Retete De Gen Feminin

Gogosi mari si pufoase ca la gogoşerie cu smântană în aluat, care se menţin moi mult timp

Ca alegi sa le mananci simple sau cu smantana si dulceata, ca pe papanasi, aceste gogosi cu smantana in aluat iti vor fi cu siguranta pe plac. Iata reteta cu ingredientele masurate in grame sau pahare si linguri pentru cine nu are cantar:

Ca alegi sa le mananci simple sau cu smantana si dulceata, ca pe papanasi, aceste gogosi cu smantana in aluat iti vor fi cu siguranta pe plac. Iata reteta cu ingredientele masurate in grame sau pahare si linguri pentru cine nu are cantar:

Ingrediente aluat:

480 g sau 3 pahare de faina de cozonac sau tip 000 (paharele sunt de 250 ml)
40 g sau 2 linguri zahar
20 g drojdie
2 galbenusuri
80 g smantana acra, fermentata sau 2 linguri mai rase
40 ml sau 8 linguri ulei floarea soarelui (pentru incorporat in aluat)
250 ml lapte cald suportabil la deget
1 lingura esenta vanilie
sare

Extra:

ulei pentru prajit

Optional:

zahar vanilinat de pudrat pe deasupra
smantana
dulceata

Mod de preparare:

Punem drojdia în laptele uşor călduţ şi amestecăm cu zahărul şi esenţa de vanilie. Dăm deoparte timp de 5 minute până când începe să se spumeze pe deasupra semn că drojdia îşi face treaba.

Într-un bol separat punem faina, sarea, gălbenuşurile şi smântâna. Atât smântâna cât şi gălbenuşurile sunt ţinute la temperatura camerei. Adăugăm apoi treptat laptele cu drojdia . Amestecăm cu mâna şi chiar dacă este lipicios, aşa cum se vede si în imagini, învârtiţi cu mâna bine în el, pentru că după ce punem uleiul se va dezlipi. Nu mai adăugaţi faina acum pentru că nu vor ieşi moi gogoşile şi se vor întări şi mai rău după răcire.

După ce omogenizam ingredientele punem treaptat vreo 4 linguri de ulei sau 20 ml. Mutăm apoi aluatul pe blat unde presărăm cu o jumătate de lingura de făină şi îl mai frământam puţin. Mai punem apoi încă vreo 4 linguri de ulei şi îl frământam până intră în compoziţie.. Loviţi-l de blat pentru a activa mai rapid glutenul. Nu insistăm cu frământatul, în 5 minute aluatul va fi gata. Dacă se lipeşte de blat, desprindeţi-l cu o spatulă sau racleta! Îl lăsăm acum să se odihnească vreo 20 de minute la loc cald.

După cele 20 de minute ungem blatul cu puţin ulei şi împărţim aluatul în biluţe de mărimi potrivite. Mie mi-au ieşit 13 bucăţi pe care am încercat să le fac de greutăţi asemănătoare, mai luând şi punând de la cele mari la cele mici. Puteam să le cântăresc şi să le fac de aceeaşi dimensiune, dacă aveţi cântar puteţi face asta, însă am vrut să ajut şi persoanele care nu deţin unul. Luăm apoi câte o biluţă şi o modelăm la fel cum se vede în imagini. Mai întâi îi dăm forma, apoi o rotunjim pe blatul uns cu ulei. Punem fiecare bilă pe un pătrat de hârtie de copt. După ce le formăm, le acoperim cu folie alimentară şi le dăm la crescut până când îşi dublează volumul. Nu săriţi peste acest pas, pentru că dacă nu le lăsaţi să crească suficient vor rămâne cleioase în interior, după prăjire.

După ce au crescut gogoşile, punem suficient ulei la încins într-o cratiţă. După ce se încălzeşte adăugăm gogoşile. Eu am prăjit câte 2 pentru că am folosit o cratiţă mai mică pentru a nu folosi foarte mult ulei. Le ţinem pe foc mic spre mediu şi după ce se rumenesc le întoarcem şi pe partea cealaltă. Le lăsăm până se rumenesc şi pe cealaltă parte şi apoi le scoatem pe o farfurie tapetată cu şerveţele de bucătărie.

Doamne cât de frumos miros gogoşile mele, au parfumat toată bucătăria! După cum se vede şi în imagini gogoşile cu smântână au ieşit foarte pufoase! Miezul este moale, parfumat şi avantajul folosirii smântânii în aluat este că se menţin moi până a doua zi, însă nu cred că rezistă atât de mult nemâncate! La final le puteţi pudra cu zahăr pudră vanilinat sau le puteţi servi umplute cu smântână, gem sau dulceaţă!

Mai jos vă las videoclipul cu modul de preparare

 

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.