Pielea este cel mai mare „organ” al corpului nostru, aşa că tot ce aplicăm pe ea (chimicale, loţiuni, machiaj, deodorant, etc) va fi absorbit de către corp. Atunci când foloseşti deodorant, ingredientele toxice se scufundă în sistemul limfatic. Rolul limfei este acela de a prelua toxinele din corp şi de a le elimina, prevenind instalarea bolilor, aşa că este obligatorie menţinerea cât mai sănătoasă a acesteia.
Topul celor mai periculoase ingrediente este format din:
1. Aluminiu – este asociat cu apariţia cancerului de sân la femei, cancerului de prostată şi creşte riscul de apariţie al Alzheimer-ului.
2. Parabeni – aceştia ne distrug echilibrul hormonilor, ceea ce duce la apariţia pubertăţii precoce în rândul copiilor şi creşte riscul de apariţie a cancerului. Tot parabenii au fost asociaţi cu apariţia malformaţilor congenitale.
3. Propilenglicol – poate afecta sistemul nervos central, inima şi ficatul.
4. Ftalaţii (phthalates) – expunerea la acest component poate duce la naşteri premature, creşte riscul de apariţie a defectelor de naştere, distruge receptorii hormonilor şi în unele cazuri pot provoca şi mutaţii ale celulelor.
5. Triclosanul – poate perturba sistemul endocrin, împiedicând astfel hormonul tiroidian să funcţioneze normal. Un alt pericol constă în capacitatea acestuia de a penetra foarte uşor pielea, pătrunzând în fluxul sanguin. Într-o nouă lucrare ştiinţifică se indică faptul că triclosanul poate afecta funcţia musculară.
Este clar că nu există nici o diferenţă între produsele pentru uz intern şi produsele pentru uz extern, deoarece tot ce intră în contact cu pielea, din piele se duce în limfa, apoi îşi continuă traseul în sânge, organe şi sfârşeşte prin a ne îmbolnăvi.
Evită să foloseşti astfel de produse mai ales dacă eşti:
- însărcinată sau te pregăteşti pentru acest lucru;
- alăptezi;
- ai cazuri de cancer în familie;
- suferi de alergii.
Care este cea mai bună soluţie prin care să evităm aceste produse toxice?
- documentaţi-vă cât mai bine despre fiecare ingredient ce se află în compoziţia deodorantului sau a antitranspirantului pe care îl folosiţi;
- după ce v-aţi informat, citiţi eticheta produselor înainte de cumpărare;
- apelaţi la deodorante cât mai naturale şi nu vă lăsaţi păcăliţi de etichetele frumos colorate, care ascund în realitate doar ingrediente toxice.
Surse: ambrozeea.blogspot.ro; Alternative Health Solutions.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂