Diverse

Reţetă de prăjitură Albă ca Zăpada

Albă ca Zăpada este una dintre prăjiturile mele preferate. Îmi place că are o cremă acrişoară, care nu este prea dulce, numai bună după mesele grele de Sărbători. Ingrediente foi: 125 g zahar sau 6 linguri150 ml ulei150 ml lapte2 oua1 plic de praf de copt de 10 gputina zeama de lamaieun praf de sare550 g faina sau 25-26 linguri Ingrediente crema: 1,25 l lapte200 g zahăr sau 10 linguri125 g amidon sau 6 linguricoajă de la o lămâie netratatăzeamă de o lămâie și jumătate100 g unt moale1 lingura esență vanilie Mod de preparare: Pentru foi amestecăm ouăle cu […]

Albă ca Zăpada este una dintre prăjiturile mele preferate. Îmi place că are o cremă acrişoară, care nu este prea dulce, numai bună după mesele grele de Sărbători.

Ingrediente foi:

125 g zahar sau 6 linguri
150 ml ulei
150 ml lapte
2 oua
1 plic de praf de copt de 10 g
putina zeama de lamaie
un praf de sare
550 g faina sau 25-26 linguri

Ingrediente crema:

1,25 l lapte
200 g zahăr sau 10 linguri
125 g amidon sau 6 linguri
coajă de la o lămâie netratată
zeamă de o lămâie și jumătate
100 g unt moale
1 lingura esență vanilie

Mod de preparare:

Pentru foi amestecăm ouăle cu zaharul până când devin cremoase şi-şi dublează volumul.
Urmează acum să adăugăm laptele si uleiul. În continuare stingem un pliculeţul de praf de copt cu puţină zeamă de lămâie. Punem apoi praful de copt stins peste restul ingredientelor şi amestecăm. Dacă doriţi puteţi folosi amoniu pentru prăjituri însă mie nu îmi place nici gustul şi nici mirosul lui!

În continuare adăugăm puţină sare şi faina treptat, vreo 550 g. Am folosit faină de tip 000 pe care am amestecat-o la început cu lingura iar apoi cu mâna. Cantitatea de faină poate să difere în funcţie de mai mulţi factori, de dimensiunea ouălor folosite sau de cât de uscată a fost aşa că la nevoie, adaptaţi cantitatea până când obţineţi un aluat ferm, nelipicios.

Pentru a-mi fi mai uşor, la final l-am frământat puţin şi pe blat de lucru pentru a mă asigura că este omogenizat. Îl învelim în folie alimentară şi îl lăsăm la odihnit pe blat timp de o jumătate de oră.

După timpul s-a scurs, pornim cuptorul la 170 de grade Celsius şi ne apucăm să formăm foile, 4 la număr.
Aşadar, împărţim compoziţia în 4 şi întindem fiecare foaie fie direct pe hârtia de copt sau pe blatul de lucru. Cum vă este mai la indemana. Pentru a vă fi mai uşor la format pudraţi din abundenţă cu făină atât foaia cât şi sucitorul.

Foile pe care le-am format au avut dimensiunea de 28×30 cm. Le înţepam cu furculiţa pentru a nu se umfla la copt. Pentru a scuti din timp, eu coc 2 tăvi deodată. Le ţin pe ambele timp de 7-8 minute sau până când foaia de deasupra începe să se rumeneasca uşor pe margini, după care o scot şi o mai las pe cea de-a doua cam un minut până când se rumeneşte şi ea pe margini. În cuptorul eu le poziţionez pe prima şi a doua şină de jos în sus.

După ce coacem toate cele 4 foi le lăsăm să se răcească şi ne apucăm în continuare de cremă, pentru
care punem cam trei sferturi din lapte la fiert. Restul îl amestecăm zahărul și amidonul. După ce laptele fierbe punem amestecul de mai sus în el și amestecăm bine până se îngroașă ca budinca. La final punem coajă de lămâie, esenţa de vanilie și zeama de lămâie și o lăsăm la răcit acoperită cu folie alimentară ca să nu prindă crustă. După ce se răcește complet o amestecăm cu untul care trebuie să fie moale, la temperatura camerei.

La final punem crema peste foi având grijă să oprim și pentru a pune pe deasupra. Ornam cu fulgi de cocos, după care învelim prăjitura în folie alimentara și o dăm la rece peste noapte. Puneţi ceva greu peste ea pentru a se presa bine foile în crema.

Mai jos va las si videoclipul cu reteta video prezentata pas cu pas

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.