Retete De Gen Feminin

Reţetă de cozonaci super pufoşi cu smântână care se rup în fâşii

Una dintre cele mai apreciate reţete de cozonaci de pe canalul meu este cea cu smântână. Cozonacii cu smântână sunt pufoşi, se rup fâşii fâşii, iar gustul este unul absolut delicios.

Una dintre cele mai apreciate reţete de cozonaci de pe canalul meu este cea cu smântână. Cozonacii cu smântână sunt pufoşi, se rup fâşii fâşii, iar gustul este unul absolut delicios.

Una dintre cele mai apreciate reţete de cozonaci de pe canalul meu este cea cu smântână. Cozonacii cu smântână sunt pufoşi, se rup fâşii fâşii, iar gustul este unul absolut delicios.

Ingrediente aluat cozonaci:

200 ml lapte cu 3,5% grăsime
35 g drojdie proaspătă
20 g zahăr pudră vanilat
700 g făină tip 000 + 1 lingură în plus pentru a pune peste drojdie
200 g zahăr tos + 1 lingură în plus pentru a pune peste drojdie
5 gălbenuşuri
10 g sare
200 g smântână
50 ml ulei
100 g unt topit şi răcit cu 82% grăsime
coajă de lămâie și portocală

Ingrediente umplutură cozonaci:

5 albuşuri
25 g cacao
15 ml rom sau o lingură esenţă rom
100 g zahăr pudră
500 g nucă măcinată
rahat

Pentru uns cozonacii:

1 ou
susan
zahăr tos

Mod de preparare:

Pentru început încălzim uşor 200 ml lapte cu 3,2% grăsime. Acesta trebuie să fie suportabil la deget sau să nu atingă mai mult de 41 grade Celsius pentru a nu inactiva drojdia. În continuare mărunţim 35 g de drojdie proaspătă peste care adăugăm o lingură de faină şi una de zahăr.
Adăugăm puţin lapte cald şi amestecăm până obţinem consistenţa ca de pastă. Dăm drojdia la crescut în loc cald până îşi dublează volumul. Peste laptele cald adăugăm 20 g de zahăr pudră.

Amestecăm 5 gălbenuşuri cu 10 g de sare. Folosim ouă ţinute la temperatura camerei, la fel trebuie să fie şi făina. Drojdia este singura care trebuie să fie foarte rece, chiar şi direct din congelator (eu congelez drojdia proaspătă dacă am prea multă).

La această reţetă eu am folosit robotul de bucătărie. Aaşadar, în bolul robotului adăugăm 700 g făină tip 000 peste care punem gălbenuşurile amestecate cu sare. În continuare adăugăm coajă de lămâie şi portocală. Folosiţi variante bio, cu coaja netratată destinată consumului uman.

Urmează apoi 200 de g de smântână (ţinută şi ea la temperatura camerei şi scursă bine de zer), 200 g de zahăr tos şi drojdia care între timp a crescut. Punem bolul la mixerul planetar şi montam cârligul pentru frământat. Frământăm ingredientele şi adăugăm treptat laptele. Dacă s-a răcit, îl încălzim din nou până când ajunge suportabil la deget.

Adăugăm apoi, tot treptat, 100 de g de unt topit şi răcit. Nu adăugaţi o nouă porţie de unt dacă precedenta nu s-a omogenizat în aluat. La final am mai adăugat treptat şi aproximativ 50 ml de ulei. După aproximativ 10-15 minute de frământare, aluatul este gata! Îl punem într-un vas uns cu puţin ulei şi îl dăm la crescut, la căldură, până când îşi dublează volumul.

Între timp mărunţim nucă. Eu am folosit 500 g, deoarece am vrut multă umplutură. În continuare montăm telul la robotul de bucătărie şi batem 5 albuşuri spumă.
Adăugăm 100 de g de zahăr pudră şi le batem ca de bezea. Urmează apoi 25 de g cacao şi 15 ml de rom sau o lingură de esenţă de rom. Adăugăm şi nucile mărunţite, amestecăm şi crema este gata!

Între timp aluatul a crescut aşa că îl răsturnăm pe blatul uns cu ulei. Îl împărţim în 2. Luăm o bucată şi o împărţim şi pe ea tot în 2. Luăm apoi una din cele 2 parţi şi o întindem cât mai bine. Adăugăm umplutura fără a apăsa prea tare.

Punem şi câteva bucăţi de rahat. Rulam cu grijă şi sigilam bine pentru a nu ieşi umplutură. Procedăm la fel şi cu cea de-a doua bucată. La final le împletim şi le aşezăm în tavă. Primul cozonac este gata!

Pe cel de-al doilea cozonac nu l-am mai împletit ci l-am rulat normal.

Dăm cozonacii din nou la crescut în tăvi până când îşi dublează volumul. După ce au crescut îi ungem cu ou bătut cu puţină apă. Îi presărăm cu susan sau zahăr tos.

Cozonacii cu smântână îi vom coace timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, după care vom reduce temperatura la 170 de grade Celsius şi îi mai coacem timp de 20-30 de minute. Timpul poate să difere în funcţie de  cuptorul folosit.

După ce sunt gata îi lăsăm să se răcească aşezaţi într-o parte.

În continuare vă las şi videoclipul cu reţeta filmată pas cu pas.

Dacă nu aveţi robot de bucătărie vă las mai jos şi reţeta de cozonaci cu smantana frământaţi la mână.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Un comentariu

  1. ANGELA

    Buna
    as vrea sa stiu ce forma de cozonac ati folosit mai mica,mai mare si cati cozonaci ies doar din 700 gr faina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.