Este recomandat consumul a minim 18 mg de fier pe zi, aşa că apelează cu încredere la următoarele 5 alimente pentru a-ţi procura doza necesară.
1. Spanacul
Spanacul conţine 2,71 mg de fier/100 g, o porţie mult mai mare în comparație cu cea găsită în carne. Deşi fierul din sursele vegetale este mai greu de absorbit în comparaţie cu cel din sursele animale, vitamina C găsită în abundenţă în spanac şi în alte alimente îmbunătăţeşte procesul de asimilare al acestui mineral. Sucul proaspăt de spanac reprezintă cea mai eficientă metodă de a consuma această legumă în cazuri de anemie.
Pe lângă anemie, spanacul combate:
- dereglări ale retinei
- nivelul ridicat al colesterolului
- ajută în sarcină, la activităţile fizice şi la creştere.
Preparare şi utilizare:
- în stare crudă (salate)
- congelat
- gătit
- suc proaspăt (jumătate de pahar pe zi, băut puţin câte puţin înainte de prânz sau cină).
2. Lintea
Lintea este o sursă excelentă de fier, furnizând 9 mg/100 g. Această cantitate este mult mai mare decât cea pe care o conţine carnea (2 mg/100 gr) şi ouăle (1,44 mg/100 g). Este un aliment foarte concentrat, conţinând doar 11,2% apă. Aceasta face din linte o remarcabilă sursă de energie, furnizând 338 kcal/100 g. Mare parte din energie provine din proteine şi carbohidraţi, din moment ce lintea nu conţine practic nicio grăsime (sub 1%).
Însă, pe lângă fier, lintea mai conţine şi alţi nutrienţi în cantităţi mari, care contribuie la producerea de celule roşii în sânge.
Pe lângă anemie, lintea combate:
- constipaţia
- diabetul
- colesterolul ridicat
- ajută foarte mult în sarcină
Preparare şi utilizare:
- gătită
- piure sau sub formă de făină
3. Fasolea
Fasolea supranumită şi „carnea săracului” conţine 10 mg fier/100 g. Din acest motiv, fasolea este considerată una dintre cele mai bune surse de fier şi este recomandată persoanelor anemice sau subnutrite. Având în vedere că şi aici fierul se absoarbe greu de organism, este necesară folosirea câtorva picături de lămâie, pentru a se asigura doza necesară de vitamina C.
Pe lângă anemie, fasolea ajută şi la:
- prevenirea constipaţiei
- ţine colesterolul şi trigliceridele sub control
- este ideală pentru persoanele cu hipertensiune arterială
- este bună în perioada de covalescenţă
4. Năut
Năutul reprezintă exact ce le trebuie femeilor şi bărbaţilor moderni, aflaţi tot timpul pe fugă. Conţine 6,24 mg de fier la 100 g, aproape de trei ori mai mult decât conţine carnea. Năutul este un aliment aproape complet, ale cărui porţii de nutrienţi se află în proporţii bine echilibrate.
Consumul regulat de naut mai este recomandat şi în următoarele situaţii
- colesterol ridicat
- constipaţie
- dereglări funcţionale ale sistemului nervos
- sarcină
Prepare şi utilizare:
- gătit
- copt la cuptor sau prăjit
- faină de naut
5. Soia
Am păstrat ce este mai bun pentru sfârşit. Astfel, află că soia conţine 15,7 mg fier/100 g, de cinci ori mai mult decât carnea. Soia este poate alimentul natural cel mai bogat în proteine, vitamine şi minerale. Capacitatea sa de a hrăni şi de a preveni bolile este extraordinară.
Beneficiile consumului de soia nu se reduc doar la prevenirea anemiei, deoarece:
- reglează ciclul menstrual
- ameliorează simptomele menopauzei
- reduce riscul de apariţie a cancerului mamar
- previne apariţia cancerului de prostată la bărbaţi
- previne atacul de cord
- ţine sub control nivelul colesterolului
- arterioscleroza
- tromboza
- osteoporoza
Preparare şi utilizare:
- gătită
- faină
- proteină de soia
- lapte de soia
- tofu
Sursa: WomensHealthMag, „Sănătate prin alimentaţie – Dr. George Pamplona-Roger”
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂