Iubeşti primăvara însă nu te poţi bucura de acest frumos anotimp din cauza alergiei? De cele mai multe ori alergia este confundată cu începutul unei răceli deoarece simptomele sunt asemănătoare: nasul îţi curge şi îţi este înfundat, ai gâtul inflamat, strănuţi, ai ochii roşii şi înlăcrimaţi. Mâncărimile de piele, însoţite de urticarie sunt alte semne ale alergiei.
Care sunt cauzele apariţiei alergiilor?
Ca la orice altă afecţiune şi la alergie este necesară identificarea cauzelor apariţiei acesteia, urmând ca mai apoi să recurgem la metodele de tratare.
Factorii responsabili de apariţia alergiilor sunt praful şi polenul.
Un alt factor este cel ereditar, astfel că în urma unor studii s-a observat că persoanele care aveau unul dintre părinţi suferind de vreo boală alergică, prezentau o şansă mare de a dezvolta la rândul lor afecţiunea.
Ce se întâmplă de fapt în corpul tău atunci când ai o reacţie alergică?
Sistemul imunitar are funcţia de apărare a organismului conta viruşilor, bacteriilor şi toxinelor. În corpul unei persoane ce suferă de alergii, sistemul de protecţie funcţionează prea eficient şi simte drept periculoase polenul florilor, mucegaiul sau praful.
Alergiile pot apărea încă din copilărie, însă nu te baza pe acest lucru deoarece alergiile se pot dezvolta şi la începutul vârstei adulte, urmând să dispară odată cu înaintarea in vârsta.
Cum se previne aparitia alergiilor?
Indicat este să mergi la medic şi să îţi efectuezi testele, pentru a stabili clar factorul declanşator al reacţiei alergice.
Dacă nu doreşti să urmezi această metodă, apelează la metodele naturiste, însă trebuie făcută menţiunea ca alergiile pot fi foarte agresive şi netratarea lor poate duce la apariţia sinuzitei, rinitei, bronşitei sau se pot termina deseori prin crize acute de astm.
O metodă eficientă de a scăpa de alergie consta în eliminarea factorilor ce o declanşează şi o stimulează:
- fumatul;
- praf;
- acarieni;
- părul de animale.
În ceea ce priveşte locuinţa, trebuie să cureţi cât mai des mochetele, covoarele şi perdelele, să aeriseşti şi să eviţi animalele de companie (dacă nu este posibil, atunci spală-le cât mai des).
De asemenea trebuie să eviţi pe cât posibil plimbările în mediu poluat, prin praf sau prin locurile cu flori. Nu înseamnă neapărat că trebuie să te izolezi, ci evită aceste locuri măcar la jumătatea lunii martie, când debutează alergia de primăvară.
Care sunt cele mai bune metode naturiste de tratarea a alergiei?
1. Infuzie din muguri de brad – pentru acest tip de infuzie se folosesc conuri mărunţite sau muguri verzi de brad. Se fac inhalaţii cu acest preparat, care este foarte eficient în decongestionarea cailor nazale.
2. Infuzie de anghinare – se beau trei căni în fiecare zi cu o jumătate de oră înainte de a lua masa.
3. Infuzie de coada-soricelului – se beau tot la fel două, trei căni pezi sau se poate folosi ca şi inhalant.
4. Infuzie de salvie – salvia, diminuează foarte repede şi decongestionează căile respiratorii, ceea ce duce la uşurarea respiraţiei. Uleiurile esenţiale conţinute de salvie combat excelent rinita alergică şi astmul bronşic.
5. Infuzie de trei-fraţi-pătaţi – această plantă este cel mai eficient tratament antialergic pe care ni l-a oferit natura. Ceaiul se face prin adăugarea unei linguri de plantă uscată la o cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se bea.
6. Infuzie din rădăcină de brusture – brusturele are rol antibiotic şi astfel se recomandă să se folosească pentru inhalaţii sau să se pună pe gât comprese calde cu infuzie din această plantă.
7. Infuzie de levănţică – se consumă două căni pe zi. Atunci când ai o criză alergică agresivă provocată de polen, presară câteva picături de ulei de levănţică şi inspiră puternic.
8. Muşeţelul şi propolisul – au efecte calmante şi antiinflamatorii şi astfel lupta eficient cu alergiile.
9. Coacăzul negru – are o puternică acţiune antialergică şi se prepară astfel: se toarnă peste o linguriţă de muguri 200 ml de apă fiartă şi se lasă între 15 şi 20 de minute la infuzat, după care se strecoară. Bea zilnic 1 – 2 căni.
10. Urzica – infuzia de urzici uscate tratează eficient simptomele ce se manifestă la ochi: inroseala, mâncărimi, puruit ocular.
11. Menta – este eficientă tot în probleme oculare, oprind lăcrimarea permanentă a ochilor. Menta calmează simptomele alergiilor, aşadar consuma în fiecare zi câte o cană cu ceai. Plicurile rămase nu le arunca ci lasă-le câteva minute să se răcorească şi apoi aplică-le pe post de comprese pe ochi pentru 5-10 minute.
12. Usturoiul – cunoscut pentru proprietăţilor lui antibacteriene, este foarte eficient în vindecarea rinoreei (nas care curge permanent).
13. Dr. Oz. ne propune o reţetă pentru un ceai mai special folosit pentru rinoree. Acesta se face din trei rondele de ghimbir, două rondele de praz combinate cu puţină coajă de portocală. Se lasă la fiert 10 minute, după care se beau câte trei căni pe zi, până când dispare simptomul.
De precizat:
În cazul urticariei şi a senzaţiei de mâncărime a pielii optează pentru un regim alimentar sănătos. Astfel exclude din alimentaţie pe o perioadă de zece zile: carnea, ouăle, laptele şi brânză, cafeaua, dulciurile şi alcoolul.
În schimb poţi consuma cât mai multe legume şi fructe proaspete şi înlocuieşte pâinea albă cu cea neagră.
Pentru calmarea mâncărimii poţi folosi alcool mentolat (se găseşte la farmacii) sau comprese cu oţet de mere.
În caz că nu doreşti să foloseşti picături din farmacie pentru nasul înfundat, datorită dependenţei pe care o provoacă foloseşte următorii înlocuitori pe care ţi-i oferă natură: sucul de lămâie, tinctura de salvie, ulei din muguri de brad sau foloseşte decoct de ciuboţica-cucululi.
Aceste remedii pe lângă faptul că sunt naturale şi nu conţin substanţe chimice, au o puternică funcţie dezinfectată ce te ajută să respiri normal atunci când suferi de o criză alergică.
Surse: www.sfatulmedicului.ro, www.timpul.md, www.doctorulzilei.ro.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂