Sanatate

Legătura dintre HPV şi cancer

Ştiai că HPV-ul este un virus cu o familie largă de specii (grupuri), ce conţin la rândul lor mai multe tipuri de virus. De exemplu, există două tipuri majore de specii ce conţin 15 tipuri de HPV ce cauzează cancer.

Ştiai că HPV-ul este un virus cu o familie largă de specii (grupuri), ce conţin la rândul lor mai multe tipuri de virus. De exemplu, există două tipuri majore de specii ce conţin 15 tipuri de HPV ce cauzează cancer.

Ce este HPV-ul?

Prima specie conţine HPV 18 şi 45, ce determină apariţia cancerului glandular; cealaltă specie conţine HPV 16, 31, 33, 51, 52, 58, ce duc la apariţia cancerului scuamos (o formă a cancerului de piele). Genotipul HPV 16 duce foarte repede la apariţia cancerului, fiind cel mai riscant, în timp ce celelalte tipuri au nevoie de mai mult timp pentru a cauza apariţia cancerului.
Mai există o specie ce conţine 7 tipuri asociate cu apariţia condiloamele genitale (negi, excrescenţe genitale mici sau plate, rotunde sau neregulate ce au culoarea pielii): HPV 6, 11, 13, 44, 55 şi 74. Aceste tipuri nu pun în pericol viaţa, necauzând cancer, însă odată apărute aceste condiloame sunt deranjante.

Atunci când HPV-ul invadează celulele pielii şi stau separate de ADN-ul uman, pot schimba celulele în condiloame sau zone anormale ce nu sunt neapărat precursoare cancerului, dar care se reproduc cauzând mai multe virusuri pentru a-i infecta pe alţii.

Când HPV-ul pătrunde în celulele pielii şi se infiltrează în ADN, devine parte din ADN-ul tău, nu se mai poate reproduce să cauzeze apariţia mai multor viruşi, însă pot seta genele să pornească procesul de cancer.

Cine se poate infecta cu HPV? Are acesta legătură cu sexul anal sau oral?

HPV-ul este o infecţie ce se transmite prin simplul contact uman al pielii, nu doar prin fluide, sânge, saliva sau spermă. HPV-ul ce cauzează apariţia negilor pe mâini şi picioare este foarte diferit de tipul celui ce cauzează apariţia negilor genitali sau a cancerului. Un neg de pe mâna nu cauzează niciodată apariţia negilor genitali.

Tipul de HPV ce cauzează cancer trăieşte în locuri umede, întunecate în general, cum ar fi în ţesutul moale de sub unghii, organele genitale, anus şi gură.
HPV-ul determină apariţia cancerului anal, chiar şi fără existenţa unui contact anal. Orice infecţie cu HPV prezintă un risc ridicat de a se localiza şi în această zonă.

Acest tip de virus poate duce şi la apariţia sexului oral. Bărbaţii prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer oral (la cap sau în gât) ca femeile.

HPV-ul poate fi contactat indiferent de vârstă, cel mai frecvent prin actul sexual, însă există posibilitatea ca orice contact fizic, fără nici o conotaţie, să ducă la infectare.

Copiii sunt mai puţin predispuşi la apariţia acestei infecţii însă nu sunt feriţi în totalitate.

Cum pot face testarea pentru HPV?

Peste o treime din femeile cu vârsta sub 30 de ani vor dezvolta o infecţie cu HPV. Acestea nu vor fi testate pentru tipul de HPV cu risc ridicat de cancer, deoarece s-ar obţine prea multe rezultate pozitive.

Testul Papanicolau este cel mai eficient în detectarea schimbărilor precanceroase ale colului uterin.
Dacă unul sau mai multe teste ţi-au ieşit pozitive, nu te alarma şi nu fi surprinsă dacă doctorul îţi va spune că infecţia este posibil să dispară de la sine. În 50 % din cazul infecţilor cu HPV, virusul poate dispărea de la sine până în 8 luni, şi în 90 % din cazuri, poate să dispară în termen de 2 ani.

Testul Papanicolau compară şi analizează forma nucleului celulelor din cervix. Dacă HPV-ul a cauzat deteriorări ale celulei, acest lucru se va vedea în formă acesteia.

HPV-ul ce trăieşte în celule fără a cauza nici o deteriorare nu este văzut că o celulă anormală la testul Papanicolau, deoarece virusul nu a produs nici o modificare, însă acesta poate fi detectat de către un test HPV.

Doar testul Papanicolau este în general folosit pentru a descoperi celulele canceroase, deoarece este foarte eficient. Dacă nu ai acces şi la o testare HPV, sau nu ţi-o permiţi, Testul Papanicolau este excelent.

De la ce vârstă şi cât de des pot realiza testul Papanicolau?

Se recomandă efectuarea testului Papanicolau începând de la vârsta de 21 de ani, şi se repetă la fiecare 3 ani dacă acesta este normal.

După 30 de ani, poţi efectua ambele teste: Papanicolau sau HPV, sau doar testul Papanicolau. În caz că acesta este normal, trebui refăcut odată la 3 ani. Dacă le efectuezi pe amândouă şi ambele sunt negative, le vei repeta nu mai devreme de 5 ani.

La vârstele cuprinse între 65 şi 70 de ani, un doctor poate decide dacă se poate înceta efectuarea acestor teste. Dacă o femeie a suferit histerectomie (îndepărtarea uterului) şi nu a avut niciodată rezultate anormale la testul Papanicolau, atunci ea nu mai trebuie să îl efectueze.

Cum mă tratez de HPV?

Nu există nici un medicament sau remediu pentru HPV. Celulele care s-au schimbat din cauza infecției cu HPV se tratează prin congelare sau excizie. Acest tratament îndepărtează ţesutul periculos, dar nu te vindecă de HPV.

Care sunt cele mai bune metode de prevenire a infecţiei cu HPV?

Alege-ţi cu grijă partenerii sexuali. Un număr crescut al acestora, îţi cresc considerabil şansele de a contacta HPV. Prezervativul poate preveni infecţia cu HPV, însă nu în totalitate, deoarece acesta nu acoperă decât o parte de piele ce poate fi expusă sau transmite HPV.

Ce tipuri de cancer cauzează HPV-ul?

Pe primul loc se află cancerul de cervix (col uterin), urmat de cancerul anal, oral, al penisului şi vaginului.

Să îmi fac vaccinul? Cum funcţionează?

Vaccinul doar previne infecţia cu HPV. Dacă aveți deja infecția, vaccinul nu o va elimina, dar nici nu va cauza o eventuală apariţie a cancerului.

Este recomandată efectuarea acestora de către femeile sub 26 de ani, deoarece testele au arătat că acestea prezintă şanse mai mici de a fi deja infectate cu HPV. Totuşi îşi pot efectua acest vaccin şi restul femeilor ce ştiu că au avut o expunere sexuală limitată. Aici şi doctorul va avea un cuvânt de spus.

Sursa: Dr. OZ

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.