Trăim în aşa numitul secol al vitezei şi acum micile noastre plăceri se rezumă la acţiuni specifice sedentarismului: statul în faţa televizorului, navigatul pe internet, etc.
Dar la sănătatea noastră oare ne gândim? Suntem tot mai lipsiţi de vlagă şi energie şi nu ştim de unde provine toată această oboseală. Răspunsul constă în lipsa de mişcare. Sedentarismul combinat cu stresul reprezintă cei mai mari duşmani ai sănătăţii noastre.
Care sunt consecinţele sedentarismului?
Circulaţia sanguină devine din ce în ce mai lentă, articulaţiile devin rigide, acumulezi kilograme în plus. Nici cu psihicul nu vei sta prea bine şi astfel vei risca să faci depresie sau nevroză. Lipsa de mişcare iti scade şi puterea de concentrare şi astfel devii din ce în ce mai puţin eficientă.
Am ajuns ca în fiecare zi să stăm mai mult jos şi să mergem mai puţin. O mare vină o are avansarea tehnologiei. De ce să mergi la cumpărături, când găseşti tot ce îţi doreşti pe internet, la doar un click distanţă? De ce să îi comunici personal o sarcină colegului care se afla la 2 etaje distanţă de tine, când poţi să îl suni sau să îi trimiţi un mail?
Noi încercăm să ne adaptăm cât mai bine acestui secol al vitezei şi dorim să rezolvăm totul cât mai rapid, gândind că aşa suntem mai eficienţi. Trebuie să învăţăm să facem distincţie între necesitate şi comoditate. La job, poate eşti obligată să recurgi la mai multe artificii, pentru a rezolva cât mai multe sarcini, însă renunţa la acest obicei atunci când îţi termini programul de muncă.
Beneficiile mersului pe jos
- Mersul pe jos întăreşte inima atât în cazul femeilor cât şi în al bărbaţilor;
- Previne apariţia diabetului de tip 2;
- Este benefic pentru oase;
- Mersul pe jos îţi menţine creierul sănătos;
- Îţi îmbunătăţeşte condiţia fizică;
- Susţine viaţa sexuală, aşadar este de mare ajutor cuplurilor;
- Mersul pe jos previne apariţia cancerului de col uterin şi mamar;
- Ţine departe depresia şi stresul.
Trucuri prin care să faci mai multă mişcare
Chiar dacă simţi că nu ai timp suficient pentru sport şi te simţi presată de timp, poţi să apelezi la mai multe trucuri pentru a te mişca cât mai mult.
Foloseşte mai rar maşina personală in interes de serviciu sau pentru alte activitati, coboară din mijlocul de transport în comun cu 2 sau mai multe staţii mai devreme, joacă-te cât mai mult cu copii, atunci când faci curăţenie încearcă să foloseşti cât mai puţine aparate pentru a depune mai mult efort.
Daca alegi sa mergi pe jos alege un traseu cât mai relaxant şi vei observa cât de bine dispusă ajungi acasă. Atunci când îţi foloseşti maşina rişti să ajungi foarte stresată şi obosită, datorită aglomeraţiei din trafic şi a lipsei locurilor de parcare.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂