Ingrediente:
- 150 g zahăr sau 10 linguri
- 5 gălbenuşuri
- 20 g amidon sau 1 lingură
- 250 ml lapte dulce sau 1 pahar
- 1 kg frișcă naturală 36% grăsime
- 50-60 g zahăr pudră sau 8 linguriţe
- 1 conservă compot cocktail de fructe
- 1 conserva mică compot mandarine
- 1 conservă compot ananas rondele
- coajă de portocală confiată sau proaspătă
- 1 lingură esență de vanilie
- 2 buc. kiwi
- 2 plicuri gelatină
- 150-200 ml sau 1/2 pahar apă rece pentru hidratat gelatina
- pișcoturi
Notă: Paharele folosite au avut toate 250 ml.
Mod de preparare:
Pentru început vom pune fructele din compot la scurs. Eu am folosit o conservă mare de cocktail de fructe ce a conţinut cuburi de piersici, pere, struguri, cireşe şi ananas, o conservă mică de compot de mandarine şi încă una de ananas felii. Oprim pentru decor câteva cireşe, felii de mandarine şi ananas. Le lăsăm să se scurgă bine cât timp preparăm tortul.
Pentru cremă am folosit doar gălbenuşuri. În reţetă originală se folosesc ouăle întregi însă varianta cu gălbenuşuri este mai uşoară şi sigură din punctul meu de vedere. De ce spun asta? Persoanele fără experienţă în bucătărie, fără un termometru, pot da greş preparand ouăle prea mult pe abur. Poate nu vor ieşi chiar omletă însă vor mirosi a ouă coapte. Am păţit-o şi eu, atunci când nu deţineam un termometru alimentar, aşa că am zis să vă scap de un eventual greş. Tortul va ieşi la fel de bun şi cu cremă de gălbenuşuri.
Aşadar, amestecăm gălbenuşurile cu zahărul până se deschid la culoare. Adăugăm apoi o lingură de amidon, esenta de vanilie şi amestecăm din nou. Urmează apoi să adăugăm laptele. Punem crema la fiert şi o ţinem până când începe să se îngroaşe şi să sară primii stropi, moment în care o îndepărtăm de pe foc si o lasam sa se raceasca. Practic, este un fel de budincă ce conţine mai puţin lapte!
Intre timp hidratam gelatina cu apă rece. Cât timp se hidratează gelatina şi se mai răceşte crema, putem prepara frişca. În primul rând vă sfătuiesc să folosiţi smântâna pentru frişcă grasă, cu minimum 35% grăsime.
Nu confundaţi frişcă vegetală îndulcită cu cea naturală. Chiar dacă cea vegetală nu se taie la bătut şi rămâne fermă pe deserturi, cu un aspect frumos, comercial, gustul acesteia nu are nicio legătură cu frişcă naturală!
Un alt pas important este să răcim bine frişca înainte de folosire şi la fel procedăm cu bolul şi cu telul sau paletele mixerului. Aşadar, punem 1 kg de frişcă la bătut, la început la viteza mică, după care o creştem treptat. Verificăm ocazional frişca pentru a vedea dacă a devenit uşor cremoasă, moment în care vom adăuga zahărul pudră cu aromă de vanilie. Folosim zahăr pudră deoarece conţine amidon şi o ajuta să rămână fermă.
O amestecăm din nou, la viteza mică, pentru a nu împrăştia zahărul, după care mărim viteza. După ce începe să capete fermitate verificaţi-o. Spre final eu opresc mixerul cam din 10 in 10 secunde. In acest fel ma asigur ca nu se taie, pentru ca din acest punct de vedere frisca naturala este foarte pretentioasa!
Chiar şi câteva secunde fac diferenţa! Este exact ca atunci când fierbi laptele, ţi-ai întors capul pentru o secundă şi a curs pe aragaz! Mai bine verificaţi mai des şi când se formează moţuri sau vârtejuri, opriţi mixerul. Verificaţi ca moţul care rămâne pe tel să fie ferm şi frişca este gata!
O impartim in 2 boluri şi unul din ele îl băgăm la frigider.
Între timp gelatina s-a hidratat aşa că o vom adăuga peste crema de galbenusuri caldă, suportabila la atingerea cu degetul. Atentie: Nu folositi crema fierbinte pentru că va distruge gelatina şi nu va mai acţiona, riscând să faceţi ciorba de frişcă în loc de tort!
Adăugăm crema peste frisca oprita afară. Nu vă speriaţi de textura lichida pentru că o dăm la frigider pentru a se închega. În acest fel verificăm dacă am dizolvat gelatina corect şi astfel acţionează cum trebuie.
Cât timp stă crema la răcit, montam un inel detaşabil de 24 de cm pe un platou. Urmează apoi să aşezăm pişcoturile pe care le înmuiem câteva secunde în zeama de la compot. Punem pişcoturile cu partea superioară, cea cu zahăr, lipită pe inel a se vedea tortul mai frumos. Formăm apoi baza.
Între timp crema s-a întărit la frigider aşa că adăugăm în ea aproximativ 2 mâini de coaja confiată de portocale.
Montarea este simplă, punem primul rând de cremă, apoi un rând fructe. Am folosit destul de multe fructe pentru ca mie aşa îmi place diplomatul. Dacă nu doriţi să folosiţi compot, puteţi folosi şi fructe proaspete, cum ar fi portocalele, însă aveţi grijă la cele exotice gen kiwi pentru că distrug enzimele din gelatină. Aceasta mentiune o veti gasi si pe pachetele de gelatina! Eu l-am folosit doar pentru decor.
Adăugăm apoi încă un rând de cremă şi fructe. Dacă doriţi puteţi, in mijloc, puteti pune un rând de pişcoturi înmuiate în compot. Eu am renunţat la el.
La final adăugăm frişca ţinută la rece. Am mai oprit puţină pentru a forma un model de jur împrejur însă fiecare îl ornează după bunul plac.
L-am ornat cu fructe, în afară de cele oprite din compoturi am mai folosit 2 bucăţi de kiwi. La final se dă la rece, de preferat peste noapte.
Mai jos va las videoclipul cu reteta explicata pas cu pas:
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂