Acneea este mult mai frecventă în cazul adolescenților, dar asta nu înseamnă că îi ocolește total pe adulți. Factorii declanșatori ai acneei sunt următorii:
- moștenirea genetică;
- hormonii;
- stresul;
- alimentația incorectă.
Așadar, ultimul factor ne arată cât de importantă este alimentația pentru tenul nostru. În ciuda faptului că mulți specialiști erau sceptici, alimentele au un rol important atunci când vine vorba de acnee. Când ceva este în neregulă cu corpul nostru, acest lucru se poate citi și pe tenul nostru.
Alimentația sănătoasă este mai importantă pentru sănătatea și pentru frumusețea pielii tale decât orice alte creme externe sau tratamente cosmetice. Asta nu înseamnă că nu le poți îmbina pe amândouă. Dacă și tu ai probleme cu acneea cel mai bine este să îmbini tratamentele de combatere a acesteia cu o alimentație corectă. Vindecarea începută din interior se va finaliza spectaculos și la exterior.
În continuare vă vom prezenta care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi în caz de acnee și pe cele care sunt interzise:
Alimente indicate în caz de acnee
Alimentația săracă în fructe, nuci, leguminoase și legume este cea care favorizează apariția acneei. Cel mai bine este să creșteți consumul de:
- fructe (în special citricele sunt foarte benefice contra acneei)
- oleaginoase (nuci, migdale, semințe de floarea soarelui, caju, alune de pădure etc.)
- legume ( morcovi, ardei iute și în special toate vegetalele verzi sau cu frunze verzi)
- cereale integrale
- soia
- fibre alimentare
- vitamina E (principalele surse de vitamina E sunt roșiile, germenii de cereale, legumele verzi, nucile și semințele)
- acizi grași omega 3 (peștele și fructele de mare: somon, sardine, păstrăv, hering, creveți, stridii)
- zinc (surse: varza de Bruxelles, sparanghel, mazărea, dovleacul, avocado, curmale, fructe de pădure, rodiile dar și fructele uscate)
Alimente interzise în caz de acnee
- zahărul
- produsele de patiserie rafinate
- grăsimile săturate (din carne prăjită, unt, margarină, untură)
- laptele
- ciocolata
- sarea în exces.
Cu alte cuvinte junk-food-ul sau alimentația de tip fast-food, cu grăsimi, prăjeli, zahăr în exces.
Ce legătură este între aceste tipuri de mâncăruri și acnee? În general, alimentele rafinate au un indice glicemic mare ce stimulează în exces glandele sebacee, lucru ce duce în cele din urmă la apariția acneei.
În plus, o astfel de alimentație, bazată exclusiv pe produse rafinate, ne afectează ficatul. Poate vei spune ce legătură are ficatul cu acneea. Răspunsul este că are o legătură, și încă una foarte mare, deoarece sănătatea ficatului și nu numai (la fel de important este și tubul digestiv), se reflectă imediat la nivelul tenului.
Așadar, detoxifierea și consumul de alimente bogate în fibre și evitarea de lactate, prăjeli, carne și dulciuri ajută la stoparea proceselor inflamatorii produse de toxine și ne ajută să avem un ten cât mai frumos și fără acnee.
Sfaturi utile:
Știai că aspirina pisată și aplicată pe zonele afectate de acnee contribuie semnificativ la ameliorarea acesteia?
Surse:
- art. „Sănătatea prin alimentație”, dr. George Pamplona-Roger, și www.csid.ro.
- foto: www.pressalert.ro
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂