În ciuda faptului că sunt esențiale pentru sănătatea noastră, de cele mai multe ori fibrele nu fac parte din dieta noastră.
Ce sunt de fapt fibrele?
Cel mai important de reținut este faptul că nu vom găsi niciodată fibre în produsele de origine animală (ouă, lapte, carne, etc). Fibrele sunt carbohidrați ce provin de fapt din plante și se împart în două categorii: solubile și insolubile. Cele solubile îți țin sub control senzația de foame permanentă, deoarece îți dau o senzație de sațietate. Cele insolubile îți mențin tractul digestiv sănătos.
Care sunt beneficiile fibrelor?
- îți mențin sănătos sistemul digestiv;
- datorită funcției detoxifiante, fibrele previn apariția constipației și implicit a hemoroizilor;
- reduc nivelul colesterolului rău din sânge acel „LDL”;
- îți mențină inimă sănătoasă;
- previn apariția diabetului ;
- odată cu ținerea diabetului sub control, pancreasul este și el în siguranță;
- ajută la slăbire, astfel că toate dietele sănătoase se bazează pe un conținut ridicat de fibre;
- având în vedere faptul că nu pot fi absorbite sau digerate de stomac, fibrele nu au aport caloric.
Care este doza zilnic recomandată de fibre?
Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani, cantitatea recomandă se calculează prin înmulțirea vârstei copilului cu 1 g.
La adulți, doza zilnică recomandată este cuprinsă între 20 și 35 g.
Atenție! Nu doar deficitul de fibre este periculos pentru sănătate ci și excesul. O dietă bazată exclusiv pe fructe și legume poate face organismul să nu mai fie capabil să absoarbă și alte substanțe nutritive atât importante pentru sănătatea noastră. De aceea dietele stricte nu sunt bune pentru organismul nostru!
Alimente bogate în fibre alimentare
1.Lintea
Pe primul loc situam lintea, deoarece are cel mai mare conținut de fibre: 30,5g la 100g. Astfel lintea are un conținut de fibre aproape dublu, decât majoritatea surclasatelor ei şi constituie aproximativ 125% din doză recomandată zilnic. Lintea este ideală în lupta cu anemia, constipația, diabetul și colesterolul ridicat.
2. Fasolea lată
O porție de 100 g de fasole lată conține 25 g de fibre. Pe lângă acest beneficiu, fasolea lată este și o sursă bună de fier și astfel o poți consuma și contra anemiei.
3. Năutul
Şi năutul conține o cantitate mare de fibre, mai exact: 17,4 g la 100g. Fibra din naut împiedică absorbția intestinală a colesterolului din alte alimente. Un alt beneficiu al acestuia este că nu conține deloc colesterol și prin urmare, dacă alegem să consumăm mai mult naut și mai puține produse din carne, nivelul colesterolului va scădea și în acest timp ne vom îmbunătății și sănătatea articulațiilor.
4. Orzul
Orzul conține 17,3 g de fibre la 100 g. Fibra din orz previne apariția constipației și a tuturor complicațiilor rezultate din aceasta, inclusiv cancerul de colon.
5. Fasolea boabe
Fasolea albă conține o cantitate mare de fibre: 15,2 g de fibre la 100 g. Cu alte cuvinte aceasta „mătura” din intestine colesterolul și sarurile biliare și le pregătește pentru a fi eliminate prin materiile fecale.
6. Secara
Secară conține 14,6 g de fibre/100g. Conținutul ridicat de fibră, care este în principal insolubilă, face din secară un aliment valoros în dieta persoanelor care suferă de constipație și previne apariția cancerului de colon.
7. Grâul
Grâul conține 12,5 g de fibre la 100g. Grâul integral și faina obținută din el sunt mai bine tolerate de către diabetici decât faina albă, care nu conține deloc fibre alimentare.
8. Ovăzul
Ovăzul, în comparație cu orzul conține o cantitate mai mică de fibre: 10,6 g/100g, însă acest lucru nu îl face să fie mai puțin benefic pentru sănătatea noastră. Fibra alimentară se găsește în special în stratul exterior al grăuntelui, dar rămâne și în fulgii integrali.
9. Fructul pasiunii
Și fructul pasiunii conține o cantitate importantă de fibre: 10,4 g la 100g. Pulpa fructului pasiunii este unul dintre produsele de origine vegetală cu cel mai mare conţinut de fibră solubilă.
Surse: foto + art. „Sănătate prin alimentaţie” de Dr. George Pamplona-Roger.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂