Retete De Gen Feminin

Mucenici moldovenești de post – rețeta tradițională

Dacă vrei să simți mirosul îmbietor al mucenicilor proaspăt scoși din cuptor, îmbăiați mai apoi în sirop, miere și tăvăliți fără milă prin miez de nucă, încearcă și tu această rețetă!

Dacă vrei să simți mirosul îmbietor al mucenicilor proaspăt scoși din cuptor, îmbăiați mai apoi în sirop, miere și tăvăliți fără milă prin miez de nucă, încearcă și tu această rețetă!

Pornind de la „Ziua Bărbatului”, continuând cu „Ziua celor fără nume” (în care se spune că își sărbătoresc ziua toți cei care nu au prenume de sfinți), apoi amintind de cele 40 de pahare de vin și finalizând cu „Mucenicii”, observăm câte semnificații tradiționale are ziua de 9 martie. Noi vom aborda subiectul mucenicilor în acest articol, mai exact pe cel al mucenicilor moldovenești. Având în vedere faptul că ne aflăm în perioada postului (că doar nu lipsea martie din post), zicem să nu vorbim cu păcat și vă prezentăm varianta de post.

Ingrediente:

Pentru aluat:

 • 500 gr faina;
 • 250-300 ml apă călduță;
 • 5 linguri zahăr (sau 100 gr);
 • 1 pliculeț drojdie uscată (de 7 gr);
 • 100 ml ulei;
 • 1 praf de sare;
 • 1 esență de vanilie (sau rom în funcție de preferințe);
 • coaja rasă de la o lămâie (sau portocală, în funcție de preferințe);

Pentru ungerea mucenicilor moldovenești înainte de a-i pune la copt:

 • 50 ml apă;
 • 1 pliculeț zahăr vanilat;

Pentru sirop:

 • 350 ml apă;
 • 150 gr zahăr;
 • coaja rasă de la o lămâie (sau portocală);
 • 1 esență vanilie (sau rom);

Pentru uns după ce au fost scoși din cuptor:

(2-3 linguri) miere;

nucă.

Mod de preparare:

 1. Vom începe cu prepararea aluatului. Primul pas constă în amestecarea pliculețului de drojdie uscată cu apă călduță. Atenție: apa nu trebuie să fie fiartă, căci în caz contrar, drojdia nu va mai acționa cum trebuie. Ca să vă faceți o idee, apă trebuie să nu vă ardă la mâini când începeți să frământați.
 2. Peste drojdie punem și o linguriță de zahăr și o lăsăm timp de 2-3 minute, până începe să se dizolve.
 3. Următorul pas constă în cernerea făinii. Se face apoi o gropiță în mijlocul grămezii de făină, în care începem să adăugăm zahărul, apa cu drojdie, coaja de lămâie și esența de vanilie (sau rom). Amestecați câteva secunde până când ingredientele încep să se omogenizeze și apoi turnați uleiul. Mai amestecați puțin și apoi adăugați sarea.
 4. După ce ați adăugat toate ingredientele începeți să frământați energic (la fel ca la cozonaci sau pâine) până când obțineți un aluat suplu și nelipicios.
 5. Aluatul frământat se pune într-un vas uns cu ulei și se lasă la dospit timp de o oră sau până când își dublează volumul. Vasul îl puteți acoperi cu un prosop sau cu folie alimentară și este important să fie amplasat într-un loc fără curenți și călduț.
 6. Între timp puteți prepara siropul pentru mucenici. (Acesta nu este obligatoriu, mulți preferând să consume mucenicii moldovenești unși cu miere și presărați cu nucă.)
 7. Siropul se prepară foarte ușor; se pun primele trei ingrediente la fiert: apa, zahărul și coajă de lămâie și se țin până când dau în fiert și zahărul se topește. La final se adăugă esența de vanilie.
 8. Să revinim acum la mucenici: după o oră veți vedea ca aluatul a crescut foarte frumos. Așadar, puteți să începeți să formați mucenicii. Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei și împărțiți aluatul în bile egale. Din această cantitate de aluat vă pot rezulta de la 7 până la 10 mucenici, în funcție de mărimea dorită.
 9. După ce ați împărțit aluatul în bile egale, începeți să formați mucenicii: îi puteți modela în formă de 8 simplu, sau puteți încerca modelul de 8 răsucit (rulați fiecare bilă din aluat într-o fâșie lungă de circa 40-50 cm și pliați fiecare fâșie de la mijloc și începeți să o răsuciți în două. Uniți capetele șnurului obținut și apoi răsuciți „brățara” formată pentru a obține un 8).
 10. După ce ați format toți mucenicii așezați-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și mai lăsați-i să crească timp de aproximativ 20 de minute (trebuie să-și dubleze volumul).
 11. După cele 20 de minute, ungeți mucenicii cu cei 50 ml de apă în care ați pus și pliculețul de vanilie.
  Se dau apoi la copt, timp de aproximativ 30 de minute, la 180°C, în cuptorul preîncălzit.
 12. După ce s-au copt mucenicii se lasă la răcit și apoi se însiropează. Nu trebuie să adăugați siropul peste ei atunci când sunt fierbinți, deoarece vor căpăta un gust de acru.
 13. Lăsați siropul să se absoarba cât mai bine (10-15 minute), după care ungeți mucenicii cu mierea (ușor încălzită, pentru a fi mai fluidă).
 14. La final se presară pe deasupra nucă măcinată (pentru un gust mai bun puteți coace nucă înainte de fărâmițare).

Sfaturi utile:

 • nu puneți prea apropiați mucenicii moldovenești în tavă pentru că la copt se vor mări și astfel se vor lipi între ei;
 • folosiți la început o cantitate de 250 ml de apă călduță pentru a dizolva drojdia (și adăugați și restul de 50 ml doar dacă observați că aluatul este prea tare).

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.