Sanatate

Beneficiile vitaminei C pentru organism

Este cea mai populară dintre vitamine, însă îşi merită acest renume datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă organismului.

Este cea mai populară dintre vitamine, însă îşi merită acest renume datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă organismului.

Evoluţia noastră ca şi specie ne-a adus atât beneficii cât şi dezavantaje. Printre minusuri putem enumera incapacitatea corpului de a-şi produce singur această vitamină, şi astfel este nevoit să o preia din exterior. Acest lucru trebuie să se întâmple zilnic, deoarece vitamina C nu se depozitează de pe o zi pe alta.
Doza zilnică de vitamina C necesară unui adult este de 60-100 mg. Fumătorii trebuie să mai adauge la această cantitate 20 mg.

Corpul nostru are nevoie de vitamina C, deoarece:

  • prin ea se produce colagenul, ce face parte din componenţa tuturor ţesuturilor conjunctive;
  • protejează sistemul nervos, deoarece este implicată în sinteza: dopaminei, adrenalinei, noradrenalinei, şi norepinefrina (previn stările de depresie);
  • este unul dintre cele mai puternice antioxidante cu funcţia de diminuare a efectelor produse de radicalii liberi asupra organismului;
  • menţine stabil numărul globulelor albe din sânge;
  • scade riscul de apariţie a cancerului;
  • stimulează producerea interferonului, cu funcţie antiinfecţioasa ce întăreşte sistemul imunitar;
  • ajută la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
  • echilibrează tensiunea arterială şi astfel tine la distanţă bolile cardiovasculare;
  • are un rol important în asimilarea fierului , potasiului şi a calciului.
  • Aşa cum este firesc, vitamina C prezintă şi un dezavantaj. Acesta consta în sensibilitatea la temperaturi înalte şi la razele UV. Pentru a nu-şi pierde calităţile, se recomandă consumarea legumelor bogate în vitamina C, sub forma crudă sau ca supe. Broccoli este cel mai rezistent din acest punct de vedere, păstrându-şi după gătire cea mai mare cantitate de vitamina C.

Există vreo diferenţă între vitamina C naturală şi cea obţinută pe cale de laborator?

Între cele două, nu există nici o diferenţă de structură chimică. În schimb vitamina C obţinută pe cale naturală, nu vine niciodată singură la pachet, ci este însoţită de: alte vitamine, fibre şi minerale.

Care sunt fructele şi legumele bogate în vitamina C?

Pe primul loc se situează fructele de pădure, Pe lângă gustul delicios, acestea abundă de vitamina C şi prezintă un puternic efect întăritor şi detoxifiant. Se pot consuma proaspete (apar la sfârşitul verii), dar se mai întâlnesc şi în marketul pe tot restul anului, congelate sau proaspete.

Lista cu principalele fructe şi legume bogate în vitamina C, conţine:

FRUCTE – kiwi, limete, portocale, coacăze, lămâi, clementine, mandarine, cătină, mineole, căpşuni, mango, pepene galben, ananas, măr, struguri, piersici, măr, mineole.

FRUCTE EXOTICE: acerola, camu camu, jujuba, amla, guava, loganberry, papaia, pawpaw, fructul pasiunii, rodia.

LEGUME – broccoli, ardei iute, spanac, conopida, varza, roşii, castravete, sfecla, morcov, vânătă, salată verde.

Sursă: art. Sănătatea de azi – „Miraculoasa vitamina C” + foto

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.