Ingrediente pentru activare drojdie:
- 1 lingura zahăr
- 50 g drojdie proaspătă sau 2 pliculeţe de drojdie uscată
- 1 lingură făină
- puţină apă uşor călduţă la atingere
Ingrediente aluat de post:
- drojdia crescută cu restul ingredientelor de mai sus
- 1 kg făină tip 000 sau pentru cozonaci
- 120 g zahăr sau 6 linguri
- coaja de lămâie sau portocală
- 1 lingură esenţă vanilie
- 1 lingură esenţă rom
- 120 ml ulei
- 300 ml suc de măr, portocală şi morcov
- 350 ml apă minerală carbogazoasă
- 1 linguriţă sare
Mod de preparare:
Mărunţim drojdia proaspătă peste care punem 1 lingură de zahăr, puţină apă uşor călduţă (care să fie suportabilă la atingere) şi o lingură de făină.
Amestecăm şi dăm deoparte la loc cald până când începe să crească. Prin acest pas ne asigurăm că drojdia este activă şi în termen. Dacă nu creşte aruncaţi-o şi cumpăraţi alta.
În continuare cernem făina. Pentru această reţetă eu am folosit făină de cozonac cu un conţinut mare de proteină, respectiv 13g.
Într-un bol încăpător amestecăm zahărul cu apa minerală, esenţa de vanilie, esenţa de rom, sarea şi coaja de lămâie sau portocală.
Între timp a crescut drojdia aşa că o punem peste făină, apoi adăugăm sucul tip nectar cu morcov, măr şi portocală. Sucul va da o culoare frumoasă şi gust bun preparatelor de post.
Adăugăm peste făină şi amestecul de apă cu zahăr şi începem să frământăm.
Atât apa cât şi sucul sunt ţinute la temperatura camerei.
În continuare frământam aluatul cu ulei. Îl transferăm pe blat, punem ulei treptat şi îl frământam, lovindu-l de blat, până când obţinem un aluat elastic şi nelipicios.
După ce aluatul este gata îl punem la crescut într-un vas uns cu ulei. Îl acoperim cu folie alimentară şi îl lăsăm până când îşi dublează volumul.
După ce este gata îl puteţi folosi pentru diferite preparate de post, cum ar fi: cozonaci, gogoşi, mucenici sau cornuri.
Mai jos vă las două clipuri în care am folosit acest aluat. Primul este cu cornuri umplute cu gem,
iar al doilea cu mucenici.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂