Litiaza renală sau pietrele la rinichi, se manifestă prin dureri violente uterovezicogenitale provocate de spasmele căilor urinare superioare. Aceste dureri puternice apar fie datorită infecțiilor, fie datorită prezenței calculilor renali.
Simptomele litiazei renale sunt următoarele:
- scăderea poftei de mâncare;
- umflarea membrelor superioare și inferioare;
- senzație de usturime la urinare;
- urinari frecvente de culoare tulbure;
- senzație de greață;
- dureri de cap, însoțite de febră;
- dureri lombare.
Plantele medicinale din ceaiurile utilizate în aceste afecțiuni au proprietăți diuretice, antiseptice și cel mai important: calmante. Iată care sunt cele mai eficiente:
1. Ceai renal din rizomi de pir medicinal
Se prepară infuzie sau decoct dintr-o lingură de plantă la o cană de apă. Se beau 3-4 căni din acest ceai renal pe zi.
2. Ceai renal din mătase de porumb
Mătasea de porumb este aliatul numărul 1 în lupta cu pietrele la rinichi. Infuzia de face dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă. Se beau 2 căni de ceai renal pe zi, una dimineața (cu o oră înainte de micul dejun), iar cealaltă cană de ceai o consumăm în decursul zilei.
3. Ceai renal din fructe de ienupăr
Fructele de ienupăr sunt printre cele mai eficiente antiseptice, dar în același timp și iritante renale dacă se consumă în doze mari. Nu se recomandă gravidelor sau bolnavilor cu probleme renale complicate: leziuni renale, care urinează cu sânge etc.
Decoctul se face din 10-12 fructe la un litru de apă. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Infuzia se face din 2 lingurițe de fructe la o cană de apă. Se iau doar câte 3-4 linguri pe zi.
4. Ceai renal din frunze de merișor
Acest ceai are o acțiune diuretică și antiseptică, ajutând foarte mult în tratarea infecțiilor cauzate de pietrele renale.
Decoctul se face dintr-o linguriță de frunze de merișor la o cană de apă. Se consuma câte 2 căni cu ceai pe zi.
Acestea se mai pot administra contra pietrelor la rinichi și prin extracție dubală: se macerează la rece 2 lingurițe de frunze în 100 ml de apă, timp de o oră. Apoi, se filtrează și cu frunzele respective se face un decoct cu încă 100 ml de apă. La final cele două lichide se amesteca și se ia la câte 3-4 ore câte o lingură.
5. Ceai renal din frunze de mesteacăn
Se face infuzie dintr-o lingură de frunze la o cană de apă. Se beau 2-3 căni din acest ceai renal zilnic.
6. Ceai renal din frunze de afin
Se prepară infuzia dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.
7. Ceai renal din Herba Xanthii (Ghimpe)
Acest ceai se recomandă în litiaze renale, deoarece ajută la eliminarea calculilor mici (până la mărimea unui bob de piper). Această cură poate dura până la vindecarea completă.
Se face un decoct scurt (aproximativ 10 minute) dintr-un gram de plantă la 200 ml de apă. Acest decoct se consumă călduț, cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Se beau câte 2 căni pe zi în primele 6 luni ale tratamentului, apoi se reduce cantitatea la o cană.
Contraindicațiile acestui tratament: consumul de alcool, condimente, murături, fructe acre și produsele lactate acre (iaurt, smântână).
8. Ceai renal din Coada calului
Se prepară un decoct din 4-5 lingurițe de plantă la 1,5 l de apa, cantitate care se bea în cursul unei zile ca lichid de întreținere.
9. Ceai renal din muguri de plop
Se face infuzie din 1-2 lingurițe de muguri la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
10. Ceai medicinal – rețeta I
Vă puteți realiza propriul ceai renal din combinații de plante. Acesta va conține:
- 30 g mătase de porumb;
- 20 g rizomi de pir medicinal;
- 30 g conuri de hamei;
- 10 g flori de levănțică;
- 10 g rădăcină de valeriană.
Infuzia de face din 4 linguri de amestec la un litru de apă. Cantitatea se bea în cursul unei zile, și se preferă îndulcirea cu miere naturală.
11. Ceai medicinal – rețeta II
- 30 g frunze de mesteacăn;
- 20 g coada calului;
- 10 g conuri de hamei;
- 20 g mătase de porumb;
- 10 g măceșe;
- 10 g rădăcină de valeriană.
Se face infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană de apă. Se beau câte 2-3 căni de ceai pe zi.
Sursă: „Plante medicinale și aromatice de la a la z”, Dr. Ovidiu Bojor și Biolog Mircea Alexan, Trustul Plafar și foto
Ți-a plăcut articolul? Dacă da, atunci da-ne LIKE! 🙂