Sanatate

Cum să îţi îmbunătăţeşti circulaţia sângelui

Ţi se umfla mâinile şi picioarele datorită retenţiei apei, şi simţi furnicături şi înţepături la nivelul acestora? Află că acestea sunt simptomele comune ale unei circulaţii deficitară a sângelui.

Ţi se umfla mâinile şi picioarele datorită retenţiei apei, şi simţi furnicături şi înţepături la nivelul acestora? Află că acestea sunt simptomele comune ale unei circulaţii deficitară a sângelui.

Alte simptome sunt căderea părului, ameţeala, oboseala, durerile de cap sau problemele cu memoria, datorită faptului că nu există suficient flux de sânge la creier.

Ce este circulaţia sângelui şi de ce este atât de importantă?

Inima asigură circulaţia atât de necesară a sângelui, către toate părţile corpului. Prin acest proces este de fapt transportat prin vasele de sânge, oxigenul şi nutrienţii către fiecare celulă a corpului şi în acelaşi timp sunt eliminate deşeurile metabolice din organism.

Problemele încep atunci când fluxul de sânge devine limitat către anumite părți ale corpului. Deşi poate afecta orice parte a corpului, de obicei, oamenii resimt aceste simptome la degetele de la mâine sau picioare.

Ce afectează circulaţia sângelui?

Există mai mulţi factori care afectează circulaţia sângelui. Unul dintre ei este îmbătrânirea. Odată cu înaintarea în vârstă, arterele îşi pierd din elasticitate şi devin mai mici. Inima trebuie astfel să muncească mai mult pentru a împinge sângele prin vene şi rezultatul constă în scăderea fluxului de sânge în organism, în timp ce tensiunea arterială creşte.

Alte cauze comune sunt greutatea mare, lipsa de mişcare, fumatul, acumularea grăsimilor pe partea interioară a vaselor de sânge şi capilarelor (ce poate duce la hipertensiune arterială şi probleme cardiace).

Cum îmbunătăţim circulaţia sângelui în corp?

Iată câteva sfaturi și sugestii care te vor ajuta să îţi îmbunătăţi circulația sângelui:

1. Exerciţiile

Orice activitatea fizică este benefică pentru circulaţia sângelui. Găseşte ce tip de mişcare este pe placul tău şi profită de ea la maxim! Poţi opta la mersul pe jos, cu bicicletă, alergare, înot sau orice altceva îţi place, important este să te mişti cât mai mult. În cazul în care te confrunţi deja cu o circulaţie deficitară, începe prin a face la început câteva exerciţii uşoare şi treci treptat la ceva un pic mai dificil.

2. Stretchingul (Întinderea corpului)

Asigură-te că îţi întinzi corpul în fiecare oră sau că faci mici exerciţii timp de 3-5 minute. Acest sfat este foarte important în special pentru persoanele care lucrează la birou şi nu au obiceiul de a merge prea mult pe jos. Important este să nu rămâi prea mult într-o singură poziţie şi să iei pauze regulate de mişcare.

3. Masajul

Masajul, asemeni exerciţiilor, creşte circulaţia prin stimularea fluxului de sânge în zonă care este masată. Pentru un masaj eficient foloseşte uleiuri esenţiale diluate în uleiuri purtătoare (normale). Cele mai bune uleiuri esenţiale pentru circulaţie sunt: cel de rozmarin, chiparos, ghimbir şi mentă.

4. Mănâncă sănătos

Pentru o bună circulaţie încearcă să mănânci cât mai multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe şi grăsimi sănătoase (găsite din abundenţă în uleiul de peşte, uleiul de măsline, nuci şi seminţe). Evită mâncarea procesată, alimentele bogate în zahăr şi sare şi mâncarea bogată în grăsimi nesănătoase. Alimentele picante (ardeiul iute, ceapa, usturoiul şi ghimbirul) sunt alte prietene ale sângelui, deoarece ajuta la creşterea temperaturii corpului, ce duce astfel la creşterea fluxului sanguin.

Rodia – fructul minune ce îţi curăţă arterele

5. Ginkgo biloba

Această plantă, consolideză memorie și îmbunătățește circulația sângelui prin deschiderea vaselor de sânge şi prin abilitatea de a face sânge mai puțin lipicios. Ginkgo este disponibil ca extract lichid, tablete, capsule sau frunze uscate pentru ceaiuri. Dacă luați deja medicamente pentru probleme circulatorii, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră înainte de a lua orice remedii pe bază de plante.

6. Bea suficientă apă şi reduce consumul de cofeină şi alcool

Hidratarea este esențială pentru îndeplinirea funcțiilor de zi cu zi. Când bei suficientă apă, nivelul de oxigen crește în sânge, ceea ce duce la o mai bună circulație și îmbunătățirea stării generală de sănătate. Consumă zilnic între 8-10 pahare de apă. Este, de asemenea, benefic să reduci consumul de cafeină şi de alcool.

7. Hidroterapia

Apa caldă ajuta muşchii să se relaxeze, creşte circulaţia sângelui şi permite oxigenului să circule mult mai uşor prin organism. Poţi folosi şi un scrub pentru o mai bune stimulare. Este o idee bună să inhalezi aburul din timpul băii sau duşului, deoarece amelioreaza congestia nazală. În acest fel vei respira mai bine, îmbunătăţindu-ţi circulaţia sanguină şi încărcându-ţi sângele cu mai mult oxigen.

Sursa: healthyandnaturalworld.com

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.