Diverse

Reţetă de cozonaci fără frământare, super pufoşi, care se menţin moi zile întregi

Reţeta mea de cozonaci fără frământare este una cu ajutorul căreia vei obţine cei mai pufoşi cozonaci, care se vor menţine aşa zile întregi şi asta fără să frămânţi zeci de minute.

Reţeta mea de cozonaci fără frământare este una cu ajutorul căreia vei obţine cei mai pufoşi cozonaci, care se vor menţine aşa zile întregi şi asta fără să frămânţi zeci de minute.

Reţeta mea de cozonaci fără frământare este una cu ajutorul căreia vei obţine cei mai pufoşi cozonaci, care se vor menţine aşa zile întregi şi asta fără să frămânţi zeci de minute.

Ingrediente aluat:

1,1 kg (1 kg 100g ) făină tip 000
5 gălbenușuri
250 g zahăr tos
2 plicuri zahăr vanilat
2 plicuri drojdie uscată (14 g)
600 ml lapte călduţ
150 g unt topit și răcit
coaja rasă de la o lămâie netratată
2 linguri esență rom
10 g sare
50 ml ulei pentru uns blatul şi palmele

Ingrediente umplutură:

400 g nucă măcinată
50 ml lapte
100 g zahăr vanilat
15 g cacao
rahat (puneți cât doriți)

Mod de preparare:

Începem reţeta prin a amesteca gălbenuşurile cu zahărul. Nu insistăm prea mult pentru că urmează acum să adăugăm  coaja rasă de lămâie, esenţa de rom, untul, laptele (care trebuie să fie călduț suportabil la deget), cele 2 pliculeţe de drojdie uscată, cele 2 plicuri de zahăr vanilat şi amestecăm.

Urmează apoi să adăugăm făina treptat şi amestecăm la început cu un tel, apoi cu lingura. Adăugăm şi sarea. Amestecăm până când obţinem un aluat fără cocoloaşe.
Atenţie! Am spus că vom amesteca totul şi nu frământăm, da? Trebuie totuşi să încorporăm ingredientele aşa că trebuie să le amestecăm. La final vom obţine un aluat lipicios însă nu vă speriaţi deoarece îl vom lucra cu ulei şi îl vom putea manevra cu uşurinţă.

Îl transferăm într-un vas curat uns cu ulei şi îl dăm la dospit în loc cald şi ferit de curenţi timp de o oră şi jumătate.

În prima oră de dospire pliem capetele aluatului spre interior din 20 în 20 de minute. Adică vom face asta de 3 ori. Ne ungem bine mâinile cu ulei şi întindem capetele, trăgând uşor de aluat şi le pliem spre interior. Această tehnică poartă denumirea de stretch and fold, adică întinde şi împătureşte şi ne ajută pe noi să activăm reţeaua de gluten pentru a obţine cozonaci pufoşi.

După ce am pliatul aluatul de 3 ori, din 20 în 20 de minute, îl lăsăm din nou la crescut aprox. 20-30 de minute şi cam asta a fost tot!  Nu este deloc complicată această reţetă, practic după ce amesteci toate ingredientele cu lingura trebuie să pliezi aluatul spre interior de 3 ori, din 20 în 20 de minute. Şi copiii pot face această reţetă!

Umplutura se prepară la fel de uşor: peste nuca măcinată adăugăm zahărul, cacao, laptele şi le amestecăm.

După ce aluatul de cozonac a crescut îl transferăm pe planul de lucru uns cu ulei şi îl împărţim în 2. Luăm apoi o bucată şi o împărţim şi pe ea în 2.

Întindem apoi una din bucăţi. Adăugăm umplutura şi presărăm cu bucăţi de rahat. Dacă nu vă place îl puteţi omite sau puteţi adăuga stafide, fructe confiate, în funcţie de preferinţă. Rulăm cu grijă bucata. Procedăm la fel şi cu cea de-a doua. La final le răsucim şi primul cozonac este gata! Îl putem în tava de copt, dacă nu le aveţi antiaderente ungeţi-le cu unt şi tapetaţi-le cu hârtie de copt. La fel procedăm şi cu cel de-al doilea cozonac, pentru că vom obţine 2 cozonaci foarte mari. Tăvile mele au dimensiunea de  35×14 cm.

Dăm apoi cozonacii la crescut până îşi dublează volumul.

La final îi ungem cu gălbenuş amestecat cu lapte şi îi dăm la copt în cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius timp de 20 de minute, după care reducem temperatura la 160 celsius şi îi mai coacem timp de 30-40 de minute în funcţie de cuptor. Cel mai sigur este să îi testaţi cu o scobitoare.

După ce se răcesc eu îi feliez şi îi învelesc  în folie alimentară. Îi duc apoi într-un loc ferit de umiditate şi astfel se menţin moi mult timp!

Mai jos vă las și videoclipul cu toți pașii explicați.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.