Fie că alegem să le consumăm în stare naturală, uscate, fierte sau coapte, gutuile nu își pierd proprietățile benefice. În medicina alternativă, gutuia este foarte utilizată datorită proprietăților benefice antiinflamatorii, analgezice, emoliente, diuretice și tonice.
Care sunt aceste beneficii?
1. Ne întăresc sistemul imunitar
Acest lucru este deosebit de important pentru a ține cât mai mult timp la distanță răceala și gripa. Totul se datorează conținutului ridicat de vitamine, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și potasiu. Și dacă răceala nu ne-a ocolit și s-a încăpățânat să își facă simțită prezența, putem apela tot la gutui, deoarece acestea sunt utile în rezolvarea problemelor pulmonare (tuberculoze, bronșite), ne scapă de tuse și de durerile în gât.
Rețetă de gutui coapte la cuptor
2. Tratează inusificienţa pancreatică
Gutuia are puterea de a ameliora problemele pancreatice. Se consumă sub formă de suc proaspăt (o jumătate de pahar) de trei ori pe zi.
3. Combate afecțiunile hepato-biliare
Coaja de gutuie conține substanțe antivirale ce împiedică dezvoltarea microorganismelor care duc la apariția hepatitelor de tip A,B și C. Pentru menținerea cât mai sănătoasă a ficatului se recomandă cura de o lună cu nectar proaspăt de gutui. La fel de benefic este și consumul de gutui în stare naturală. Se taie mărunt 2-3 gutui și se consumă în 2-3 porții. Dacă din cauza problemelor biliare, prezentați simptome de greață puteți consuma piureul de la 2 gutui fierte (curățate de coajă și semințe).
4. Redau pofta de mâncare
Gutuile au proprietăți benefice mai ales pentru persoanele convalescente care nu au poftă de mâncare și se simt slăbite. Acestea trebuie să consume o jumătate de gutuie zilnic, peste care să se toarne puțină miere. La fel de eficient poate fi și siropul, jeleul sau gemul de gutui.
5. Gutuile scad presiunea vasculară
Acest lucru este esențial pentru persoanele predispuse la atacuri cerebrale și de cord. Conținutul crescut de potasiu al gutuii, este cel care duce la scăderea presiunii vasculare.
6. Luptă cu stresul și anxietatea
Mirosul parfumat și gustul aromat sunt cele care ne induc o stare de relaxare și ne aduc aminte de zilele copilăriei, în care ne cuibăream în pătuțul cald și așteptam cu nerăbdare gutuile coapte la cuptor, pe care ni le pregătea bunica. Astfel, gutuia ne ajută să răzbim toate afecțiunile ce țin de psihic: depresiile, anxietatea și stresul. Țineți pe noptieră și pe birou câteva gutui și veți observa o îmbunătățire majoră a stării de dispoziție.
7. Tratează afecțiunile digestive
Gutuile stimulează digestia și previn apariția constipației și a hemoroizilor. La polul opus se situează siropul de gutuie care ajută în cazurile de diaree.
8. Luptă cu anemia
În comparație cu celelalte componente, gutuia are un conținut destul de ridicat de fier (0,700 mg/100 g de porție crudă comestibilă), ceea ce o face ideală în tratarea cu succes a anemiei.
9. Combate grețurile matinale
Greața de dimineață ne poate dispărea dacă vom consuma o jumătate de gutuie pe stomacul gol.
10. Luptă cu nemilosul cancer
Bolile de natură canceroasă se pot ameliora prin consumul de gutui (care se consuma fie proaspete, fie sub formă de nectar din pulpă cu tot cu coajă). Vitamina B, prezentă din abundenţă în compoziția ei, este cea care poate distruge celulele maligne, fără a le afecta în niciun fel pe cele normale.
Află cum se prepară nectarul de gutui
Și lista numeroaselor beneficii ale gutuilor poate continua, așa cum am scris în titlul, până la 100! Mai sus le-am enumerat pe cele mai importante, așa că dacă te-ai convins, consuma cu încredere în fiecare zi de toamnă câte o gutuie „atinsă” puțin de frig și brumă!
Sursa foto: suestyle.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂