Lipsa de energie se manifestă printr-o slăbiciune fizică produsă de acele activități fizice normale care în mod normal nu ar trebui să te epuizeze. Chiar dacă mulți nu îi acordă o importanță sporită, lipsa de energie este una dintre cele mai frecvente tulburări ale sănătății, fiind cunoscută sub diferite nume: oboseala, astenie, surmenaj sau epuizare fizică.
Cauzele lipsei de energie
Înainte de a începe enumerarea celor mai indicate alimente în caz de lipsa de energie, se impune a enumera cauzele apariției acesteia. Este mai bine să tratăm cauza și abia apoi efectul. Tulburările hormonale, cele respiratorii, cardiace, stresul, astenia și depresia sunt unele dintre principalele cauze ale apariției epuizării. La fel de vinovate de apariția acesteia pot fi și infecțiile, cele acute (gripă sau răceală), sau cele cronice (tuberculoză).
Alimente ce dau energie
Atunci când alegi să mănânci preponderant alimente rafinate sau procesate, rezervele de anumite nutrienți (întâlnite doar în fructe și legume proaspete), de exemplu vitamina C, ajung să se epuizeze la maximum. O alimentație bazată mai mult pe alimente de origine vegetală și gătite cât mai simplu îi oferă organismului putere și rezistență, și ne ajută să luptăm mai ușor cu stările de oboseală. Iată topul alimentelor ce te energizeză:
Germenii de grâu
Fiecare sută de grame de germeni de grâu (cu aproximație 10 linguri) acoperă Doza Zilnică Recomandată de vitamina B1, folati, vitamina E, fosfor și mangan necesară corpului nostru. Dacă vei alege să consumi între două și patru linguri de germeni de grâu la micul dejun, vei avea parte de o zi plină de energie.
Susanul
Semințele de susan sunt recomandate în cazurile de covalescenţă, lipsă de energie, slăbiciune, oboseală datorată efortului fizic sau intelectual, și ajută la combaterea cu succes a durerilor de cap și la întărirea sistemului imunitar.
Lăptișorul de matcă
Pe lângă faptul că este excelent împotriva stresului, lăptișorul de matca, prin conținutul ridicat de vitamine și aminoacizi, poate să redea corpului toată energia și vitalitatea de care are nevoie. Acesta este indicat în special pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Polenul
Polenul este un alt aliment care te scapă de oboseală și îți redă cheful de viață. Acesta trebuie administrat cu precauție, mai ales că există persoane care suferă de alergii.
Strugurii
Pe lângă faptul că îți dau energie, strugurii îți protejează inima, te scapă de anemie, reglează nivelul de colesterol, reglează disfuncțiile intestinale, pe cele renale și tine la distanță cancerul (datorită conținutului crescut de resveratrol).
Caisele
Pe lângă faptul că dau strălucire și frumusețe ochilor, caisele sunt indicate în toate cazurile de epuizare, tulburări ale sistemului nervos, anemie sau boli ale pielii.
Dracila
Prepară-ți infuzie dintr-o mână de frunze sau flori uscate de dracilă, peste care toarnă 500 ml apa de apă clocotită. În acest fel îți vei îmbunătății circulația sângelui, lucru esențial în combaterea oboselii cronice.
La fel de eficiente sunt și ghimbirul, ginsengul, ginkgo și lista nu se oprește aici. Tu ce trucuri folosești pentru a-ți reda energia? Împărtășește-le cu noi! Nu se știe niciodată cine va avea nevoie de ele.
Sursă articol: „Sănătatea prin alimentație”, dr. George Pamplona-Roger si foto: i1.wp.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂