Acest fruct îndrăgit este originar din China și se află pe lista fructelor care pe lângă faptul că sunt delicioase, ne susțin sănătatea. Caisele au un număr scăzut de calorii, aproximativ 48 la 100 de grame, ceea ce le face ideale în dietele de slăbire. Acestea au și un efect alcalinizat datorită conținutului crescut de săruri minerale alcaline, iar cele confiate conțin o cantitate semnificativă de fier și proteine.
Cea mai importantă componentă a acestora, fie că sunt proaspete sau confiate, rămâne betacarotenul (provitamina A), care le face să fie atât de benefice în:
1. Boli ale ochilor
Consumul de caise este foarte benefic pentru vedere, deoarece o susține și o menține cât mai sănătoasă și conferă strălucire și frumusețe ochilor (caracteristicile de bază ale unei bune vederi). Caisele sunt recomandate în caz de iritație cronică la nivelul ochilor, cataractă, conjunctivită, pierderea acuității vizuale și cecitate nocturnă (ce constă în incapacitatea de a vedea în lumina difuză sau în întuneric și care poate apărea datorită deficitului de vitamina A).
Pentru cele mai bune rezultate puteți urma un tratament cu caise. Acesta durează 15 zile, timp în care se consuma zilnic 1/2 kg de caise coapte, de preferat la cină (ca şi singurul fel de mâncare).
2. Anemie
Caisele, în special cele confiate au un conținut ridicat de fier, de aceea se recomandă consumul acestora în cazuri de anemie.
3. Boli ale pielii și ale mucoasei
Prin conținutul ridicat de provitamina A, caisele ne cresc rezistența în fata infecțiilor. Se recomandă astfel în caz de faringită cronică, eczeme și sinuzită.
4. Tulburări ale sistemului nervos
Dr. Valnet precizează că beneficiile caiselor se extind și în aria sistemului nervos și le recomandă în cazuri de astenie, depresie şi nervozitate. Aceste efecte sunt puse pe seama conținutului bogat de oligoelemente.
5. Susțin digestia și ajută în slăbire
Acest lucru se datorează datorită conținutului crescut de fibre (2,40 gr/100 gr), care facilitează digestia și previne constipația. Tot fibrele sunt cele care țin la distanță cancerul de colon.
6. Previn apariția cancerului
Dacă tot am pomenit de cancer puțin mai sus, pe lângă provitamina A și fibre, caisele prezintă și un conținut ridicat de antioxidanți, care ajută la combaterea efectelor degenerative ale radicalilor liberi. Astfel, prin acțiunea acestora, celulele sunt protejate și se previne transformarea canceroasă.
Recent, s-a mai descoperit că licopenul (antioxidantul care dă culoarea galben-portocalie a caiselor) are o puternică funcție de prevenire a cancerului de prostată.
7. Scad colesterolul rău
Acest beneficiu este foarte important deoarece colesterolul rău (LDL-ul), este legat de apariția hipertensiunii ateriale, infarctului miocardic, a accidentelor vasculare etc.
8. Stimulează regenerarea ficatului
Pe lângă celelalte beneficii, caisele stimulează regenerarea funcțiilor hepatice, susținând din plin detoxifierea. Sunt indicate pentru steatoza hepatică (ficat gras) și hepatite toxice sau virale.
9. Susțin memoria
Să nu uităm însă și de miezul din sâmburii de caise. Aceștia erau folosiți în medicină chineză pentru tratarea astmului, a bronșitei și a tusei cronice. Sâmburii de caise ajută la îmbunătățirea memoriei deoarece conțin lecitină (substanță care ne susține buna funcționare a memoriei).
Atenție! Miezul din sâmburii de caisa conține cianați (care nu au efecte benefice pentru sănătate), de aceea se recomandă consumul în cantități mici.
10. Cistita
Cura de caise este recomandată în caz de cistita, deoarece ameliorează durerile și combate infecția urinară.
11. Susțin frumusețea pielii
Pe lângă faptul că ne fac pielea frumoasă, caisele previn îmbătrânirea prematură și tratează ridurile, acneea și arsurile solare. Totul se datorează cantității crescute de vitamina A (esențială pentru o piele sănătoasă).
Pentru tenul gras se prepară o mască din pulpa unei case bine coapte. Se pasează bine și se aplică pe față, masându-se toată suprafața cât mai bine, apoi se lasă să acționeze 15 minute. La final se curăță cu apă caldă.
Pentru riduri se realizează o mască asemănătoare celei de sus, la care se adăugă și miere. Procesul de aplicare este același.
Pentru arsurile solare, se poate aplica suc de caise direct pe rană, pentru a se accelera procesul de vindecare.
Sursa foto: aici.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂