1. Iaurtul și laptele
La fel de hidratante sunt și iaurtul și laptele. Acestea te vor ajuta să te vindeci cât mai frumos și fără cicatrici. Se recomandă a se folosi produse cu cât mai multă grăsime (deoarece aceasta îți va netezi pielea, o va hidrata până în profunzime și va grăbi vindecarea).
Poți folosi comprese cu lapte sau o baie calmantă în care să torni 3-4 litri de lapte. Apa folosită pentru baie sau duş trebuie să fie ușor călduță (apa fierbinte va accentua și mai tare durerea cauzată de arsură). Apa caldă (la temperatura camerei) îți va extrage căldura din zona arsă de soare și îți va crește circulația sanguină în acea zonă, accelerând procesul de vindecare.
Și măștile cu iaurt sunt la fel de eficiente. Se aplică iaurtul direct pe pielea arsă și se lasă să acționeze aproximativ 15 minute. Îți vei da seama că l-ai ținut suficient după ce se va usca în totalitate. La final clătește-te cu apă călduță. Se repetă acest procedeu din 3 în 3 ore.
2. Anestezicele
Anestezicele locale ușoare îți vor alina durerea și te vor scăpa de mâncărimi. Caută la farmacie produse care conțin lidocaină, benzocaina, mentol sau alcool benzilic.
3. Untul de cocos
O piele arsă de soare pentru a se reface fără urme are nevoie de o foarte bună hidratare atât internă cât și externă. Untul de cocos este ideal pentru arsurile solare deoarece îți ameliorează senzația de durere, te scapă de disconfortul cauzat de aceasta și îți hidratează pielea în profunzime. Aplică pe toată pielea afectată (și nu numai) untul de cocos și masează-te ușor până pătrunde în piele.
4. Aspirina
Aspirina are puterea de a reduce inflamațiile, roșeața și durerea cauzate de arsurile solare. Aceasta trebuie administrată în decurs de 24 ore de la producerea arsurii solare. Alte calmante pe care le puteți folosi sunt ibuprofenul și paracetamol (la ambele se recomandă a se folosi cantități mici, datorită efectelor asupra ficatului, stomacului și a rinichilor).
5. Albușul de ou
Se știe că albușul de la ou bătut spumă este eficient în orice tip de arsură. Aplică-l pe suprafețele afectate de arsuri și lasă-l să acționeze timp de 15 minute apoi clătește-te cu apă călduță. În acest fel te vei vindeca fără urme.
6. Apa
Cea mai mare importanţă o are apă. Arsurile solare accelerează procesul de deshidratarea așa că încearcă să bei cât mai multă apă pentru a preveni acest lucru. La fel de eficiente sunt și compresele cu apă rece. Dacă nu poți să bei doar apa simplă, prepară-ți limonada sau apă aromatizată cu fructe. Aici vei găsi niște rețete absolut delicioase.
Nu uita: Important este să te hidratezi!
7. Consumă cât mai multe fructe
Corpul tău are nevoie de foarte multă energie pentru a se reface cât mai rapid. Ca alternativa de la aspirină mai sus menționată poți consuma cât mai multe fructe bogate în vitamina C: lămâi, lime, portocale, pomelo, mandarine etc.
Pepenele roșu este un alt aliat de bază în lupta cu arsurile solare deoarece îl poți folosi atât intern cât și extern. Așadar, consumă cât mai mult pepene pentru a te hidrata și aplicăți câteva felii reci pe pielea afectată pentru a te răcori și pentru a-ți diminua durerea.
8. Oțetul
Îl poţi folosi înmuiat în comprese sau poți o baie cu apă călduță în care să adaugi 2 căni de oțet (de mere).
Ca alternativă la oțet poţi folosi și zeamă de lămâie. Amestecă 2 căni cu apă rece cu zeama de la 3 lămâi și tamponează-ți zona cu arsuri solare. Lămâia îți va da o senzație de răcorire a pielii și va acționa ca un dezinfectant.
9. Aloe Vera
Nu încape nicio îndoială că Aloe Vera este o plantă minune! Pe lângă faptul că ne calmează mâncărimile cauzate de mușcăturile de țânțari, Aloe Vera vindecă în timp record toate rănile (bătături, arsuri, etc). Aplică sucul de la o frunză de aloe direct pe pielea arsă și vei vedea cât de eficient acționează, calmându-ți durerea și oferindu-ți o senzație de răcorire. Poți păstra frunzele de aloe în frigider pentru rezultate maxime.
10. Faină de ovăz
Într-o cadă plină cu apă caldă se adaugă 2 căni de făină de ovăz. Trebuie să stai o jumătate de oră în acest amestec pentru a te hidrata până în profunzime și pentru a ameliora durerea cauzată de arsurile solare.
11. Uleiurile esențiale
Cele mai eficiente sunt cele de lavandă sau mușețel. Se pot pulveriza pe tot corpul prin amestecul câteva picături cu apă. Se mai pot folosi și în apa de baie prin adăugarea a 10 picături.
12. Castraveții sau cartofii
Se recomandă folosirea castraveților sau a cartofilor rași, pentru a-și lăsa cât mai mult suc pe zona afectată de arsură solară.
13. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline îți va hidrata pielea în profunzime așa că aplică-l din abundență pentru a evita apariția rănilor. În plus, acesta îți va calma durerea.
14. Mierea de albine
Mierea folosită trebuie să fie 100% naturală pentru a preveni apariția complicațiilor. O miere în care s-a adăugat zahăr nu te va ajuta cu nimic, așa că mai bine nu o folosi ca și remediu pentru tratarea arsurilor solare.
Dacă ești sigur/ă de sursă atunci folosește-o cu încredere direct pe piele sau cu lapte (în porții egale).
15. Infuziile
Pulverizează direct pe zona afectată de arsură solară infuzie din varză, mentă, pătlagină, lăptuci sau frunze de căpșuni.
Aceste informații au un caracter strict informativ! În caz că apar senzații de amețeală, greață, frisoane, febră sau dureri de cap, prezentați-vă la medic pentru a evita complicațiile cauzate de insolație.
Sursa foto: higherperspective.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂