Sanatate

Remedii naturiste care te scapă de durerile menstruale

Durerile menstruale te fac să te gândești cu înfrigurare la perioada delicată a lunii? Scapă de ele cu ajutorul remediilor oferite de natură!

Durerile menstruale te fac să te gândești cu înfrigurare la perioada delicată a lunii? Scapă de ele cu ajutorul remediilor oferite de natură!

Aceste remedii naturiste, folosite de bunicile noastre, sunt o alternativă excelentă la antiinflamatoarele și analgezicele din farmacii. Durerile care preced menstruația sunt uneori atât de puternice, încât ajung să cuprindă întregul bazin și sunt însoțite de grețuri și transpirații. Dismenoreea poate fi tratată cu ajutorul remediilor naturiste pe bază de plante, dacă se consumă cu 7-8 zile înainte de începerea menstruației.

Iată care sunt principalele leacuri pentru durerile menstruale:

1. Florile de mușețel

Datorită proprietăților antiinflamatorii, ceaiul de mușețel este unul din cel mai bune remedii naturiste când vine vorba de durerile menstruale.Se prepară infuzie dintr-o cană de apă clocotită și o linguriță cu plantă uscată. Se lasă la infuzat timp de 10 minute.

2. Flori de coada șoricelului

Împotriva durerilor menstruale se prepară o infuzie dintr-o lingură de flori la o cană de apă. Se consumă tot 2-3 căni pe zi.

3. Traista ciobanului

Se prepară infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

Din traista ciobanului se mai poate prepara și o tinctură împotriva durerilor menstruale. Aceasta se prepară din 20 g de plante, macerate timp de 10 zile, în 100 g de alcool. Se iau până la 30 g pe zi, în mai multe doze.

4. Florile de gălbenele

Leacurile pe bază de flori de gălbenele sunt recomandate în special, persoanelor anemice, ajutând astfel la calmarea durerilor menstruale și la reglarea ciclului menstrual.

Se prepară infuzie din 2 lingurițe de flori la o cană de apă. Cantitatea obținută se consumă pe parcursul unei zile.

Și din florile de galbenele se poate prepara o tinctură, extrem de eficientă împotriva durerilor menstruale. Se pun 20 g de flori la macerat în 100 g de alcool, timp de 8 zile. Se consuma câte 30 de picături, în puțină apă, de 3 ori pe zi.

5. Ghimbir

Este unul dintre cele mai cunoscute antiinflamatoare din lume. Pe lângă faptul că ajută la vindecarea răcelii, ne scapă de greață și ajută în procesul de slăbire, ghimbirul poate reduce considerabil durerile menstruale. Așadar, indiferent de modul în care alegi să îl consumi, crud, în salte, în limonade, suc, sub formă de ceai, folosește ghimbirul pe post de leac!

6. Coada racului

Această plantă ajută la reglarea menstrelor abundente și calmează durerile.

Se prepară infuzie sau decoct din 2 linguri de plantă la o jumătate de litru de apă. Cantitate obținută se consumă pe parcursul întregii zile.

7. Rădăcina din Cerențel

Cerențelul este renumit pentru proprietățile antihemoragice și calmante remarcabile. Decoctul se prepară din 2 lingurițe de rădăcini la o cană de apă. Se bea dimineața pe stomacul gol.

8. Ciuboţica cucului

Ceaiul din ciuboțica cucului are puternice proprietăți antiinflamatoare și reduce astfel procesele inflamatorii din timpul menstruației, ce duce la apariția durerilor.

Câteva picături de ulei esențial de ciuboțica cucului amestecat cu ulei de măsline, folosit la masarea burții poate reduce considerabil durerile menstruale.

9. Cimbru sau busuioc

Acidul cafeic, pe care îl conțin ambele plante, sunt cele care te eliberează de durerile cauzate de menstruație. Prepară o infuzie dintr-o cană de apă în care să adaugi 2 lingurițe de cimbru sau busuioc. Se consuma câte 2-3 căni pe zi (luând câte o înghițitură la fiecare episod de durere, până când simți că aceasta dispare complet).

10. Scorțișoara

Asemeni ghimbirului și scorțișoara are proprietăți antiinflamatori, ce ajută astfel la ameliorarea durerilor menstruale. Aceasta este folosită încă din timpuri străvechi în medicina chineză tradițională sau în tehnicile Ayurvedice. Consumă ceai de scorțișoară și vei vedea cum durerile dispar treptat. Acesta se prepară dintr-o cană și jumătate de apă și un baton de scorțișoară. Se fierbe la foc mediu, spre mic, timp de 10-15 minute, apoi se îndepărtează de pe foc și se mai lasă la odihnit încă 15-20 minute. Batonul poate fi lăsat întreg sau se rupe în bucăți mai mici. Pentru un gust și mai bun se pot adăuga în apa fierbinte, coji de portocale (bio sau, dacă nu aveți, spălați bine coaja cu apă și oțet).

11. Frunzele de salvie

Din frunzele de salvie se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă. Se consumă de 2-3 căni pe zi.

Sfaturi utile:

  • Durerile menstruale și ciclurile abundente pot avea diferite cauze: dereglări hormonale, chisturi ovariene, răceli puternice, etc., așadar consultați medicul de specialitate pentru stabilirea diagnosticului corect.
  • Pentru ca aceste remedii naturiste să-și producă pe deplin efectele, consumați minim 2 litri de lichide pe zi.

Sursa art. „Plantele medicinale și aromatice de la a la z”, dr. farm. Ovidiu Bojor, sursa foto : blog.doctoroz.com.

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.