Sanatate

Afinele – aceste mici bobiţe sunt sănătate curată pentru organismul tău

Le găsești din abundență în piețe și marketuri, așa că nu mai sta pe gânduri și consumă cât mai multe! Află care sunt multiplele beneficii ale afinelor, care înving cu mult antibioticele și chiar tratează efectele adverse cauzate de acestea.

Le găsești din abundență în piețe și marketuri, așa că nu mai sta pe gânduri și consumă cât mai multe! Află care sunt multiplele beneficii ale afinelor, care înving cu mult antibioticele și chiar tratează efectele adverse cauzate de acestea.

Privind cât de mici sunt aceste fructe, care rareori ajung la un diametru de un centimetru, ajungi să te întrebi cum pot fi atât de sănătoase pentru organismul tău. În ciuda aspectului, care nu le scoate cu nimic în evidență și le face să pară chiar nesemnificative, află că afinele dețin de fapt niște proprietăți de-a dreptul extraordinare.

Afinele în mod obișnuit, au culoarea albastru închis, însă în categoria acestora mai există și alte subspecii de culoare roșie, numite cranberry (în traducere, merișor). Toate au o pulpă zemoasă, aromata, dulce și ușor amăruie.

Ce proprietăți au afinele?

Afinele conțin un procent de 11,4 % carbohidrați, fiind formați în mare parte din fructoza și alte zaharuri. Ca și minerale, amintim potasiul, iar la vitamine, vitamina A.
Proprietățile lor medicale își au însă izvorul în celelalte componente nutritive, cum ar fi: tanina, acizii organici, mirtlilina și antocianinele. Acești termeni sunt destul de greoi și în concluzie vom reține doar beneficiile oferite de aceștia și anume: antiseptici, vasculoprotectori și astringenţi (prin astringent înțelegem o plantă sau produs cu un efect de strângere a țesuturilor, de scădere a secrețiilor glandelor și mucoaselor, de oprire a hemoragiilor capilare și a diareei).

Pentru ce sunt indicate afinele?

1. Infecțiile urinare

Sucul de afine este renumit pentru efectele sale remarcabile pe care le are asupra bacteriilor responsabile cu apariția infecției urinare. Cu ajutorul proprietățile sale puternic antiseptice și antibiotice chiar și bacteria E. Coli este învinsă. Ceea ce este cu adevărat important de abia acum urmează, deoarece afinele prezintă două avantaje majore, în comparație cu antibioticele folosite pentru tratarea infecțiilor repetate ale tractului urinar inferior (cistita):

  •  împiedica aderenţa bacteriilor la celulele care căptușesc vezica urinară. Aderenţa bacteriilor este cea care explica reinfectările frecvente și din această cauză tratamentele cu antibiotice dau doar rezultate temporare, urmând ca infecția se reapară.
  •  NU provoacă rezistenţă bacteriană, lucru care din nefericire, nu se poate afirma și despre antibiotice.

2. Pietrele la rinichi

Afinele conțin acid chinic, o substanță ce este eliminată prin urina. Aceasta are funcția de acidificare a urinei și ajută astfel de prevenirea formării de pietre. Mai mult, sucul de afine ajută chiar și la dizolvarea pietrelor renale existente.

3. Diareea infecțioasă

Aceasta afecțiune inconfortabilă este ținută în frâu cu ajutorul afinelor. Acțiunea puternic antimicrobiană și astringenta a acestoră, este foarte eficientă în tratarea tractului digestiv. Afinele au puterea de a reechilibra flora intestinală și împiedică dezvoltarea excesivă a bacteriei E. Coli, care este cea mai întâlnită în intestine. Astfel, afinele sunt ideale și în tratarea disbacteriozei (dereglarea florei bacteriene), cauzată în general in urma consumului de antibiotice. Afinele sunt foarte bune și împotriva flatulenţei.

4. Bolile circulatorii

Afinele acționează pentru a apăra pereții capilarelor și ai venelor prin conținutul lor de antocianină. Această substanță mai are și puterea de a reduce inflamația țesuturilor. Consumul regulat de afine ajută în cazuri de inflamare a extremităților inferioare, varice, flebită, hemoroizi și ulcere varicoase.

5. Pierderea vederii cauzată de deteriorarea retinei

Antocianinele (aceste substanțe dau de fapt culoarea fiecărei specii de afine, fiind mai abundentă în speciile albastre) din afine ajută retina să funcționeze corespunzător și îi redau acuitatea vizuală.

6. Detoxifiere

Cantitatea mare de Potasiu conținută de afine, ajută la o bună detoxifiere a întregului organism și reglează tensiunea arterială.

7. Îmbunătățesc sistemul imunitar

Afinele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, aproximativ 13 mg la 100 gr, ceea ce le face ideale în protejarea și în accelerarea sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, afinele țin răceală și gripă la distanță.

8. Previn apariția cancerului

Afinele sunt și ele incluse în lista super-alimentelor ce scad rata mortalității cauzate de cancer. Consumă-le alături de căpșuni și astfel îi vei da corpului o sursă foarte mare de antioxidanți, ce va combate daunele produse acțiunea radicalilor liberi.

Dacă v-ați convins de beneficiile afinelor, aici veți găsi câteva rețete de sucuri.

Sursa art: „Santatea prin alimentație”, Dr. George D. Pamplona-Roger.

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.