Cancerul de sân reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la femei şi din păcate incidenţa lui este în creştere. Anual, pe tot globul, mai mult de 700. 000 de femei mor din cauza acestei boli şi conform estimărilor încă 8-9 % din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii.
În ciuda progresului şi a avansării tratamentelor, cancerul de sân încă reprezintă principala cauză a decesului la femei. Diagnosticarea precoce a acestuia, reprezintă singura şansă de supravieţuire, însă multe femei, mai ales în România, îşi neglijează sănătatea şi ajung prea târziu la medic.
Autoexaminarea sânilor se face în prima săptămână după menstruaţie, adică la 7-10 zile de la începerea menstruaţiei sau la 3 zile după terminarea acesteia, deoarece în această perioadă stimularea hormonală a sânilor este mică.
O organizaţie nonprofit a cancerului de sân, ne vine în ajutor cu cele mai complete informaţii despre această boală şi ne prezintă pe site-ul său, principalii cinci paşi ai unei autoexaminării corecte a sânilor:
Pasul I
Primul pas consta în privitul sânilor în oglindă, ţinând umerii drepţi şi mâinile pe şolduri. În continuare, trebuie să urmăreşti dacă:
- sânii au dimensiunea, forma şi culoarea lor obişnuită;
- sânii sunt uniformi, fără deformări şi umflături vizibile;
Dacă vedeți în schimb oricare dintre următoarele modificări, trebuie să vă prezentaţi la medic:
- pielea sânilor prezintă pigmentari în jurul mamelonului (devine maronie);
- pielea prezintă o adâncitură sau prezintă acel aspect de „coajă de portocală”;
- dacă mamelonul se înfunda, devine retractil şi nu aveţi această caracteristică după naştere;
- mamelonul se descuamează, este foarte uscat, îşi schimba formă sau culoarea, devenind mai pigmentat;
- aveţi roşeaţa sau erupţii cutanate, însoţite de mâncărimi şi dureri
Pasul II
Acum ridică braţele şi uită-te după aceleaşi modificări descrise la primul pas.
Pasul III
Uită-te dacă apar secreţii apoase, lăptoase, gălbui său sânge, la nivelul unuia sau ambelor mameloane. Aceste secreţii pot apărea pur şi simplu sau prin strângerea mamelonului.
Pasul IV
În poziţie culcată, du-ţi unul din braţe la ceafă, iar cu celălalt palpează-ţi sânul de pe partea cu braţul ridicat. Foloseşte mişcări ferme, uniforme şi de presiuni ascendente ( de la uşoare, la medii şi ferme, pentru a simţi toate ţesuturile). Începe palparea în cercuri concentrice de la marginea exterioară a sânului până la mamelon, inclusiv. Nu neglija zona axilei deoarece şi în această zonă se pot dezvolta ganglioni. Aveţi grijă să acoperiţi toată aria sânilor: de la clavicula până la partea superioară a abdomenului, şi dintr-o pare în alta, de la stern la axilă.
Pasul V
Ultimul pas consta în autoexaminarea sânilor în timp ce stai în picioare sau aşezată. Palparea se face mai pe pielea umedă şi alunecoasă, aşa că poţi aplica această metodă sub duş. Acoperă toată zona sânilor prin mişcările descrise la pasul 4.
Surse:
- www.breastcancer.org
- www.roche.ro
- healthy.kudika.ro
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂