Sanatate

Care sunt efectele negative ale utilizării antibioticelor în exces

Medicii din Marea Britanie trag un serios semnal de alarmă pentru cei ce obişnuiesc să suprautilizeze antibiotice. Aşa-numiţii „supermicrobi”, foarte rezistenţi la orice tip de antibiotic vor aduce progresul medical în urmă cu un secol.

Medicii din Marea Britanie trag un serios semnal de alarmă pentru cei ce obişnuiesc să suprautilizeze antibiotice. Aşa-numiţii "supermicrobi", foarte rezistenţi la orice tip de antibiotic vor aduce progresul medical în urmă cu un secol.

Orice operaţie considerată banală astăzi ar putea deveni extrem de riscantă în viitor, datorită riscului de infecţie cu aceşti supermicrobi, care ar diminua şansele de supravieţuire ale pacienţilor. În aceste condiţii un pacient va avea nevoie de mai multe zile de spitalizare şi de medicamente mult mai scumpe pentru a supravieţui, fapt care ar putea afecta destul de serios bugetul sistemului medical.
Specialiştii ne arată că rata deceselor cauzate de infecţiile bacteriene, ar putea să ajungă din nou la cifra de la începutul secolului XX, atunci când antibioticele nu fuseseră încă descoperite.

Descoperirea antibioticelor a reprezentat un pas uriaş în medicină. Cu ajutorul lor a luat naştere o nouă eră, ce permitea vindecarea cu succes a bolnavilor, ce în trecut erau sortiţi decesului. Antibioticele au deschis noi frontiere în medicină, astfel deveinind posibile transplantul de organe, de celule stem sau de măduvă. Toate aceste proceduri nu ar fi fost posibile, deoarece toţi pacienţii ar fi decedat în urma infecţiilor post-operatorii survenite, sau datorită slăbirii sistemului imunitar, ce nu poate lupta singur, necesitand susţinerea prin antibiotice. Toate aceste argumente evidenţiază faptul că antibioticele au schimbat medicina într-un fel în care nici un alt tratament nu o va mai realiza.
Din pacate acestea nu au mai ocupat o importanţă în rândul cercetărilor, ultima clasă de antibiotice fiind creată în 1987.

Cum s-a ajuns la apariţia acestor super-bacterii, rezistente la antibiotice?

Acest lucru s-a întâmplat datorită nouă! Bacteriile ca orice alt organism viu dealtfel, isi doresc să supravieţuiască. Ele se adaptează transformându-se continuu, aşa că de fiecare dată când noi încercăm să le distrugem, ele vor găsi o cale de supravieţuire. Atunci când folosim un antibiotic, bacteria cea mai rezistentă devine predominantă, restul murind. Astfel, rezistenţă este o consecinţă inevitabilă a evoluţiei oricărei bacterii, iar acest fenomen este susţinut de noi prin suprautilizarea antibioticelor.

Ce este de făcut?

Soluţia cea mai bună constă în evitarea consumului excesiv de antibiotice. Prin suprautilizare nu facem altceva decât să  ajutăm bacteriile să devină mai rezistente şi să adapteze noilor conditii de viata. Medicii ar trebui să se conformeze şi să nu mai prescrie cu atâta uşurinţă antibiotice pentru o răceală banală.
Trebuie să ne îndreptăm atenţia şi către produsele naturiste.

De exemplu, tinctura de propolis este antibioticul natural excelent ce lupta cu succes cu viruşii şi ne întăreşte sistemul imunitar. Cătina, ghimbirul şi usturoiul întregesc lista celor mai bune produse naturale ce combat cu succes o răceală. Nu trebuie sa cazi in extreme si sa mai ultilizezi absolut deloc antibiotice. Atunci cand sunt semne clare de infectie in corp acestea reprezinta cea mai buna solutie. Tot ce trebuie sa facem este sa mergem la doctor si sa evitam automedicatia.

Sursa: descopera.ro

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.