Retete De Gen Feminin

Rețetă de tiramisu fără ouă crude

Nu toate persoanele se împacă prea bine cu ouăle crude în preparate și tocmai de accea am pregătit o rețetă de tiramisu cu gălbenușuri gătite la bain-marie.

Nu toate persoanele se împacă prea bine cu ouăle crude în preparate și tocmai de accea am pregătit o rețetă de tiramisu cu gălbenușuri gătite la bain-marie.

În caz că nu știați există o întreagă polemică legată despre rețeta originală de tiramisu. Și mai există o polemică și mai mare despre mascarpone. Acest tip de brânză a împărțit lumea în două tabere: una care susține că este smântână, alta care susține că este brânză. Să zicem că noi ne situăm în cea de-a doua, mai ales că pe cutia achiziționată pentru prepararea rețetei, scrie clar brânză mascarpone.

Să revenim acum la dezbaterea legată de rețeta originală de tiramisu: mulți spun că tiramisu nu mai este de fapt tiramisu dacă nu îl prepari cu gălbenuș crud. Alții susțin că te abați de la rețetă originală dacă pui frișcă. Pe de altă parte, alte persoane susțin că nici albușurile nu își au loc în rețetă originală de tiramisu. Alții spun că nu se poate să numești o prăjitură tiramisu, dacă nu îi pui mascarpone (aici suntem total de acord). Ce mai la deal la vale…v-am spus că există o întreagă polemică pe tema tiramisului! Probabil mai există și altele pe care noi nu le cunoaștem.

Noi am ales rețeta în care gălbenușurile vor fi preparate termic. Sunt suficiente persoane care se tem de Salmonella (pe bună dreptate) sau care nu suportă mirosul sau gustul de ou crud. Să nu uităm de copii, care sunt mult mai sensibili decât noi, și pe care nu își are rostul să îi supunem inutil la pericol. În cele ce urmează vă vom prezenta rețeta folosită de noi:

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 250 gr mascarpone
  • aproximativ 250 ml de cafea tare îndulcită
  • un rând de pișcoturi (cantitatea diferă în funcție de vasul pe care îl folosiți)
  • 150 ml Amaretto (dacă faceți rețeta pentru copii înlocuiți Amaretto cu 75 ml de lapte și esență de migdale);
  • 200 ml frișcă lichidă
  • cacao (pentru ornat)

Mod de preparare:

  1. Pentru început vom bate bine gălbenușurile cu cele trei linguri de zahăr pudră, până obținem o cremă cât mai albicioasă.
  2. Între timp punem apa la încălzit și după ce atinge punctul de fierbere, vom regla focul la temperatură mică și vom prepara termic gălbenușurile pe baie de abur. Trebuie să amestecați în permanență, până când obțineți o cremă cu o textură asemănătoare cu cea a maionezei, în care zahărul să fie complet topit (La varianta pentru copii, puneți laptele peste gălbenușurile bătute cu zahărul pudră, amestecați-le bine și fierbeți-le împreună pe baie de abur până obțineți o cremă. La final puneți esența de migdale).
  3. Nu trebuie să țineți crema prea mult pe foc, deoarece gălbenușurile se vor tăia și vor mirosi a omletă. (Salmonela moare în preparate pe bază de ouă gătite la minim 71 °C, deci o astfel de temperatură este suficientă.)
  4. Lăsați crema să se răcească bine și apoi adăugați Amaretto și amestecați bine.
  5. După ce crema s-a răcit amestecați-o bine cu brânza mascarpone. Apoi bateți frișca lichidă foarte bine.
  6. La final amestecați cele două creme ușor cu o spatulă, pentru a nu scoate aerul din frișcă.
  7. Tiramisu se asamblează foarte ușor, tot ce trebuie să faceți este să alternați straturile de cremă cu cele de pișcoturi până când finalizați prăjitura.
  8. Dacă va mai rămâne cremă suficientă, puteți orna prajitura în funcție de preferințe și apoi să o pudrați cu cacao din belșug.

Aici găsiți și videoclipul cu modul de preparare:

Sfaturi utile:

  • Puteți înlocui Amaretto cu Marsala sau Lacrima lui Ovidiu;
  • Cacaua poate fi înlocuită cu ciocolată amaruie răzuită;
  • Nu vă speriați când observați cât de lichidă este crema de gălbenușuri amestecată cu Amaretto (am ales sa punem Amaretto după ce crema s-a răcit complet, pentru a obține o aromă cât mai intensă de migdale). După ce veți pune brânza Mascarpone și frișca, așa cum vedeți și în videoclip, veți obține o cremă ideală pentru tiramisu.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.