Sanatate

Cum îți dai seama dacă peștele este proaspăt

Fie că este dezlegare la pește sau pur și simplu dorești să mănânci mai sănătos, trebuie să te asiguri că peștele pe care urmează să-l cumperi este proaspăt! Iată cum!

Fie că este dezlegare la pește sau pur și simplu dorești să mănânci mai sănătos, trebuie să te asiguri că peștele pe care urmează să-l cumperi este proaspăt! Iată cum!

În perioada posturilor, în zilele cu dezlegare la pește, romanii aleg să profite de acest moment de răsfăț culinar. Din nefericire, comercianții se gândesc de cele mai multe ori la profit și nu pun preț pe sănătatea consumatorilor. În ciuda faptului că peștele este benefic pentru sănătate, atunci când îl consumăm alterat, acesta (asemeni oricărui aliment) devin extrem de periculos pentru organismul nostru și ne poate trimite la spital. Tocmai de aceea v-am pregătit principalele sfaturi de care să țineți cont atunci când vă cumpărați peștele:

1. Mirosul

Mirosul este situat fără îndoială pe primul loc. Știm cu toții ca peștele nu are un miros prea plăcut, însă atunci când acesta este înțepător și nu se mai aseamănă cu cel specific, refuză-l.

2. Trebuie să analizezi felul în care arată ochii peștelui

Ochii peștelui sunt importanți, deoarece atunci când este proaspăt, corneea este bombată, perfect transparentă și se pot vedea cu ușurință pupilele negre. La peștele vechi cornea este înfundată în orbită, deteriorată și își pierde din transparentă, devenind tot mai tulbure, mată, cenușie sau opacă.

3. Studiază-i branhiile

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este felul în care arată branhiile peștelui pe care dorești să-l cumperi. Dacă acestea sunt de culoare roșie, fără mucos și bine diferențiate, înseamnă ca peștele este proaspăt. În schimb, dacă branhiile acestuia au o culoare cărămizie, maro, și au un aspect de gelatină,  nu este proaspăt, așa că evită-l.

4. Cum alegi peștii din acvariile hipermarketurilor

Atunci când dorești să fii sigur ca peștele este cu adevărat proaspăt și dorești să-l iei direct din acvariu, ai grijă să alegi din peștii mai vioi și care nu prezintă leziuni pe corp.

5. Analizează cum arată carnea și cum se desprinde de pe oase

Aici, înseamnă că deja ai achiziționat peștele, însă dacă observi că oasele se îndepărtează ușor înseamnă ca peștele nu este proaspăt. Niciodată nu vei vedea un pește proaspăt cu o carne moale ci o va avea fermă la atingere. Înainte de a cumpăra un pește neconceglat apăsă cu degetul în zona burții. Dacă vei observa denivelări sau dacă îți va rămâne urma de la deget, înseamnă ca peștele nu este proaspăt. Un alt aspect ce trebuie urmărit la eviscerare este felul în care arată intestinele. Dacă acestea vor fi deterioriate, cu bule de gaz, vor mirosi urât și vor arăta ca o piftie de culoare sângerie, înseamnă ca peștele este stricat. Decât să-ți pui sănătatea în pericol, mai bine lipsește-te de banii dați pe el și aruncă-l.

6. Solzii

Solzii care se desprind greu de pe pește, ne arată ca acesta este proaspăt.

Sperăm că v-au fost de folos aceste sfaturi și dacă mai cunoașteți și altele vă invităm să ni le împărtășiți.

Sursă foto: fishcart.co.in

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.