Ochiul reprezintă unul dintre cele mai incredibile organe ale corpului, datorită celor trei funcţii pe care le îndeplineşte simultan:
- cerceteaza câmpul vizual;
- pentru a focaliza un obiect în funcţie de distanţă la care se afla, îşi schimbă curba cristalinului;
- pupila este închisă sau deschisă în funcţie de puterea luminii.
Pe lângă îndeplinirea cu succes a acestor sarcini, ochiul transmite continuu informaţii creierului prin nervul optic. S-a calculat că viteza de transmitere a acestor informaţii este echivalentă cu 100 de Mb pe secundă. Astăzi doar cele mai performante conexiuni de internet reuşesc cu greu să egaleze această viteză de transmitere.
Credeţi însă că ochiul nu are nevoie de nimic pentru a îndeplini cu succes aceste funcţii si in acelasi timp sa ramana sanatos? Poate el să realizeze toate aceste sarcini fără ajutorul nostru? Răspunsul este categoric: nu!
Ochiul, că orice organ al corpului nostru, este asemeni unui motor ce are nevoie de un anumit tip de combustibil să funcţioneze. Atunci când se produc dezechilibre şi ne îmbolnăvim, totul se produce datorită nerespectării acestei reguli. Astfel, ai greşit tipul de „combustibil” punând într-un motor diesel, benzină.
De fapt, ochiul tău pentru a functiona optim si sanatos, are nevoie de nişte substanţe ce se găsesc în anumite alimente şi de o cantitate mică de oxigen.
Aceste substanţe sunt:
- Vitamina A: Este necesară pentru crearea rodopsinei (pigment sensibil la lumina ce se întâlneşte în celulele retinei), şi pentru buna funcţionare a retinei;
- Vitaminele C şi E: Sunt antioxidanţi ce se găsesc în aproape toate fructele şi legumele, în nuci şi seminţe oleaginoase şi mai ales în germenii de la cereale. Aceşti antioxidanţi sunt de o importanţă maximă, lipsa lor ducând la apariţia cataractei sau şi mai rău la pierderea vederii.
- Carotenoizii: Sunt pigmenţi naturali ce se întâlnesc în plante şi în alimentele de bază. Funcţionează ca antioxidanţi şi previn degenerescenta maculară a retinei.
Un fruct sanatos, ce conţine aproape toate aceste substante: carotenoizi, vitamina C şi alţi antioxidanţi ce protejează reţină, este portocala. Aceasta mai conţine şi flavonoizi, a căror funcţia este aceea de protejare a capilarelor şi îmbunătăţire a fluxului sanguin către retină.
Pe langa portocale mai poti consuma: morcovi, broccoli, spanac si oua.
Sursa art. „Sanatate prin alimentatie”- George Pamplona-Roger
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂