Această afecțiune se manifestă prin inflamarea acută sau cronică a amigdalelor palatine. Principala caracteristică a amigdalitei constă în durerea la înghițire. În afară de tratamentele indicate de medici, trebuie să știm că există și unele plante medicinale care administrate sub formă de infuzie sau folosite pe post de gargară, reduc semnificativ durerea. Totul se datorează uleiurilor esenţiale conţinute de aceste plante, care au puternice funcţii antiinflamatorii și dezinfectante. Iată care sunt acestea:
Florile de muşeţel
Recunoscute pentru proprietăţile lor puternic dezinfectante, florile de mușețel sunt extrem de eficiente în ameliorarea durerilor cauzate de amigdalită. Infuzia din flori de mușețel se prepară foarte ușor: se pune o linguriță de plantă uscată într-o cană cu apă clocotită și se lasă la infuzat timp de zece minute. Pentru gargară se prepară o infuzie mai concentrată din 3 linguri de plantă la o cană de apă fierbinte.
Coaja de salcie
În caz că nu știai, salcia mai poartă denumirea și de aspirină naturală, deoarece are aproximativ aceleași proprietăți terapeutice ca și acidul acetilsalicilic. Infuzia din scoarță de salcie se prepară dintr-o cană cu apă fierbinte adăugată peste două lingurițe de plantă uscată. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară și se consumă îndulcită cu puțină miere. Pentru gargară, la fel ca și în cazul florilor de mușețel, vom avea nevoie de un preparat mai concentrat, astfel că vom folosi 4 linguri de coajă la o cană cu apă clocotită.
Salvia
Cunoscută încă din timpuri străvechi datorită proprietăților medicinale deținute, salvia este o altă plantă medicinală ce te poate ajuta în cazul durerilor cauzate de amigdalită. Uleiurile esențiale conținute de salvie au un puternic efect antimicrobian și calmant (acționează ca un ușor anestezic local). Infuzie din salvie este indicată și în caz de febră și se prepară dintr-o lingură de plantă la 1-2 căni cu apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 10 minute. Pentru gargară se poate folosi această infuzie sau un decoct mai concentrat. Acesta din urmă se prepară dintr-un litru de apă în care se pun la fiert doua mâini de plantă. Se lăsă pe foc timp de 20 de minute.
Păpădia
Un alt aliat de încredere pentru ameliorarea durerilor cauzate de amigdalite este păpădia. Pentru infuzie, sau gargară, se pun două lingurițe de plantă uscată în două căni cu apă fiartă şi se lasă timp de 10 minute.
În cazurile de amigdalită se recomandă consumul a cât mai multe lichide și este de preferat să se evite consumarea de alimente tari, ce pot acutiza durerile la înghițire. Supele și ceaiurile nu trebuie să îți lipsească, iar la fel de importante sunt și fructele, care prin aportul de vitamine pe care îl furnizează corpului, te vor ajuta să te vindeci mai repede. Pentru a evita durerile cauzate de înghițire le poți consuma sub formă de smoothie-uri.
Sursă art: „Plante medicinale și aromatice de la A la Z”, Dr. farm. Ovidiu Bojor, biolog Mircea Alexan.
Foto: Pinterest.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂