Urzica vie (Urtica dioica), cunoscută popular sub denumirea de urzică de pădure, sau urzică creață, este o plantă erbacee perenă ce are tulpina și frunzele acoperite cu niște perișori urticanți, care odată atinși provoacă mâncărimi și bășicări la nivelul pielii. Această plantă poate ajunge chiar și până la un metru înălțime. Se găsește pe terenuri virane și mai puțin expuse la soare, prin gospodării, la marginea pădurilor, a drumurilor și în general în locuri joase și umede.
Atunci când este tânără, urzica este plină de sucuri bogate în grupul de vitamine (B12, C, K, B2, E), uleiuri grase, uleiuri esențiale, siliciu, acid galic, acid formic, mucilagii, lecitină și provitamina A, ceea ce o transformă într-o superplanta.
Valoarea alimentară a urzicii nu este deloc de neglijat, însă este depășită cu mult de valoarea medicinală. Pentru uz medicinal se folosesc frunzele dar și rădăcinile. Din aceste componente ale urzicilor de prepară infuzie, decoct, suc proaspăt, tinctură, sirop sau piure.
Afecțiunile tratate cu ajutorul urzicilor
- Anemia este ținută la distanță cu ajutorul urzicilor (mai ales primăvara) – pentru această afecțiune se recomandă consumul de suc de urzici. Acesta se prepară prin tocarea (la mașina de tocat, robot sau blender) a 2-3 kilograme de urzici spălate. Sucul obținut din mărunțirea acestora se amestecă cu puțină apă și se beau trei pahare pe zi;
- Afecțiunile renale sunt vindecate cu ajutorul urzicilor – sucul de urzici ajută și în cazul problemelor renale, deoarece are un puternic efect diuretic. Pentru cele mai bune rezultate, se urmează o cură cu suc de urzici timp de 3-4 săptămâni;
- Diabetul – infuzia de urzici scade nivelul zahărului din sânge și astfel este indicată în cazurile de diabet zaharat;
- Virozele și alte infecții respiratorii sunt vindecate cu ajutorul urzicilor – se bea câte o cană cu ceai de urzici în fiecare zi, de-a lungul unui întreg an. În acest fel, corpul este imunizat și apărat de microbi;
- Reduce retenția de apă (sunt indicate și în cazuri de sindrom premenstrual);
- Acționează ca afrodisiac pentru bărbați, deoarece cresc în mod natural concentrația de testosteron dar le protejează și prostata;
- Urzicile ajută la detoxifierea întregului organism de substanțe chimice dar chiar și de metale grele;
- Sunt analgezice;
- Impulsionează activitatea ficatului, precum și pe cea a aparatului gastro-intestinal;
- Urzicile ne mențin pielea frumoasă și suplă, iar părului îi stimulează creșterea și strălucirea.
Mod de administrare
Ceai de urzici
Ceaiul de urzici se prepară din opărirea sau infuzarea a două lingurițe de plantă uscată, cu o ceașcă de apă. Se acoperă timp de câteva minute, după care se strecoară. Se bea fără zahăr, iar pentru un gust mai bun se poate adăuga mentă. Se consumă de 4 ori pe zi.
Suc de urzici
Sucul se prepară, așa cum scriam și mai sus, din tocarea a câtorva kilograme de urzici proaspete. Înainte de consum, se amestecă sucul cu puțină apă.
Tinctură de urzici
Pentru a prepara tinctura, trebuie să tocăm mărunt două mâini de rădăcini de urzică, pe care le depozităm într-un borcan încăpător. Se toarnă până la umplere cu rachiu și se lasă la macerat aproximativ 15 zile. La final se filtrează și se depozitează în sticluțe mici și închise la culoare, în locuri răcoroase și ferite de razele soarelui. Se administrează câte o linguriță de tinctura de 3-4 ori pe zi, timp de o lună.
Sirop de urzici
Și aici tocam fin mai multe frunze de urzici și le punem într-un borcan. Se umple golul rămas cu miere de albine și se lasă la macerat timp de o lună. La final, se filtrează și se ia din el câte o lingură pe zi.
Piure
Se fierbe 1 kg de urzici, după care se pasează și se amestecă apoi cu puțin ulei, sare și usturoi pisat.
Sursă art.: „Enciclopedia plantelor medicinale” rev. Femeia de azi, „Dicționarul plantelor medicinale”, Felicia.
Sursă foto: pixabay.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂