Ingrediente aluat:
- 1,5 kg faină de tip 000 sau pentru cozonaci
- 75 g drojdie proaspătă
- 750 ml lapte uşor călduţ
- 125 g unt topit şi răcit
- 30 ml ulei + 20 ml pentru uns blatul
- 8 gălbenuşuri
- 375 g zahăr
- coaja rasă de la o lămâie şi portocala
- 1 lingura esenţa rom
- 1 lingura esenţa vanilie
- 1 linguriţă sare
Ingrediente umplutură 2 bucăţi pasca cu diametrul de 26 cm şi 24 cm:
- 1 kg brânză proaspătă
- 1 lingura de esenţă de rom
- 150 g de smântână
- 4 ouă
- 100 g de zahăr pudră
- 150 g de stafide
- coajă de lămâie şi portocala (pe care eu le-am uitat in video)
- 4 linguri gris
Ingrediente umplutură 2 cozonaci:
- 500 g nucă măcinată mărunt
- 8 albuşuri
- 120 g zahăr tos
- 30 g cacao
- 2 pumni stafide
- 1 lingura esenţa rom
Extra decor cozonaci:
- zahar decor
- fulgi de migdale
Mod de preparare:
Pentru aluat batem gălbenuşurile cu sare şi le dăm deoparte. Amestecăm drojdia cu laptele călduţ şi o dăm deoparte. Între timp cernem faina peste care punem cojile rase de lămâie şi portocala. Urmează esenţa de vanilie, esenţa de rom, gălbenuşurile şi zahărul tos. Punem treptat laptele şi începem să amestecăm. În continuare adăugăm treptat untul şi uleiul şi frământam. Alternam frământarea cu lovirea de blat până obţinem un aluat nelipicios pe care îl dăm la dospit.
După ce aluatul a crescut ne ocupăm de pască. Vom face doua bucati, una într-o formă de 26 cm şi alta în 24 cm.
Transferăm aluatul pe blatul uns cu ulei şi formăm prima pască. Luăm o bucată de aluat, o întindem subţire ca pentru pizza şi o punem în forma tapetata cu hârtie. Formăm apoi crucea din 2 cordoane subţiri, răsucite în 2. Procedăm la fel şi cu cea de-a doua pască şi le lăsăm la crescut timp de 20 de minute.
Pentru umplutură amestecăm brânză proaspătă cu esenţa de rom, smântâna, ouăle, zahărul pudră, stafidele, coajă de lămâie şi grisul.
Punem apoi umplutură în fiecare pască, le ungem cu gălbenuş amestecat cu apă şi le coacem la 170 grade Celsius timp de 50 de minute, fără ventilaţie.
Cât timp se coace pasca, formăm cozonacii.
Pentru umplutură amestecăm nuca măcinată cu zahărul, albuşurile, cacaua, puţin lapte cât să fie mai moale, câteva stafide şi o lingură de esenţă de rom.
Formăm apoi cozonacii cu aluatul rămas, pe care îl împărţim în 4. Întindem câte o bucată, o umplem şi apoi o rulăm. Procedăm la fel şi cu cea de-a doua bucată, apoi le răsucim şi formăm primul cozonac. Procedăm la fel şi cu cel de-al doilea cozonac, apoi îi lăsăm la crescut până când îşi dublează volumul.
După ce au crescut îi ungem cu gălbenuş amestecat cu apă şi îi coacem la 160 grade Celsius, timp de o oră, fără ventilaţie, aşezaţi pe şina de jos.
După coacere i-am uns cu puţină miere şi i-am decorat cu zahăr decor şi fulgi de migdale.
O puteţi face şi înainte de coacere însă fulgii se cam ard.
După ce e gata decorul, scoatem cozonacii din tăvi şi îi lăsăm la răcit pe un grilaj.
A doua zi am îndepărtat inelul de la formele în care am copt pasca şi le-am uns cu miere diluată cu apă.
Reteta video pas cu pas o gasiti aici:
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂