Iată în cazul căror afecţiuni sunt indicate florile de salcâm:
Migrena şi stresul
Chiar dacă nu făceaţi legătura, între stres şi durerile cronice de cap şi ochi, aflaţi că această conexiune există! Problemele zilnice nu ne dau pace niciun moment şi îşi pun uşor, uşor amprenta asupra sănătăţii şi mai ales asupra psihicului nostru. Cine nu îşi doreşte în zilele noastre, să aibă parte măcar de câteva momente de linişte?
Ceaiul din flori de salcâm are puterea de a lupta cu stresul, alungând oboseala şi migrena. Acesta se prepară prin adăugarea a două – trei linguriţe cu flori de salcâm uscate într-o cană cu apă fiartă. Se lasă la infuzat zece minute şi se beau câte două căni zilnic. Se bea neîndulcit, sau se îndulceşte cu miere (de preferat cea de salcâm, dar în lipsa acesteia se poate folosi şi poliflora). Ceaiul de salcâm are puterea de a înlătură şi stările de greaţă, apărute datorită ameţelilor cauzate de migrenă. Consumaţi două căni de ceai zilnic, timp de o lună şi veţi vedea că rezultatele nu vor înceta să apară.
Insomnia şi anxietatea
Şi aici, cele două boli, merg mână în mână, deoarece o persoană anxioasă suferă de insomnii cronice. Mirosul inconfundabil şi aroma florilor de salcâm le transformă într-un tratament ideal de combatere a acestor afecţiuni specifice secolului în care trăim. Epuizarea nervoasă, iritabilitate şi irascibilitatea sunt alte stări ţinute la distanţă cu ajutorul florilor de salcâm.
Pentru toate aceste tulburări ale sistemului nervos se recomandă consumul zilnic de ceai, timp de trei săptămâni. Este ideal ca acesta să fie băut seara, înainte de culcare. Şi inhalarea parfumului de flori de salcâm este la fel de benefică.
Tusea
Florile de salcâm ne scapă şi de tuse. Consumaţi zilnic între două – trei căni cu ceai de flori de salcâm, îndulcit cu miere.
Afecţiunile gastrice
Se administrează pe post de pansament gastric, o pulbere cu flori de salcâm uscate, de 2-3 ori pe zi, de preferat înainte de masă. Pentru rezultate bune, se recomandă ca această cură să dureze minim o lună de zile, apoi se poate relua după 3 săptămâni de pauză.
Constipaţia
Se face o pastă din miere şi flori de salcâm, din care se ia câte o linguriţă în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, timp de şapte-opt săptămâni. Aceasta pastă se prepară din zece flori de salcâm uscate şi mărunţite (se poate folosi râşnita electrică), amestecate cu cinci linguri de miere de salcâm (sau polifloră).
Vaginita şi candidoza
Pentru aceste afecţiuni se fac, în fiecare seară, bai de şezut cu apă călduţă în care se adaugă 20-30 de picături de tinctură de salcâm. Acest tratament trebuie să dureze minim 10 zile.
Durerile dentare
Se tamponează gingia dintelui bolnav cu o bucăţică de vată înmuiată în tinctură de salcâm.
Iată se administrează florile de salcâm:
- infuzie – 2-3 linguriţe de flori uscate se infuzează 10 minute într-o cană cu apă clocotită;
- băi – în afară de cea cu picături de tinctură de salcâm, prezentată la tratarea vaginitei şi a candidozei, se mai pot folosi şi băile din infuzie de flori;
- pulbere – florile uscate se dau prin râşnita electrică;
- comprese – se foloseşte infuzia din plantă sau tinctura. Sunt bune pentru tratarea migrenei şi a nevralgiei;
- tinctură – se pune o mână de flori la macerat într-o jumătate de litru de rachiu, aproximativ 2 săptămâni. Se agită din când în când, iar la final se filtrează şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare;
- apa din flori de salcâm – se prepară prin macerarea a unei mâini de flori uscate, într-un litru de apă (cât mai curată, de preferat de izvor), timp de opt ore. Aceasta se bea în cursul zilei ca alternativă la apă potabilă.
Atenţie! Există persoane alergice la salcâm. Este nevoie de precauţie la administrarea tratamentului cu aceste flori.
Mierea nu se adăugă în lichid fierbinte.
Sursă: Rev „Enciclopedia plantelor medicinale”.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂
Asa, buna treaba si cu asta! adunam si flori de salcam, ca si asa tusim des!
Cand eram mica le mancam pur si simplu! Sunt dulci!