Știm cu toții că peste tot în lume, E-urile sunt folosite pentru a conserva alimentele cât mai mult timp. Așa se explică termenul mare de valabilitate al unor produse, pe care dacă le preparam în casă, nu rezistă mai mult de câteva zile.
Efectele negative ale E-urilor încep să se resimtă tot mai mult la nivel mondial, însă mulți se feresc să facă legătura dintre acești aditivi și maladiile grave. Mai grav este ca și agricultură este intoxicată tot mai mult cu produse chimice, fapt care ne restrânge și mai mult posibilitatea de alegere unor alimente sănătoase. Conform spuselor prof. univ. dr. Gheorghe Menicinicopschi, „Niciun aliment procesat artificial nu este echivalent nutrițional cu vreun aliment natural (integral neprocesat).”
În cele ce urmează vom clasifica principalele E-uri:
E-urile periculoase
E 150 – sau caramelul este un aditiv alimentar foarte des folosit și nu este recomandat în special copiilor hiperactivi deoarece poate declanșa sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare (ADHD). Acesta nu este singurul efect negativ al caramelului asupra copiilor, deoarece mai poate poate încetini procesul de creștere. Pe lângă toate acestea, E 150 poate distruge vitaminele din complexul B și cromozomii, poate produce afecțiuni ale rinichilor, la nivelul sistemul digestiv (este posibil să poată afecta chiar și absorbția medicamentelor antiepileptice).
Iată în ce alimente se găsește E 150: bere, ciocolată, pâine integrală, biscuiți, creme, tabletele de glucoză, înghețată, whisky, coniac, cacaua de proastă calitate și în toate băuturile de tip cola.
În această categorie includem și ceilalți coloranți alimentari: E 172, E 173, E 141.
E 102 sau Tartrazina – este un colorant galben, foarte nociv, datorită faptului că poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronșic.
Se găsește în băuturi carbogazoase sau necarbonate, budinci instant, creme pentru prăjituri, chipsuri, supe la plic, sosuri acadele, gume de mestecat, bomboane, înghețate, muștar, marțipan, jeleuri etc.
E 110 sau Sunset Yellow – este tot un colorant galben poate produce alergii la persoane sensibile la aspirină și poate duce la agravarea astmului, provoacă vărsături, gastrite, migrene.
Se găsește în următoarele alimente: gemul de caise sau piersici din comerț, supe instant, margarină, creme pentru prăjituri și torturi, pesmet, băuturi energizante, budinci, sucuri, înghețate și în general în alimentele de culoare galbenă.
E 120 – este un colorant roșu strălucitor produs din insecte uscate și zdrobite (ce poartă denumirea de coșenilă sau coșenilă poloneză) sau dintr-o plantă numită cârmâz (phytolacca decandra). În prezent carminul este ascuns bine de fabricanți sub denumiri gen “culoare adăugată”, “colorant artificial“, Coșenila (de la gândacul cu pricina), carmoisin, carmin. În ciuda faptului că au fost înregistrate mai multe reacții alergice la acest aditiv, folosirea acestuia în UE nu este interzisă.
Carminul sau E120 se găsește în sucurile de grapefruit, căpșuni, portocale, fructe tropicale, rodie, în mezeluri, băuturi energizant, gumă, bomboane, iaurturile cu fructe, înghețată, șerbet etc.
E 124 sau Ponceau 4R este tot un colorant roșu ce poate produce tumori la nivelul glandei tiroide, astm, alergii, ADHD.
Se găsește cu preponderență în mezeluri, bomboane, înghețată, prăjituri, acadele.
E-uri posibil cancerigene:
E 131 – cunoscut și sub denumirea de albastru patent V sau albastru alimentar 5, este un colorant sintetic de culoare albastru închis. Este suspectat de producerea unor reacții alergice și este interzisă folosirea acestuia în scop alimentar în Norvegia, Australia și SUA.
Se găsește în schimb în Europa, nu des ce-i drept, în unele jeleuri, torturi, prăjituri, înghețate și în unele alimente cu nuanțe de albastru.
E 123 – sau amarantul este un alt colorant de culoare roșie. A fost interzis în SUA și în alte câteva state datorită studiilor care au demonstrat că poate produce cancer la animalele de laborator.
Se găsește în alimente de culoare roșie/roze: vin, icre, lichior, jeleuri, bomboane, înghețată, dulcețuri etc.
E 142 – a fost interzis în Canada, Finlanda, Japonia, Norvegia, SUA și Suedia. Este și o sursă de metale grele, conținând în cantități mici, plumb, arsenic, cupru, crom, zinc, nichel, bariu și antimoniu. Poate provoca reacții alergice, hiperactivitate la copii, anemii, insomnii, astm etc.
Se găsește în sosul de mentă, deserturi, jeleuri, bomboane, creme, mazăre la conservă (și în alte alimente de culoare verde).
E 211 sau benzoatul de sodiu, împreună cu toți derivații săi este interzis în SUA, dar permis la noi. Cercetările au demonstrat cu E 211 în combinație cu vitamina C naturală sau artificial (E 300) poate produce benzenul, o substanță extrem de toxică, cancerigenă ce poate duce la apariția cancerului și a diferitelor tipuri de cancer.
Se găsește în: jeleuri, sosuri, margarina, gem, băuturi răcoritoare, sucuri naturale, caviar, creveți, în măslinele la conservă, mezeluri, murături, condimente, acadele etc.
E 213, E 214, E 215, E 217 – sunt niște conservanți suspectați că ar crește rata apariției diferitelor tipuri de cancer, hiperactivitate la copii, astm, alergii, etc.
Se găsesc preponderent în băuturile răcoritoare, în cele energizante, condimente, conserve, margarină, în unele cereale, murături, maioneză, etc.
E 230 este un conservant toxic, ce împiedică dezvoltarea mucegaiului pe coaja fructelor și este interzis în Australia. Poate produce sângerări interne și boli de piele (dacă este consumat în cantități mari).
Se găsește în sucurile de citrice.
E 621 – glutamatul de sodiu, unele organizații îl găsesc responsabil de apariția cancerului și de creșterea ratei de obezitate. Tot el este asociat și cu dependența pentru junk-food. Simptomele consumului crescut de glutamat de sodiu sunt durerile de cap, amorțirea membrelor, starea generală de oboseală, agravarea astmului etc.
Se găsește în sosul de soia, mezeluri, supe instant, brânzeturi, legume în conservă, sosuri, bulion și în alte alimente procesate.
Alte E-uri posibil cancerigene sunt: E 631, E 632, E 633, E 627, E 628, E 629, E 634 și E 635.
Alte E-uri toxice
E 220, E 221, E 222, E 224 – acești sulfiți-conservanți pot produce boli intestinale și alergii.
Aceștia se găsesc în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oțet de vin.
E 338 – este un acidifiant ce poate afecta tubul digestiv.
Se găsește în produsele cu gust acru sau acid ridicat.
E 339, E 340, E 341 – sunt săruri de topire ce afectează tubul digestiv.
Se găsesc în sucurile pudră, suplimentele alimentare, produse lactate de origine vegetală, băuturile energizante, cafeaua de tip 3 în 1 etc.
E407 – sau caragenul este un gelifiant ce afectează tubul digestiv, producând astfel ulcer, cancer de colon sau inflamarea mucoaselor intestinale. Este toxic și pentru pentru rinichi sau ficat.
Se găsește în laptele cu diferite arome, sosuri pentru salate, brânză, băuturi alcoolice, budincă, șerbet, carne procesată, produse de patiserie, etc.
Pe această listă mai includem și:
E450 (emulsificator, provoacă tulburări ale tubului digestiv);
E230 – (conservant, interzis în Australia recent și în UE, dar permis la noi. Se afla în citricele
prelucrate);
E461, E463, E465, E466 ( agenți de încărcare, afectează tubul digestiv);
E231 și E 232 (conservanți, posibili cancerigeni, ce pot produce și boli de piele, interziși în SUA și Australia);
E200 (conservant, extrem de toxic, suprimă vitamina B12 din organism);
E320 (conservant, posibil și cancerigen, se găsește în cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat);
E321 (acidul benzoic, antioxidant, posibil și cancerigen. Crește, de asemenea, nivelul colesterolului. Îl găsim în margarină);
E311, E312 (atacă sistemul nervos);
E330 – sarea de lămâie, acesta devine cancerigen dacă este consumat în exces.
E-urile bune
E140 – clorofila este un colorant natural;
E300 – acidul scorbic sau vitamina C este un antioxidant puternic;
E306 – este vitamina E naturală, antioxidant puternic; prezent în ficat, ouă, pește, soia;
E322 – lecitina este un antioxidant natural;
E407 – gelifiant natural, extras dintr-o algă marină;
E440 – pectina, este un gelifiant natural.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂