Familie

DIY: Solutii naturale de curatenie homemade

Te-ai săturat să îţi vezi casa umplută de produse de curăţare din comerţ? Cunoşti faptul că acestea sunt pline de substanţe toxice ce pot provoca infecţii respiratorii, digestive, intoxicaţii mai ales în rândul copiilor şi doreşti să renunţi la ele? Nimic mai simplu! Soluţiile naturale de curăţenie homemade sunt raspunsul! Majoritatea acestor produse naturale au la baza trei ingrediente întâlnite în orice casă: oţetul, zeama de lămâie şi bicarbonatul de sodiu.

Te-ai săturat să îţi vezi casa umplută de produse de curăţare din comerţ? Cunoşti faptul că acestea sunt pline de substanţe toxice ce pot provoca infecţii respiratorii, digestive, intoxicaţii mai ales în rândul copiilor şi doreşti să renunţi la ele? Nimic mai simplu! Soluţiile naturale de curăţenie homemade sunt raspunsul! Majoritatea acestor produse naturale au la baza trei ingrediente întâlnite în orice casă: oţetul, zeama de lămâie şi bicarbonatul de sodiu.

1. Soluţii pentru îndepărtarea petelor

Pentru realizarea unui înălbitor amestecaţi o jumătate de cana cu zeamă de lămâie cu un litru de apă fierbinte. Această soluţie  naturală va înălbi foarte bine hainele şi va îndepărta cu succes toate petele.
Un alt produs homemade de îndepărtare a petelor dificile, la care nu te-ai fi gândit niciodată este pudră pentru copii.  Aplică pudră direct pe pata şi vei observa cum această dispare că prin minune.
Pentru a scoate petele de transpiraţie poţi amesteca 2 aspirine zdrobite cu 1/2 cană cu apă caldă. Lăsaţi îmbrăcămintea să se stea în acest preparat natural câteva  ore sau până când observaţi cu urmele îngălbenite au dispărut, apoi le puteţi spăla normal.

2. Soluţii ce înlocuiesc balsamul de rufe

O primă alternativă o reprezintă oţetul. Rufele rămân mai moi şi catifelate şi nu rămân pline de chimicale.
A doua metodă constă în aruncarea unei mingi din  folie de aluminiu printre haine. Aluminiu rezista la căldură aşadar puteţi folosi această bilă până la 6 luni de zile. Această minge îţi va lăsa hainele moi şi cu efect antistatic.

3. Soluţii pentru curăţarea covoarelor

Pentru curăţarea covorului o metodă naturală homemade este folosirea de apă cu oţet. Pulverizaţi pe covor şi curăţaţi cu o cârpă în locurile care vi se par mai murdare. Petele mai dificile se mai pot scoate şi cu oţet combinat cu sare.
Pentru scoaterea mirosului urât din covoare aplicaţi bicarbonat de sodiu. Acesta se întinde noaptea pe toată suprafaţa şi se lasă se acţioneze până dimineaţa. Bicarbonatul de sodiu mai lupta eficient şi cu umiditatea.

Cum să îţi cureţi salteaua

4. Soluţie anti-mucegai

 lavanda_

Tot ce trebuie să faci este să amesteci într-un pulverizator, sau în orice alt recipient, apă cu puţină zeamă de lămâie şi ulei de lavandă. Uleiul de lavandă de lângă faptul că miroase foarte frumos şi te relaxează, alunga şi moliile.

5. Soluţii pentru curăţarea băii şi a bucătăriei

Toate aceste produse naturale au la baza bicarbonatul de sodiu. Pentru curăţarea căzii, chiuvetelor şi wc-ului puteţi folosi 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu sare mai mare. Dacă vă temeţi că le veţi zgâria, optaţi pentru o sare mai fină.
Puteţi combina bicarbonatul de sodiu şi cu oţet (sau zeamă de lămâie). Puneţi acest amestec pe o lavetă şi curăţaţi. La final puteţi adăuga diferite uleiuri esenţiale. Vă recomand uleiul de eucalipt, folosit şi în infuzii pentru răceală având funcţia de a desfunda nasul înfundat sau pe cel de lavandă.
După ce faceţi limonadă nu aruncaţi cojile de lămâie ci folosiţi-le pentru a reda luciul chiuvetei. Dacă mai adăugaţi peste aceste coji sare sau bicarbonat de sodiu, obţineţi un produs dezinfectant.

6. Soluţii de curăţat vasele

În cele ce urmează va voi prezenta o reţetă de detergent de vase 100 % natural.
Ingrediente:

 • 400 ml apă;
 • 200 gr sare;
 • 100 ml oţet de mere;
 • 3 lămâi mari.

Metoda de preparare:

 • spălam lămâile bine pentru a îndepărta toate impurităţile şi le tocam mărunt cu tot cu coajă;
 • mixam la robot lamaile cu jumătate din cantitatea de apă (200 de ml) şi cu sarea, pentru aproximativ 5 minute;
 • crema obţinută o amestecăm cu restul de 200 ml de apă şi cu oţetul. Le punem apoi într-o cratiţa la foc mic.
 • după ce a început să fiarbă mai lăsăm soluţia pe foc aproximativ 15 minute.
 • o lăsaţi să se răcească şi o depozitaţi în recipiente.

Pentru îndepărtarea petelor galbene de pe vasele de inox aveţi nevoie tot de bicarbonat de sodiu şi de oţet (sau zeamă de lămâie). Acest produs te va ajuta să îndepărtezi cu succes petele galbene de pe oalele de inox.

7. Soluţie pentru curăţat geamurile

Aici aveţi nevoie de un amestec format din:

 • 1 ceaşca oţet alb;
 • 3 ceşti apă;
 • 1 lingura zeamă de lămâie;
 • 2-3 picături ulei esenţial.

Prin folosirea acestui mix vei avea geamuri mai curate într-un timp foarte scurt.

8. Soluţie pentru lustruirea mobilei

Pentru acest preparat natural aveţi nevoie de 1/2 ceaşca oţet alb şi de o linguriţă de ulei de măsline sau floarea soarelui. Se agita bine şi se aplică pentru curăţarea mobilei pe o cârpă din bumbac. Veţi observa că mobila va arăta impecabil fără nici o dâră inestetică.

9. Soluţie pentru curăţarea parchetului

Această soluţie naturală se prepară pe loc atunci când doriţi să vă curăţaţi parchetul. Ingredientele necesare sunt:

 • 3l de apă caldă;
 • 1/4 ceaşcă de oţet alb;
 • 2-4 picături de uleiuri esenţiale în funcţie de preferinţe.

10. Soluţie pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din frigider

O alternativă la produsele chimice destinate acestui scop, o constituie plasarea în frigider a unui recipient deschis conţinând bicarbonat de sodiu.
O lămâie dată pe jumătate şi pusă în frigider este la fel de folositoare.

11. Odorizant de cameră natural

Pentru a înlocui odorizantele sau lumânările foarte toxice din comerţ, puteţi amesteca într-un pulverizator apă cu uleiuri esenţiale. Cantitatea de ulei folosit o alegeţi în funcţie de intensitatea dorită.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Un comentariu

 1. Corina

  Am incercat si eu solutiile acestea alternative de curatare a frigiderului, insa nu pot spune ca am remarcat un miros mai placut. Abia m-am mutat intr-o casa noua si frigiderul are un miros tipic. Chiar nu imi dau seama cum l-as putea scoate. Bicarbonatul nu a mers, poate voi incerca varianta cu lamaia. Dar fiind mare combina, ma gandesc ca jumatate de lamaie nu e de ajuns. Mai ai si alte sugestii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.