Sanatate

Multiplele beneficii ale păpădiei pentru o sănătate de fier

Aflaţi ce afecţiuni, în afară de cele hepatice, tratăm cu ajutorul păpădiei şi cum trebuie să o consumăm pentru efecte maxime.

Aflaţi ce afecţiuni, în afară de cele hepatice, tratăm cu ajutorul păpădiei şi cum trebuie să o consumăm pentru efecte maxime.

Ce părţi ale păpădiei se folosesc şi când se recoltează?

Părţile folosite sunt rădăcina, frunzele, tijele şi florile. Pentru a beneficia din plin de toate proprietăţile acestei plante, recoltarea se face în felul următor:

  • rădăcina – martie, aprilie, septembrie;
  • frunzele şi tijele – martie, mai;
  • florile – aprilie, mai.

Un alt aspect important de reţinut este că frunzele de păpădie sunt foarte bogate în minerale şi vitamine, de aceea este recomandat ca în fiecare primăvară să urmăm o cură cu suc din tije sau frunze de păpădie pentru a ne detoxifica şi remineraliza corpul.

Ce afecţiuni tratează păpădia?

Insuficienţa hepatică, hepatita cronică – aşa cum probabil cunoşteaţi păpădia este unul dintre cei mai buni prieteni ai ficatului, acţionând asemeni unui drenor hepatic. Se consumă zilnic 5-6 tulpini de plantă, sau sub formă de decoct preparat din rădăcină. Acest decoct se prepară prin fierberea unei linguriţe cu rădăcină într-o cană cu apă, timp de 10 minute.

Lipsa poftei de mâncare – în acest caz este indicat consumul de salate din tije sau frunze de păpădie.

Acneea – o cură cu păpădie ajută de asemenea la eliminarea toxinelor din organism, răspunzătoare printre altele şi de apariţia acneei.

Reumatism şi gută – aceste afecţiuni sunt tratate cu ajutorul păpădiei datorită proprietăţilor depurative pe care le deţine.

Tulburări ale circulaţiei – administrarea acesteia sub formă de infuzie, ajută la normalizarea circulaţiei sangvine şi la subţirea sângelui.

Alte afecţiuni tratate cu ajutorul păpădiei: constipaţia, balonarea, litiaza biliară, obezitatea şi anemia. Sucul de păpădie aplicat sub formă de cataplasme reprezintă un remediu excelent în îndepărtarea negilor.

Cum se administrează păpădia?

Infuzie – se pun la infuzat în două căni cu apă fiartă, două linguriţe de plante, timp de 10 minute. Infuzia este excelentă în tratarea anemiei şi a obezităţii.

Tinctură – în 200 ml de alcool, se lasă la macerat timp de două săptămâni 2-3 linguri cu păpădie uscată. După ce trec 15 zile, se filtrează şi se depozitează în sticluţe mici, de culoare închisă. Se iau câte 15 picături de 3 ori pe zi.

Suc de frunze – se dau la blender sau robot cât mai multe frunze verzi. Sucul obţinut se diluează cu puţină apă şi se consumă ca atare.

Macerat la rece – se adăugă într-o jumătate de litru de apă, o mână de păpădie şi se lasă la macerat peste noapte. A doua zi, se poate consuma toată cantitatea astfel obţinută.

Salată – aceasta se prepară atât din frunze, cât şi din tulpini şi reprezintă o excelentă modalitate de detoxifiere.

Sursă: Rev. Sănătatea de azi – „Enciclopedia plantelor medicinale” & foto

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.