Pentru a nu-mi ieşi chiftelele uscate, atunci când le coc, pun cartofi fierţi în compoziţie. În articol va mai explic si cum le prepar astfel încât să fie egale şi să se coacă unifrom. Cantitatea ingredientelor este pentru o tavă mare de cuptor.
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc (eu folosesc în general ceafă de porc)
- 350 g cartofi fierţi
- 2 cepe mari
- jumătate de căpăţâna de usturoi românesc (puteţi pune mai mult sau mai puţin în funcţie de cât de mult va place usturoiul)
- pătrunjel
- 2 ouă
- sare
- piper
Mod de preparare:
Am început reţeta cu fierberea cartofilor. Am folosit 350 g la această reţetă, însă au fost daţi în care am pus mai mulţi şi mi-au plăcut la fel de mult chiftelele. Cartofii îi curăţ şi îi tai în bucăţi mai mari şi îi pun la fiert în apă cu sare. Ca pentru piure! După ce sunt gata îi scurg bine de apă şi îi mărunţesc bine, tot ca pentru piure. Îi lăsăm să se răcorească şi între timp ne ocupăm de următorii paşi ai reţetei.
Eu nu cumpăr niciodată carne gata tocată aşa că am tocat ceafa. Tot la maşină am tocat şi ceapa. Îmi place că în acest fel curat sita de la maşina de tocat.
Am adăugat apoi restul ingredientelor: ouăle, pătrunjelul tocat, sare, piper, cartofii care între timp s-au răcit, usturoiul şi am amestecat foarte bine.
Am format apoi chiftelele cu ajutorul unui capac de borcan în care am pus folie alimentară. Am stropit folia cu apă şi apoi am luat o bucată de carne şi am presat-o bine în capac. Am răsturnat apoi bucata de carne în tava, tapetată cu hârtie de copt, şi prima chiftea a fost gata!
Am procedat la fel cu restul până când am umplut toată tava. Eu am folosit capac mare, însă trebuie sa stiti ca prin coacere chiftelele se micsoreaza, deci nu raman mari!
Îmi place să formez chiftelele cu ajutorul capacului pentru că îmi ies egale, cu grosime asemănătoare şi astfel toate se gătesc uniform.
Le-am dat la copt la 200 de grade Celsius timp de o oră. Cuptorul a avut funcţia de coacere sus şi jos, fără ventilaţie. Voi ajustaţi timpul în funcţie de cuptoarele voastre. Verificaţi să fie rumene pe deasupra, moment în care le puteţi gusta ca să vedeţi dacă sunt coapte sau nu.
Noi am servit o parte din ele cu un sos simplu cu roşii, ceapă, ardei, morcovi şi usturoi.
Sper că v-a fost de folos reţeta! Poftă bună!
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂
1 ora la 200 de grade se usucă chiftelele de tot. Am încercat și eu și au ieșit uscate