În cazul tuturor afecțiunilor dentare se recomandă consultul medicului stomatolog pentru a-ţi stabili un diagnostic corect. Plantele sunt indicate în general în probleme dentare ce se află în faza de debut (minore) sau după intervențiile stomatologice.
Iată care sunt cele mai bune plante pentru abcesele dentare:
1. Flori de Mușețel
Se folosesc pe post de infuzie. Aceasta se prepară din 3 linguri de flori la o cană de apă şi se lasă să se răcească aproximativ o jumătate de oră, până rămâne ușor călduță. Se ține în gura pe partea cu abcesul dentar.
2. Frunze de Salvie
Frunzele de Salvie sunt foarte recunoscute pentru funcțiile sale antiseptice și cicatrizante, de aceea sunt ideale în tratarea abceselor dentare.
Se adaugă 2 lingurițe de frunze la 100 ml de apă și se face gargara.
3. Flori de Coada șoricelului
Aici se face infuzie doar dintr-o lingură de plantă la o cană de apă. În rest, se folosește la fel ca și mușețelul.
4. Sulfina
Conform unor studii recent efectuate, se pare că sulfina acționează și asupra cancerului. Pentru cei care nu cunosc această plantă, trebuie să afle că florile sale se folosesc în scop terapeutic deoarece au puternice funcții emoliente și antibacteriene.
Pentru abcesele dentare sunt indicate gargarele din sulfina, care se prepară din 2 lingurițe de plantă la 100 ml de apă.
5. Rădăcină de Cerențel
Cerențelul este o plantă foarte des întâlnită, în pădurile din zona de munte. Această plantă are proprietăți calmante, astringente și antiseptice, fiind astfel ideală în tratarea abceselor dentare.
Modul de folosire a acesteia diferă:
- se poate folosi sub formă de spălaturi locale cu decoct din 2 lingurițe de rădăcini la o cană de apă;
- prin tamponarea zonei afectate cu tampoane de vată sau cu tifon îmbibate în acest decoct.
6. Flori şi frunze de Nalbă-mare
Nalba-mare este diferită de Nalba-salbatică, prima fiind recomandată cu precădere pentru afecțiunile aparatului respirator. Acțiunea puternic emolientă a acesteia, ajută în probleme dentare.
Se face gargară cu infuzie din 2 lingurițe de plante la o cană de apă.
7. Rădăcină de Tătăneasa
Femeile care alăptează sau copiii mici nu au voie să folosească tratamentul cu tătăneasa. Aceasta conține alantoina ce îi conferă o puternică funcție cicatrizantă.
Pentru abcesul dentar se face gargară cu decoctul preparat din 4-5 linguri de rădăcini mărunțite la o cană de apă.
Atenție! Chiar dacă am menționat doar gargara ca și metoda de folosire, doresc să precizez că tratamentele interne se fac doar cu recomandarea și sub strictă supraveghere a medicului.
8. Flori de Sunătoare
Sunătoarea este o altă planta recunoscută pentru puterea sa de calmare a durerilor dentare. Aceasta mai are și alte beneficii, printre cele mai importante numărându-se cele antiinflamatorii, astringente, cicatrizante și vasodilatatoare.
Pentru abcesul dentar se face gargară cu infuzie din 2 linguri de plantă la 200 ml de apă.
Sursa art: „Plantele medicinale și aromatice de la a la z”, Dr. Ovidiu Bojor, Biolog Mircea Alexan.
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂