Deşi este cunoscut în România, mai degrabă prin prisma ritualului religios ortodox, busuiocul dă un gust excelent mâncărurilor şi are întrebuinţări medicale.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că femeile care au deficienţe de lactaţie pot scăpa de această problemă dacă beau ceai de busuioc.
Ce alte afecţiuni sunt tratate cu ajutorul busuiocului?
Stresul – aşa cum este menţionat şi în titlul articolului, busuiocul vă ajută să scăpaţi de stres. Se ia, timp de două săptămâni câte o linguriţă cu pulbere de busuioc. În acest fel, planta vă ajuta să vă calmaţi emoţiile şi stările de anxietate. În plus, va scăpă şi de nervozitate.
Astenia de primăvară sau toamnă – ceaiul de busuioc are un efect energizant şi revigorant ce alungă starea de moleşeala.
Lipsa poftei de mâncare – se bea câte o cană cu infuzie de trei ori pe zi.
Tulburări de menopauza, sterilitate şi frigiditate – se bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, busuioc macerat. Cura trebuie să ţină minim o lună.
Colita de fermentaţie, colici intestinale şi balonări – se consuma o cană cu ceai de busuioc înainte de fiecare masă.
Tulburările de digestie şi afecţiunile respiratorii – sunt tratate cu ajutorul busuiocului.
Cum se administrează?
Infuzie – peste o linguriţă de busuioc uscat, se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se lăsa timp de 15 minute, la infuzat, după care se strecoară şi se bea. Infuzia este foarte bună în cazuri de gripă, bronşite, dureri articulare şi insuficiente respiratorii.
Decoct – o mână de frunze de busuioc uscate se fierb într-o jumătate de litru de apă timp de 10 minute, după care se lasă acoperite timp de un sfert de oră. Se bea toată cantitatea pe parcursul unei zile, pentru dimunarea stresului.
Gargară – pentru aceasta se foloseşte decoctul de busuioc. Este foarte eficientă în tratarea leziunilor bucale.
Macerat – se pun la macerat în 500 ml de apă cam 100 gr de plantă uscată timp de opt ore, după care se strecoară şi se poate bea.
Ulei – în 500 de ml de ulei, se pune o mână de busuioc uscat şi se lasă la loc însorit timp de 14 zile. La sfârşit se strecoară şi se foloseşte pentru masaj sau inhalaţii. Se mai pot administra şi intern, câte zece picături, de trei ori pe zi, pentru tratarea afecţiunilor digestive.
Sursa: „Enciclopedia plantelor medicinale” – Rev. Sănătatea de azi
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂
Ana Maria, iti multumim. Este un articol util.
Cu placere 🙂