre timp amestecam galbenusurile cu putina sare. Ouale folosite trebuie sa fie de la temperatura camerei.
Cernem faina si dupa ce drojdia a crescut o punem peste ea. Urmeaza galbenusurile, esenta de rom, coaja rasa de portocala, zaharul si laptele foarte putin cald la atingere.
Amestecam bine apoi incepem sa framantam cu untul topit si racit pe care il incorporam treptat. Dupa ce terminam untul mutam aluatul pe blat si il mai framantam cu 50 ml de ulei pe care il incorporam tot trepatat. Alternam framantatul cu lovitul alutatului de blat, pana devine suplu, elastic si nelipicios. Dupa ce este gata il punem la crescut intr-un bol uns cu ulei. Il tinem la loc cald pana se tripleaza.
Pentru umplutura punem la hidratat stafidele in apa calda cu esenta de rom. Batem apoi albusurile cu zaharul pudra ca de bezea. Peste albusuri cernem cacaua punem nuca macinata marunt, stafidele bine scurse, esenta de rom si coaja de portocala. Amestecam bine.
Dupa ce alautul a crescut il impartim in 2. Luam o bucata si o impartim iar in 2. Intindem una din parti si o umplem cu un sfert din umplutura si bucati de rahat. Rulam bine si sigilam totul in interior pentru a nu curge. Procedam la fel cu bucata ramasa si la final formam un cozonac cu cele 2 rulouri, rasucindu-le.
Punem cozonacul intr-o tava incapatoare si procedam la fel cu bucata de aluat ramasa. Vom obtine 2 cozonaci pe care ii lasam la crescut in tavi la loc cald pana isi dubleaza aproape volumul. Dupa ce au crescut ii ungem cu galbenus amestecat cu apa, si ii coacem in cuptorul preincalzit la 160 grade celsius, treapta sus si jos, timp de o ora.
Dupa ce cozonacii sunt gata ii ungem cu un sirop din 2 linguri de zahar (sau miere) cu putina apa. Ii lasam vreo 10 minute in tavi apoi ii punem la racit culcati intr-o parte, intorcandu-i ocazional.
Mai jos va las reteta video pas cu pas:
https://www.facebook.com/share/v/1D6PiAMNpx/
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂