Retete De Gen Feminin

Reţetă de cozonaci cu aluat opărit şi multă umplutură

Una dintre retetele mele preferate de cozonaci este cea cu aluat oparit si multa umplutura cu nuca. Iata cum se prepara. Ingrediente aluat cozonaci: 1 kg faina 50 g drojdie 250 g zahăr 20 g zahăr vanilinat 550 ml lapte 150 g unt topit 50 ml ulei 9 gălbenușuri coaja rasă lămâie netratată sare Ingrediente umplutură cozonaci: 9 albușuri (dacă nu vreţi să le folosiţi pe toate puneţi doar 5) 50 g cacao 150 g zahăr pudră 500 g nucă esența rom sau 20 ml rom veritabil 300 g rahat asortat Mod de preparare: Pentru început cernem faina. Punem […]

Una dintre retetele mele preferate de cozonaci este cea cu aluat oparit si multa umplutura cu nuca. Iata cum se prepara.

Ingrediente aluat cozonaci:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahăr
  • 20 g zahăr vanilinat
  • 550 ml lapte
  • 150 g unt topit
  • 50 ml ulei
  • 9 gălbenușuri
  • coaja rasă lămâie netratată
  • sare

Ingrediente umplutură cozonaci:

  • 9 albușuri (dacă nu vreţi să le folosiţi pe toate puneţi doar 5)
  • 50 g cacao
  • 150 g zahăr pudră
  • 500 g nucă
  • esența rom sau 20 ml rom veritabil
  • 300 g rahat asortat

Mod de preparare:

Pentru început cernem faina.

Punem apoi la fiert 200 ml de lapte. Din faina cernută luăm vreo 5 linguri şi le punem peste laptele fierbinte. Amestecăm bine, la început cu telul, apoi cu lingura până cand dispar toate cocoloaşele. După ce este gata, îl lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Încălzim uşor restul de 350 ml de lapte până devine suportabil la deget.

Punem o lingură de zahăr peste drojdie şi amestecăm cu o lingură de lapte călduţ. Punem apoi drojdia peste aluatul opărit, care între timp s-a răcit şi a a ajuns la temperatura camerei.

Lăsăm la crescut până îşi dublează volumul.

Amestecăm laptele cu 250 g de zahăr şi 20 g de zahăr vanilinat.

După ce aluatul opărit şi-a dublat volumul îl punem peste faina. Amestecăm gălbenuşurile cu puţină sare, pentru un plus de culoare şi le punem şi pe ele peste faina.

Adăugăm şi coajă de lămâie netratata.

Punem apoi treptat laptele amestecat cu zahăr şi frământam.

Adăugăm apoi treptat untul topit şi răcit şi frământam. După ce incorporam tot untul în aluat îl mutăm pe bancul de lucru şi îl mai frământam în puţin ulei, vreo 50 ml. In total eu am framantam vreo 30 de minute.

La final trebuie să obţinem un aluat nelipicios. Dacă lipeşte foarte tare mai puneţi puţină faina.

După ce aluatul este gata îl punem la crescut până când îşi dublează volumul.

Pentru umplutura batem albuşurile spuma cu zahărul pudră. După ce obţinem compoziţia ca de bezea punem şi nucă măcinată, cacaua şi 20 ml de rom sau o lingură de esenţă de rom.

După ce aluatul şi-a dublat volumul îl rasturnam pe blatul uns cu ulei si il împărţim în 4 bucăţi egale.

Luăm fiecare bucată şi o întindem în dreptunghi.

Punem câte un sfert din umplutura, rahat şi rulam. Luăm apoi 2 rulouri şi le răsucim. Primul cozonac este gata! Procedăm la fel cu ultimele 2 rulouri şi obţinem cel de-al doilea cozonac.

Tăvile mele au avut dimensiunea de 34×14 cm. Lăsăm cozonacii la crescut în tăvi aproximativ o oră.

Ungem cu ou bătut, presărăm cu zahăr pe deasupra. Eu am pus şi bucăţi de nucă, dacă nu doriţi le puteţi omite. Coacem cozonacii la 170 de grade Celsius, timp de 50 de minute sau până când trec de testul cu scobitoarea.

Mai jos va las si videoclipul filmat pas cu pas:

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.