Sanatate

Beneficiile nebănuite ale boabelor de muștar

Pe lângă faptul că sunt eficiente în tratarea răcelii, boabele de muștar luptă cu multe alte afecțiuni. Vezi care sunt toate maladiile ținute la distanță cu ajutorul muștarului!

Pe lângă faptul că sunt eficiente în tratarea răcelii, boabele de muștar luptă cu multe alte afecțiuni. Vezi care sunt toate maladiile ținute la distanță cu ajutorul muștarului!

În România, când spui muștar, gândul îți zboară automat la mitei, friptură, cârnăciori, frigărui și la alte preparate culinare. Boabele de muștar sunt indispensabile pentru conserve, murături dar sunt folosite și în sosuri mai sofisticate. Oare câți dintre noi cunoaștem însă proprietățile tămăduitoare deținute de micile bobițe de muștar?

1. Iată ce afecțiuni sunt tratate în mod natural cu ajutorul mustarului:

Răceala, sinuzita și durerile de cap

Totul se datorează proprietăților antiinflamatoare deținute de muștar. Astfel, muștarul calmează durerile cauzate de sinuzite, migrene, nevralgii iar cataplasmele ajută în caz de bronșită, gripă sau răceală.

Constipația

Boabele de muștar au rol depurativ și detoxifiant și astfel ajută în cazuri de constipație.

Lipsa poftei de mâncare sau indigestie

Muștarul poate stimula în mod natural apetitul, astfel că este recomandat în cazul persoanelor care se confruntă des cu lipsa poftei de mâncare sau care suferă de indigestii.

Pentru circulație periferică deficitară

Datorită uleiurilor esențiale deținute de muștar, acesta are rolul de a încălzi și astfel ajută în caz de circulație periferică deficitară. La fel de indicat este și în cazurile de senzație permanentă de frig.

Durerea de spate și reumatismul

Tot datorită proprietății de a încălzi zonele afectate, muștarul poate alina cu ușurință durerile de spate și pe cele cauzate de reumatism.

2. Cum se administrează muștarul pentru diferite afecțiuni

Pentru răceală și dureri de cap

Cataplasmele pe bază de muștar sunt cele mai recomandate în cazul acestor afecțiuni. Cataplasma de muștar se poate prepara din râșnițarea a trei linguri de muștar, după care se amestecă treptat cu apă caldă, până se obține o pastă cât mai groasă. Pasta astfel obținută se întinde pe un tifon sau pe o cârpă curată și se leagă asemeni unui săculeț. Se aplică pe piept sau pe frunte (în funcție de afecțiunea suferită).

Pentru a preveni iritațiile se recomandă aplicarea în prealabil a unui strat de cremă grasă. Cataplasmele se lasa să acționeze maxim 10 minute, pentru a nu va provoca arsuri! Pentru durerile de cap se mai pot face cataplasme cu făină de muștar negru. Pentru sinuzită se pot masa tâmplele cu ulei de muștar.

Pentru dureri de spate sau reumatism

Pentru aceste afecțiuni se rașnițează o linguriță de boabe de muștar peste care se toarnă o ceașcă de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze timp de aproximativ 5 minute, după care se umezește o bucată de tifon sau o cârpă curată și se aplică pe zona cu probleme, timp de maxim 10 minute. Pentru reumatism sau pentru o senzație persistentă de frig se pot face și bai de picioare în care se pune faină de muștar alb (o jumătate de cană cu boabe rașnițate).

Pentru constipație

În caz de constipație se recomandă consumul a două lingurițe cu boabe de muștar alb (cu apă), pe stomacul gol.

Au contraindicație în folosirea acestui leac persoanele care suferă de colon iritabil.

Pentru lipsa poftei de mâncare

Și aici se pot lua tot două lingurițe de boabe de muștar alb, înainte de masă. În acest fel vă veți stimula apetitul și vă veți ușura digestia.

Contraindicații:

  • Cataplasmele pe bază de boabe de muștar nu sunt recomandate persoanelor care suferă de varice.
  • Tratamentele cu muștar nu sunt indicate copiilor sub 10 ani.
  • Cataplasmele pot provoca arsuri, tocmai de aceea înainte de aplicare se recomandă aplicarea unui strat generos de cremă grasă sau chiar și vaselină. Nu se lasa să acționeze mai mult de 10 minute!
  • Tratamentele cu muștar nu sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări grave de circulație!

Sursă articol: Enciclopedia plantelor medicinale, Rev „Click! Sănătate” & foto: www.greatfoodclub.co.uk

Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.