Migdalele au făcut parte din dieta noastră încă din timpuri străvechi, tocmai datorită multiplelor beneficii pe care le oferă organismului. Ceea ce trebuie să știm în mare despre migdale este că au un conținut mare de proteine, grăsimi, carbohidrați (un conținut mai mic în comparație cu proteinele și grăsimile conținute), vitamine (în special vitamina E), minerale (în special calciu și fosfor) și oligoalimente (zinc, mangan, cupru).
Tocmai datorită acestui conținut, migalele, sunt unele dintre cele mai folositoare nuci, în special în următoarele cazuri:
Tulburări ale sistemului nervos
Mai exact, atunci când alegi să consumi migdale, ții la distanță stresul, depresia și stările generale de oboseală (fizică sau psihică). Acest lucru se datorează echilibrului potrivit dintre ionii de calciu, magneziu și potasiu, ce ajută astfel la menținerea tonusului muscular și previn stările de iritabilitate nervoasă. De cele mai multe ori lipsa de calciu din sânge, este cea care produce stările de nervozitate. Pe lângă aceste beneficii, consumul regulat de migdale ajută la tonifierea mușchilor și astfel sunt indicate pentru atleți și alte persoane ce au activitate fizică intensă.
Nivelul ridicat al colesterolului
Ne-am gândi că un conținut atât de ridicat de grăsimi ar duce la creșterea nivelului de colesterol, însă situația stă total opus și mai mult, îl scade. Acest lucru este valabil și în cazul nucilor.
Bolile cardiace și arterioscleroza
Conținutul crescut de calciu și vitamina E, al migdalelor, ajută la menținerea cât mai sănătoasă a sistemului cardiovascular. Mai mult, vitamina E, este un antioxidant atât de puternic, încât poate preveni formarea de plăci arteriosclerotice pe artere.
Boli ale oaselor
Conținutul ridicat de minerale: calciu, fosfor și magneziu este deosebit de important în menținerea sănătății oaselor. Fiind alcalinizante, migdalele, ajută la retenția de calciu și împiedică pierderea acestuia prin urină. Așadar, toate aceste calități transformă cu siguranță migdala într-un aliment ideal pentru persoanele care suferă de osteoporoza sau de demineralizarea oaselor.
Diabet
O altă afecțiune ținută în frâu cu ajutorul migdalelor, este diabetul. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de carbohidrați și datorită calității proteinelor și grăsimilor deținute.
Femeile însărcinate sau care alăptează
Datorită conținutului ridicat în nutrienți (în special de minerale esențiale pentru dezvoltarea fătului), migdalele sunt ideale atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru cele care alăptează. Este demonstrat că migdalele pot să sporească secreția de lapte la mamele care alăptează.
Pentru a beneficia din plin de beneficiile migdalelor trebuie să le consumi hidratate în apă (în care să adaugi și un praf de sare) deoarece în acest fel se vor activa niște enzime care dezactivează inhibatorii de enzime și acid fitic (ce poate împiedica absorbția mineralelor în tractul intestinal). Migdalele se pun la hidratat de seara până a doua zi, după care se usucă bine în deshidrator sau în cuptor.
În final trebuie să menționăm că în ciuda faptului că au un număr mare de calorii (589 la 100 g de porție crudă comestibilă) beneficiile migdalelor ne fac să ignorăm acest lucru și trebuie să să încercăm să le consumăm cât mai des.
Sursă : articol: „Sănătatea prin alimentație”, dr. George Pamplona-Roger.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂