Atunci când realitatea te loveşte nemilos şi copiii îţi spun că au nevoie de bani pentru cărţi sau facturile se strâng, toate gândurile de încurajare dispar cu desăvârşire. Pentru un moment eşti pierdut, simţindu-te prins în această neputinţă şi deodată telefonul îţi sună. Interviul mult dorit iată că ţi s-a oferit. Cum trebuie să reacţionezi de acum încolo, are însă cea mai mare importanţă:
Pasul I:
Uita de toată acea perioadă de aşteptare, neputinţă, frustrare şi stres de care am vorbit mai sus. Uit-o cu desăvârşire! Îngroap-o într-o cutie şi aruncă cheia undeva departe. De ce îţi spun acest lucru?
Oamenii tind să apeleze la momentele grele pentru a-şi aduce aminte de cât de greu le-a fost PÂNĂ SĂ OBŢINĂ ce şi-au dorit. După cum observi, am subliniat „PÂNĂ SĂ OBŢINĂ” pentru a-ţi aduce aminte că tu încă nu ai obţinut acest loc de muncă şi astfel, dacă te vei gândi la acele momente, nu vei face decât să pari prea disperat.
Pasul II:
Acţionează cu mult tact, şi încearcă să nu arăţi acea disperare de care vorbeam mai sus. Dacă în urma interviul ţi se spune că vei fii contactat, aşteptată acest lucru şi nu bombarda cu zeci de telefoane şi mail-uri.
Pasul III:
Încearcă să dai dovadă de interes, entuziasm şi curiozitate. Te poţi documenta pe internet despre firma la care urmează să ai interviu. Aşa vei da dovadă de interes şi vei primi o bilă albă.
Atunci când ţi se oferă posibilitatea de a adresa întrebări, profita de acest lucru pentru a crea o conexiune. Lipsa ta de întrebări, te va face să pari lipsit de interes.
Pasul IV:
Menţine-ţi o atitudine pozitivă şi degajată oricât de greu ţi-ar fi să faci acest lucru. Atunci când în anunţul de angajare vei întâlni cerinţă de a face faţă la stres, trebuie să iei în calcul posibilitatea de a fi pus în situaţii dificile pentru a-ţi fi testată nervozitatea.
Pasul V:
Mai nou, mulţi candidaţi au început să dea dovadă de aroganţă în fata angajatorilor. Aceştia au perceput greşit ideea de a adopta o atitudine degajată şi au exagerat. Angajatorul nu te va angaja din acest motiv: Dacă tu nici nu ai fost angajat şi deja eşti arogant, ce se va întâmpla după angajare?
Pasul VI:
Punctualitatea este foarte importanta. Degeaba te vei scuza că ai întârziat, deoarece şansele de angajare ţi-au scăzut considerabil. Prin întârziere dai dovadă de lipsa de organizare şi gestionare a timpului, o condiţie fundamentală pe care trebuie să o îndeplinească orice angajat.
Pasul VII:
Evita să îţi bârfeşti foştii şefii. Bârfa foştilor şefi indică o atitudine negativistă şi mai există posibilitatea ca intervievatorul să cunoască persoană pe care o vorbeşti de rău.
Pasul VIII:
Lauda exagerată nu îşi găseşte locul, aşa că încearcă să îţi expui calităţile, însă cu măsură. Nici modestia nu este bună mai ales când trebuie să îl convingi pe angajator că eşti persoana de care are nevoie. Încearcă să găseşti cumva o cale de mijloc, fără a cădea în extreme.
Îţi doresc mult succes!
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂