Alimentele ce topesc zaharurile au o mare importanţă, deoarece acestea ne ţin glicemia sub control atunci când cedăm tentaţiei şi consumăm dulciuri, pâine proaspătă sau alte mâncăruri nesănătoase.
Corpul transformă tot ce mănânci în glucoză, deoarece are nevoie de energie. Contează ca acest lucru să se producă treptat şi nu dintr-odată. Din acest motiv, te simţi tot timpul lipsită de energie şi obosită, pentru că mâncărurile nesănătoase îţi furnizează brusc o cantitate mare de glucoză şi tot la fel de repede o şi epuizează.
Efectuează-ţi analizele şi dacă acestea îţi indica valori mari ale zaharurilor, trebuie să îţi introduci în dieta cât mai multe carbohidraţi complecşi:
- orez brun
- tărâţe
- porumb
Aceştia în comparaţie cu cei simpli, sunt asimilaţi treptat de organism, prelungind şi senzaţia de săţietate.
Zahărul şi amidonul prezente în produsele de panificaţie se transformă foarte repede în glucoză, aşa că cel mai bine este să le eviţi pe viitor. Pe lista alimentelor benefice se află:
- fructele
- legumele
- cerealele integrale
- produsele cu un conţinut scăzut în grăsimi
Acestea în comparaţie cu primele se transformă treptat în glucoză.
Fibrele îţi curăţă sistemul digestiv şi îţi ţin sub control nivelul zahărului din sânge. Majoritatea legumelor conţin cantităţi mari de fibre, pe primul loc aflându-se cele cu frunze verzi: broccoli, sparanghel, fasolea păstăi. Nici fructele nu sunt de neglijat: merele, citricele şi avocado, fiind ideale.
Proteinele bune ce se găsesc în peşte nu afectează în niciun fel nivelul glucozei, aşa cum fac carbohidraţii.
Alte surse bune de topire a zaharurilor sunt:
- oleaginoasele (nuci, caju, alune, migdale)
- mazărea
- seminţele
- mazărea
- curcanul
- fasolea
Sursă: Rev. Sănătatea de azi.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂