Căpșuna are un indice caloric extrem de mic (doar 30kcal/100 g), mai scăzut chiar și față de cel al pepenelui verde (care conține 32 kcal/100g). Acest mare beneficiu transformă parfumatul fruct într-un bun aliat al siluetei. Căpșunile au de asemenea un conținut scăzut de grăsimi, sodiu și proteine. Găsim în schimb în conținutul acestora, o cantitate mare de vitamina C, Potasiu și Fibre.
Culoarea căpșunilor este dată de niște pigmenți vegetali, ce acționează asemeni unor puternici antioxidanți. Un studiu efectuat în SUA, a arătat că dintre toate fructele, căpșuna se situează pe primul loc, în ceea ce privește capacitatea antioxidantă, fiind urmată de prune, portocale și apoi de struguri. Această capacitate antioxidantă se datorează în mare parte pigmenților vegetali ce îi dau culoarea roșie (așa cum am menționat și mai sus), vitaminei C și bioflavonoizilor. Iată ce trebuie să mai știi despre aceste fructe:
Căpșunile evită apariția arteriosclerozei
Acest lucru se datorează conținutului crescut de antioxidanți, care au funcția de neutralizare a efectelor generate de radicalii liberi. Astfel, căpșunile nu permit acumularea de colesterol pe pereții venelor și le ajută să fie cât mai sănătoase, datorită conținutului bogat de potasiu mineral și celui scăzut de grăsimi și sodiu.
Căpșunile trebuie să facă parte din dieta persoanelor care suferă de arterioscleroză, angină pectorală, celor care au suferit atacuri de cord și în cazurile de circulația a sângelui deficitară.
Căpșunile țin la distanță guta și artrita urică
Căpșunile au funcție diuretică și astfel îmbunătățesc eliminarea de acid uric prin urină.
Căpșunile ajută la buna funcționare a tranzitului intestinal
Constipația este tratată cu ajutorul căpșunilor, datorită cantității crescute de fibre vegetale solubile ce facilitează o bună funcționare a tranzitului.
Căpșunile ne mențin mai tineri
Tot conținutul crescut de antioxidanți este răspunzător și de menținerea tenului cât mai neted și lipsit de riduri. Căpșunile stimulează regenerarea celulară, luptă cu acneea, ne curăță tenul de impurități și îi conferă luminozitate și strălucire. Măștile pe bază de căpșuni sunt ideale pentru menținerea unui ten cât mai tânăr, așa că nu ezita să le folosești.
Căpșunile mai sunt utile și în caz de hemoroizi, ascită, boli ale ficatului (ciroză sau hepatită cronică) și cancer (datorită funcției puternic antioxidante).
Vă mulțumim pentru vizită și vă mai așteptăm cu drag pe pagina noastră!
Sursă articol: „Sănătatea prin alimentație”, Dr. George Pamplona-Roger, foto: Pixabay.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂