Multe tipuri de uleiuri esenţiale combat durerile şi oamenii care le folosesc sunt mulţumiţi de acestea, deoarece faptului că acţionează rapid şi eficient. Totul se datorează proprietăţilor analgezice, antiinflamatorii sau antireumatice, ce se regăsesc în majoritatea uleiurilor esenţiale.
1. Muşeţelul
Este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii eficiente. Ajută la calmarea dureri musculare, de spate, de cap şi durerilor cauzate de sindromul premenstrual.
2. Maghiranul dulce
Are proprietăți sedative. Combate dureri musculare și spasmele, rigiditatea, reumatismul, osteoartrita și migrena.
3. Lavanda
Aceasta este, probabil, cel mai faimos ulei esențial ce ajută la relaxare şi la ameliorarea durerii. Lavanda are proprietăţi antiinflamatorii, antimicrobiene și sedative și ajută în cazul durerilor articulare şi de cap.
4. Eucaliptul
Are proprietăţi analgezice și antiinflamatorii. Folosit în cantităţi mici este bun pentru dureri musculare.
5. Menta
Este bună pentru dureri musculare, articulare şi de cap.
6. Rozmarinul
Are proprietăți analgezice și antispastice. Este foarte bun pentru alinarea dureri de spate, musculare, articulare și de cap.
7. Cimbru
Este un antispasmodic, bun pentru dureri articulare și musculare, precum şi pentru dureri de spate.
8. Salvia
Are proprietăți de calmare, antispastice și antiinflamatorii. Folosit în cantităţi mici ajută în cazul tensiunii musculare, spasmelor şi în durerile cauzate de sindromul premenstrual.
9. Lemnul de santal
Ameliorează spasmele musculare, însă una dintre între cele mai importante proprietăţi ale lemnului de santal este cea de sedare a sistemul nervos, așa că ajută la calmare.
10. Ienupărul
Are proprietăți antispastice şi astfel ameliorează durerile articulare, musculare și spasmele.
11. Ghimbirul
Poate uşura durerile de spate şi îmbunătăţeşte mobilitatea. Se utilizează în tratarea durerilor de artrită, reumatismului, durerilor musculare şi este foarte eficient şi în cazul entorselor.
12. Coada şoricelului
Este un puternic analgezic cu puternice funcţii antiimflamtorii. Este bun pentru durerile musculare şi articulare.
Cum se folosesc uleiurile esenţiale pentru combaterea durerilor?
Se poate folosi un singur tip de ulei, însă pentru o eficienţă maximă se recomandă să se amestece până la trei tipuri de uleiuri împreună. Nu se aplică direct pe piele ci se diluează mai întâi cu un ulei purtător, pentru a se absorbi mai bine în piele. (Uleiul purtător este uleiul vegetal obişnuit: ulei de măsline, ulei de jojoba, ulei de argan, ulei de migdale dulci etc.)
Pentru dureri de cap se amesteca 4-6 picături de ulei esenţial cu o lingură de ulei purtător (vegetal), se aplică o cantitate mică pe tâmple și se masează ușor. Aveţi grijă şi evitaţi zona ochilor. Dureri de cap pot fi, de asemenea, combătute prin mirosirea uleiurilor esenţiale.
Băile cu apă în care se adaugă uleiurile esenţiale ajută la relaxare, diminuează durerile musculare, de artrită şi pe cele cauzate de reumatism. Pune câteva picături de ulei esenţial amestecat cu ulei vegetal într-o baie fierbinte, iar pentru a spori efectul adaugă şi sare de baie.
Masajul cu ulei este de asemenea, foarte eficient în cazul durerilor şi inflamaţiilor musculare. Se folosesc pentru masare aproximativ 10-15 picături de ulei esenţial amestecat cu aproximativ 25 de gr. de ulei purtător.
Trebuie reţinut faptul că unele uleiuri esenţiale nu sunt recomandate femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de anumite afecţiuni ( de exemplu au probleme respiratorii, alergii), aşa că dacă vă recunoşteţi în astfel de situaţii, se recomandă consultul medicului înainte de a le utiliza.
Sursa: www.healthyandnaturalworld.com
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂