Sanatate

Ceaiuri răcoritoare ideale pentru zilele caniculare

În ciuda faptului că trăiesc pe meleaguri extrem de călduroase, arabilor nu le lipsesc ceaiurile din rutina zilnică. Vezi de ce este bine să bei și tu ceai pe timp canicular!

În ciuda faptului că trăiesc pe meleaguri extrem de călduroase, arabilor nu le lipsesc ceaiurile din rutina zilnică. Vezi de ce este bine să bei și tu ceai pe timp canicular!

Atunci când simțim că aerul devine irespirabil și căldura ne copleșește, primul nostru instinct este să ne răcorim cu o înghețată sau cu o băutură rece. Ceea ce nu realizăm este că nu aducem niciun beneficiu corpului, deoarece senzația de răcorire nu apare și mai mult, riscăm să picăm într-un adevărat colaps. Ca să facem un exercițiu de imaginație, atunci când consumăm alimente reci pe timp călduros, organismul nostru resimte un șoc asemeni unei sticle reci scoase din frigider, ce începe să se aburească atunci când ia contact cu mediul cald.

Ceaiurile în schimb, reușesc să ne răcorească și ne hidratează corespunzător chiar și în zilele caniculare. Asta nu înseamnă că trebuie să consumăm doar ceai, ci pur și simplu să îl includem mai des și în zilele de vară, nu doar în cele de iarnă.

Iată care sunt cele mai indicate tipuri de ceai pentru zile caniculare:

Ceaiul de mentă

Era și normal să poziționăm menta pe primul loc, deoarece nimeni nu poate să o învingă atunci când vine vorba de răcorire. Chiar și produsele de îngrijire corporală ce conțin extract de mentă au puterea de a ne răcori, astfel că despre ceai nici nu mai încape îndoiala!

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la 200 ml de apă și se consumă îndulcită cu puțină miere.

Ceaiul de busuioc

Pe lângă faptul că ne scapă de disconfortul cauzat de caniculă, ceaiul de busuioc alungă cu succes stresul. Așadar, consumă-l și tu cu încredere. Acesta se prepară dintr-o linguriță de busuioc uscat peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute și se consumă la temperatura camerei.

Ceai de rooibos

Ceaiul de rooibos provine din Africa de Sud și marele avantaj al acestuia este că nu conține cafeină (ce deshidratează puternic în zilele caniculare). Conținutul ridicat de antioxidanți și nutrienți îl transformă într-o puternică armă de prevenire a apariției celulelor canceroase.

Ceaiurile de fructe

Ceaiul din fructe este recomandat pe timpul verii deoarece ajută la completarea dozei zilnice de vitamine. Așadar, nu mai sta pe gânduri și prepară-ți și tu ceaiul din fructele preferate (fructe de pădure, zmeură, căpșuni, afine), pe care îl poți îndulci cu puțină miere.

Ceai antisudoric

Pentru persoanele care au probleme cu transpirația, este indicat consumul de ceai de salvie. Pe lângă faptul că pot reduce considerabil transpirația, frunzele de salvie calmează mâncărimea cauzată de înțepăturile de insecte. Ceaiul se prepară dintr-o lingură cu frunze de salvie peste care se toarnă 1-2 căni cu apă fiartă. Se lăsa timp de 10 minute la infuzat.
Alte ceaiuri antisodurice sunt cele din frunze de nuc, coada calului sau din rizomi de pir.

Ceaiul de iasomie

Iasomia este renumită pentru proprietățile sale de calmare, alungând cu succes depresia și stresul. Pe lângă aceste beneficii, iasomia ajută la combaterea senzației de disconfort cauzată de caniculă, așa că alege să o consumi și tu sub formă de infuzie sau decoct.

Sfaturi utile:

Folosiți doar tipurile de ceai de care sunteți siguri că au în componența fructe sau plante și nu arome.

Sursă foto: pixabay.com

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.