Ingrediente:
- 500 ml apă
- 250 g zahăr
- 50 ml rom
- 600 ml smântână pentru frișcă
- 500-700 g cozonac
- 250 g mascarpone rece
- dulciuri pentru decorare
Mod de preparare:
Pentru început vom prepara siropul. Poți ajusta cantitatea în funcție de cât s-a întărit cozonacul. Punem apa la fiert, împreună cu zahărul și cu romul, pe care îl putem înlocui cu esență de rom. Lăsăm pe foc până se dizolvă complet zahărul, după care îl dăm la răcit.
Pentru crema de ciocolată sau ganache, vom pune smântâna pentru frișcă să se încălzească, până la punctul de fierbere. Nu este indicat să o fierbeți complet. De asemenea, folosiți smântână pentru frișcă și nu frișcă vegetală.
După ce am încălzit smântâna o punem peste ciocolată amăruie. Eu am avut ciocolată cu 40% conținut de cacao. Dacă folosiți ciocolată cu un conținut mai crescut de cacao este indicat să creșteți cantitatea de smântână. De exemplu, la ciocolata cu peste 50% conținut cacao puteți folosi 700 ml smântână, depinde de cât de tare doriți să vă iasă ganache-ul.
Amestecăm bine cu un tel până se topește toată ciocolata și dăm ganache-ul la răcit. Trebuie să îl lăsați minim 3 ore în frigider sau chiar peste noapte.
După ce crema s-a răcit o amestecăm cu grijă și verificăm textura. Cum facem acest lucru? Ridicăm mixerul din când în când pentru a observa dacă formează moțuri, semn că este amestecată suficient.
Atenție! Dacă bateți ganache-ul prea mult veți risca să îl tăiați. În cazul nefericit în care vi se întâmplă acest lucru, puneți ganache-ul pe baie de abur, aduceți-l din nou la forma lichidă și lăsați-l să se răcească, după care amestecați-l din nou.
După ce crema începe să capete consistența dorită (să formeze moțuri) adăugăm 250 g mascarpone rece și amestecăm din nou.
Într-o formă de 26 de cm cu inel detașabil, formăm prima foaie din feliile de cozonac, tăiate potrivit. Însiropăm bine.
Punem apoi un strat de cremă de ciocolată pe care îl întindem cât mai uniform.
Repetăm procesul cu încă un strat de cozonac și unul de cremă și dăm tortul la rece.
După o jumătate de oră de stat la rece, detaşăm inelul şi îl îmbrăcăm tortul în ganache.
Îl ornăm după preferinţe.
Eu am folosit tot ce am găsit dulce prin casă. Nu mi-am bătut capul prea mult pentru că este al doilea tort cu ciocolată pe care l-am făcut în viața mea și știam că nu am cum să îl ornez ca un patiser. Oricum mie așa îmi plac dulciurile făcute în casă, să se vadă și stângăcia dar și iubirea pusă în rețetă.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂